Dieren en planten

tangares

Als je op zoek bent naar een zangvogel met een verbluffend kleurenschema, zoek dan niet verder dan de tangares. Deze vogel is duidelijk herkenbaar door zijn heldere, felle kleuren en staat bekend om zijn prachtige zang. In dit artikel zullen we alles leren over de tangares, inclusief zijn kenmerken, leefomgeving, voortplanting en nog veel meer.

Wat zijn tangares?

Tangares zijn zangvogels die behoren tot de familie ‘Thraupidae’. Deze kleurrijke vogels zijn inheems in Midden- en Zuid-Amerika en komen vaak voor in de Andes. Er zijn meer dan 200 soorten tangares, variërend in kleur van levendige blauwe en groene tinten tot gele en rode.

Kenmerken van tangares

De tangares staan bekend om hun ongelooflijke kleurenschema’s. Hun verenkleed lijkt haast licht te geven in het zonlicht. Ze variëren in grootte, van slechts 7 centimeter voor de kleinste soorten tot 20 centimeter voor de grootste. Hun snavels zijn over het algemeen kort en kegelvormig, speciaal aangepast om fruit te eten.

Waar leven tangares?

Tangares leven voornamelijk in de Andes in plaatsen als Peru, Ecuador en Colombia. Ze houden van de hoger gelegen gebieden met grote populaties in de bergen. Ze leven in een verscheidenheid aan habitats, waaronder bossen, struikgewas en nevelwouden.

Wat eten tangares?

Tangares voeden zich voornamelijk met fruit en nectar van bloeiende planten, hoewel sommige soorten toch ook insecten eten. Ze staan bekend om hun ‘frugivore’ dieet wat betekent dat ze, zonder het te beseffen, de zaadjes van fruit etende planten in bossen onthullen en daarmee ook bijdragen aan de verspreiding van die planten.

Hoe planten tangares zich voort?

De meeste tangares broeden van mei tot september, wanneer de regenseizoenen van start gaan. Vrouwtjes leggen twee eieren in een compact nest hoog in de bomen die vaak gemaakt zijn van bladeren en gras. Het vrouwtje bebroedt de eieren gedurende 12 tot 14 dagen en de jongen vliegen uit na 12 tot 20 dagen.

Soorten tangares

Zoals we eerder al vermelden, zijn er meer dan 200 soorten tangares. Hier zijn enkele van de meest populaire soorten:
– De groene-gele tangare
– De donkerrode tangare
– De blauwe tangare
– De bloedoor tangare
– De citroentangare
– De zonnegele tangare

Bedreiging van tangares

Tangares worden bedreigd door verlies van leefgebied, voornamelijk door het kappen van bossen en houtkap. Dit heeft verwoestende gevolgen gehad voor de populaties. Bovendien worden tangares soms gevangen en verhandeld als huisdier, hoewel dit strikt verboden is in de meeste landen waar deze vogels leven.

Tangares in gevangenschap

Vanwege hun opvallende kleuren en melodieën zijn tangares populair onder liefhebbers van exotische vogels. Als je overweegt om een tangare te houden als huisdier, is het belangrijk om te weten dat ze voldoende ruimte nodig hebben om te vliegen en te spelen. Ze vereisen ook een uitgebalanceerd dieet en uitgebreide zorg om gezond te blijven.

Conclusie

Tangares zijn prachtige zangvogels die behoren tot de meest kleurrijke vogels ter wereld. Hun briljante verenkleed en mooie zang maken het een opvallende verschijning. Hoewel tangares worden bedreigd door verlies van leefgebied en verhandeling, zijn er nog steeds manieren om hen te beschermen en te genieten van deze prachtige vogels.

Veelgestelde vragen

1. Zijn tangares agressieve vogels?
2. Kunnen tangares getraind worden om te zingen?
3. Hoeveel kosten tangares als huisdier?
4. Wat is de levensverwachting van een tangare?
5. Wat is het dieet van tangares?

1. Zijn tangares agressieve vogels?

Tangares staan bekend om hun rustige en zachte karakter. In tegenstelling tot sommige andere vogels laten ze zich snel domesticeren. Ze zijn perfect als huisdier door hun levendige persoonlijkheid die eerder uniek en vermakelijk is.

2. Kunnen tangares getraind worden om te zingen?

Ja, tangares staan bekend om hun mooie liedjes en kunnen met succes getraind worden om te zingen. Het is een kwestie van oefening en geduld om je tangare dit te leren.

3. Hoeveel kosten tangares als huisdier?

De kosten van tangares variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de soort en de beschikbaarheid in uw land. Het houden van een tangare als huisdier is niet alleen een financiële investering, maar ook een tijd- en energie-investering om voor de vogel te zorgen.

4. Wat is de levensverwachting van een tangare?

Tangares kunnen tot wel 10 jaar oud leven. Het is mogelijk om de levensduur van de tangare te verlengen als ze in een gezonde omgeving en met goede voeding worden gehouden.

5. Wat is het dieet van tangares?

Tangares voeden zich meestal met fruit en nectar van bloeiende planten, hoewel sommige soorten ook insecten eten. Een vezelrijk dieet is belangrijk voor het welzijn van de vogel en er moeten voldoende vitaminen en mineralen in het dieet zitten om hun gezondheid te behouden. Wanneer ze in gevangenschap zitten, zijn zaden, fruit en groenten een smakelijke optie voor hun dieet.