Nijlpaarden

Nijlpaard – Hippopotamus amphibius

http://nl.wikipedia.org/wiki/Nijlpaard

Andere namen hippopotamus; hippo
Wetenschappelijk Hippopotamus amphibius
Engels hippotamus; hippo
Verspreiding Midden-Afrika
Voedsel vooral gras
Leeftijd circa 30 jaar
Lengte schouderhoogte 1,45 m, lengte tot 4,2 m
Gewicht circa 1400 – 1500 kg (max. 4000 kg)
Status algemeen

800px-Hippo_pod_edit

Het nijlpaard is een heel groot zoogdier dat graag in het water leeft.  Alleen de olifant en sommige neushoorns zijn groter.  Het is helemaal geen familie van het paard, maar wel een klein beetje van de walvis.  Gek hé !  Ze leven in en om het water, in rivieren, plassen, meren en moerassen in een groot deel van Afrika.  Als er maar genoeg water te vinden is om te baden en gras om te grazen, dan voelen ze zich heel lekker.

Het heeft een groot, rond lichaam, korte poten en een grote kop met een brede snuit.  De staart is kort en dik.  Ze hebben geen vacht, slechts enkele borstelharen op de staart en het gezicht.   De onderzijde, oren en bek zijn een beetje roos.  In de huid zit smeer dat als zonnecrème werkt.   De ogen, oren en neusgaten zijn hoog op de kop geplaatst, zodat deze boven water blijven terwijl de rest van het lichaam onder water is.  De tanden zijn zeer groot en dienen om te vechten.  De tanden kunnen soms een halve meter lang worden.   Het dier kan wel meer dan 3 meter lang worden en bijna anderhalve meter hoog.  Ze wegen heel veel en de mannetjes blijven zelfs hun hele leven groeien.

Overdag verblijft het nijlpaard in het water zodat ze beschermd zijn tegen de zon.   In de nacht gaat het dan grazen.  Het graast met de grote, stevige lippen en niet met de tanden.  Gras is het liefste wat hij eet.  Heel af en toe wel eens een dood dier.

Ze leven in groepen.  De oudste mannetjes zijn de baas.  We noemen ze stieren.  Als er ruzie is, dan staan ze met open bek tegenover elkaar.  Tijdens het gevecht slaan de dieren met de onderkaken tegen elkaar aan.

Als het nijlpaard onder water gaat, sluit hij de neusgaten en oren af.  Als hij weer boven komt opent hij ze weer en blaast hij eerst de lucht met kracht uit zijn longen.  Ze kunnen wel 5 minuten onder water blijven.  Als ze jongen krijgen, is dat meestal maar één.  Dat kan zo om de twee jaar.

De moeder likt het jong en krabt het voorzichtig met de grote snijtanden.  Zij is heel lief voor haar jong en zorgt ervoor dat zelfs geen ander nijlpaard in de buurt kan komen.   Nijlpaarden zijn veel gevaarlijker dan ze eruit zien.  Met een bootje in het water varen is niet echt slim.  Ze gooien de boot makkelijk om en durven dan bijten.    Een mannetje kan zelfs een krokodil van 3 meter gewoon in 2 stukken bijten.  Nijlpaarden worden bejaagd voor het vlees en voor hun tanden.  Daarom staat het dier ook op de rode lijst van bedreigde dieren.

soorten nijlpaarden :

nijlpaard

dwergnijlpaard

Het gewone nijlpaard brengt het grootste gedeelte van zijn dag door in het water. ’s Nachts komen ze aan land om te grazen. Nijlpaarden staan bekend als gevaarlijke dieren. Vooral als een mens tussen de rivier en de plek waar een nijlpaard staat te grazen komt, willen ze die nog wel eens omverlopen. Jaarlijks sterven er in Afrika meer mensen door toedoen van nijlpaarden, dan door leeuwen.

Ze brengen een groot deel van de dag in het water door. Het zijn dus tegelijkertijd waterdieren. In het water voelen ze zich minder zwaar. Ze kunnen zich er beter bewegen. Hun lichaam heeft zich goed aan het leven in water aangepast. Zijn ogen, oren en neus zitten bovenop zijn snuit.

Je zou denken dat het nijlpaard familie van het paard is. Hij heeft net zulke oren en lippen. Hij heeft ook een beetje dezelfde vorm kop. Hij maakt zelfs een hinnikend geluid. Misschien dat de oude Grieken hem daarom “nijlpaard” noemden. Maar hij is familie van de varkens. Dit is goed te zien aan zijn rozige huidskleur en zijn korte pootjes. Ook heeft hij twee tenen aan elke poot. Net als een varken. Een paard heeft maar één teen aan zijn poot.

Nijlpaarden zijn grazers. Ze vinden grassen die op het land groeien lekkerder dan waterplanten. Daarom gaan ze vaak op zoek naar weilanden. Dit doen ze meestal ’s nachts. Ze eten ook knollen, wortels en bladeren. Een nijlpaard moet elke dag veel eten. Hij eet dagelijks wel 70 kilo. ’s Nachts zien ze niet zoveel. Daarom volgen ze poepsporen. Soms lopen ze wel 30 kilometer in één nacht op zoek naar eten.

Nijlpaarden zijn heel sociaal. Ze leven in groepen. Deze groep bestaat meestal uit ongeveer vijftien dieren. Maar soms heeft een groep wel 150 leden. De groepen bestaan uit moeders met jongen, of uit vrijgezelle mannetjes. Van de mannetjes is er één de baas. Na de paring, dit gebeurt bijna altijd in het water, krijgt het vrouwtje na 7 tot 8 maanden één jong. Wanneer het jong geboren wordt, zondert het vrouwtje zich een tijdje af van de groep. Ze gaat naar ondiep water of de oever. Dit jong weegt iets meer dan 40 kilo. Na ongeveer twee weken gaan moeder en jong terug naar de groep.

Leefgebied

afrika ten zuiden van de Sahara
Leefomgeving

plaatsen waar veel water en plantengroei is
Voedsel

Grassen, knollen, wortelen en bladeren

Lengte en gewicht

tot 3000 kg. 4,5-5 m. lang 1,50 m. hoog

mannetje geeft de grenzen van zijn territorium aan met poep. Tijdens het poepen zwaait hij heel snel met zijn staart. Zijn poep vliegt dan alle kanten op. Andere mannetjes kunnen dan ruiken dat in dit gebied al een mannetje de baas is.

Voortplanting

1 jong

Draagtijd

7-8 maanden

Bijzonderheden

Nijlpaarden zijn landdieren. Een nijlpaard is familie van de varkens

De moeder zoogt haar jong acht maanden met melk. Dit gebeurt zowel boven als onder water. Vaak liggen de jongen lekker te luieren op hun moeders rug, wanneer deze in het water zwemt.