Dieren en planten

de kiwis

Als het gaat om gezonde en smaakvolle vruchten, zijn kiwi’s zonder twijfel een populaire keuze onder fijnproevers en tuinliefhebbers over de hele wereld. Kiwi’s zijn rijk aan essentiĆ«le voedingsstoffen, zoals vitamine C en E, kalium en foliumzuur, en hebben een unieke, zoete en zure smaak die rijk is aan aroma’s. Maar om te genieten van deze smaakvolle vrucht, is het belangrijk om te weten hoe je kiwi’s moet kweken en verzorgen.

In dit artikel zullen we een complete gids presenteren voor het telen en verzorgen van kiwibomen, inclusief de geschiedenis van de kiwi, de verschillende soorten kiwibomen, en het kweken en verzorgen van kiwi’s. We zullen ook een aantal veelgestelde vragen behandelen die beginnende tuiniers mogelijk hebben over het telen van kiwi’s.

Geschiedenis van kiwi’s

Laten we beginnen met een korte geschiedenis van de kiwi. Kiwi’s zijn inheems in China, waar ze in het wild groeien in de bossen en op de heuvels van de Yangtze-rivier. Chinese kiwi’s werden voor het eerst populair in de jaren 1800 en werden aanvankelijk aangeduid als “Chinese kruisbes”. In 1904 bracht een missionaris genaamd Isabel Frazer de kiwi naar Nieuw-Zeeland, waar het fruit snel populair werd.

Soorten kiwibomen

Er zijn twee belangrijke soorten kiwibomen: de gewone kiwiboom (Actinidia chinensis) en de harige kiwiboom (Actinidia deliciosa). De gewone kiwiboom heeft kleine, ovale vruchten die lijken op druiven, terwijl de harige kiwiboom grote, ovale vruchten heeft met een harige bruine schil.

Er zijn ook verschillende hybriden van de gewone en harige kiwibomen die verkrijgbaar zijn, zoals de gouden kiwi, de gepatenteerde kiwi en de mini-kiwi.

Klimaat en grondvereisten

Kiwibomen groeien het beste in een mild klimaat met temperaturen tussen de 16 en 27 graden Celsius. De ideale tijd om kiwibomen te planten is in de late winter of vroege lente, wanneer de bodem nog vochtig is en licht en luchtig. Kiwibomen geven de voorkeur aan rijke, vochtige grond met veel organische stof en goede afwatering.

Hoe te planten

Het planten van kiwibomen is vrij eenvoudig als je een paar eenvoudige stappen volgt. Graaf een gat dat tweemaal de grootte is van de wortelbal van de kiwiboom. Zorg ervoor dat de grond goed is gedraineerd en voeg wat compost toe om de bodem te voeden.

Plaats de kiwiboom in het gat en vul het gat met aarde totdat het niveau van de bodem en de boomstam gelijk zijn. Zorg ervoor dat de kiwiboom rechtop staat en verstevig de grond stevig om de boomstam.

Onderhoud van kiwibomen

Kiwibomen vereisen regelmatig onderhoud om gezond te blijven en een goede oogst te produceren. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudstaken voor kiwibomen:

– Snoei de kiwiboom jaarlijks in de late winter of vroege lente om dode, beschadigde of zieke takken te verwijderen en de groei te bevorderen.
– Geef de kiwiboom regelmatig water tijdens droge periodes en voed de boom maandelijks tijdens het groeiseizoen met een uitgebalanceerde meststof.
– Bedek de wortels van de kiwiboom met mulch om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen.

Veelgestelde vragen over kiwibomen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over het telen en verzorgen van kiwibomen:

Hoe lang duurt het voordat een kiwiboom vrucht begint te dragen?

Kiwibomen beginnen meestal vrucht te dragen na ongeveer drie tot vier jaar.

Hoeveel kiwi’s produceert een enkele kiwiboom?

Een enkele kiwiboom kan tot 200 pond kiwi’s produceren per oogstseizoen.

Hoe kan ik ongedierte op mijn kiwibomen bestrijden?

Gebruik organische bestrijdingsmiddelen, zoals neemolie, om ongedierte op kiwibomen te bestrijden.

Moet ik mijn kiwibomen in de winter bedekken?

Ja, kiwibomen moeten worden bedekt met doeken of andere beschermende materialen om de wortels te beschermen tegen vorstschade.

Hoe kan ik mijn kiwi-oogst bewaren?

Bewaar kiwi’s op een koele, donkere plaats met een gematigde luchtvochtigheid om bederf te voorkomen.

Conclusie

In dit artikel hebben we een complete gids gepresenteerd voor het telen en verzorgen van kiwibomen, inclusief de geschiedenis van de kiwi, de verschillende soorten kiwibomen en het kweken en verzorgen van kiwi’s. We hebben ook enkele veelgestelde vragen beantwoord die beginnende tuiniers mogelijk hebben over het telen van kiwi’s. Met deze informatie bent u goed op weg om een smakelijke kiwi-oogst te kweken waar u trots op kunt zijn.