Spalacidae

Spalacidae

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spalacidae

De Spalacidae is een familie van knaagdieren uit de Muroidea die voorkomt in Afrika, Zuidoost-Europa en Azië. De familie omvat de molhamsters (Myospalacinae), de bamboeratten (Rhizomys en Cannomys), de Afrikaanse wortelratten (Tachyoryctinae) en de blinde muizen (Spalacinae). Alle soorten zijn aangepast aan een ondergrondse levenswijze en delen daardoor kenmerken als “de reductie of afwezigheid van ogen, (…), een stomp lichaam, een korte staart (minder dan 50% van de kop-romplengte), (…) reductie van de derde kies.” In de 20e eeuw beschouwden de meeste onderzoekers deze gedeelde kenmerken en levenswijze als een voorbeeld van convergente evolutie, maar in het begin van de 21e eeuw lieten DNA-studies zien dat deze groepen wel degelijk een clade vormen, dat de zustergroep is van alle andere Muroidea.

Over de evolutie van de Spalacidae is nog weinig bekend. De molhamsters zijn afgeleid van de Miocene Aziatische Gobicricetodontinae en de bamboeratten en Afrikaanse wortelratten kunnen via Prokanisamys en Eumyarion kowalskii van het Miocene Euraziatische geslacht Eumyarion worden afgeleid, maar de precieze relaties tussen deze vormen en de Vroeg-Miocene Debruijnia, het oudste lid van de blinde muizen, zijn nog onbekend.

In de familie worden de volgende geslachten geplaatst:

soorten blindmuisachtigen :

Onderfamilie Blinde muizen (Spalacinae)

Geslacht Debruijnia

Geslacht Heramys

Geslacht Pliospalax

Geslacht Spalax

Onderfamilie Bamboeratten (Rhizomyinae)

Geslacht Anepsirhizomys

Geslacht Brachyrhizomys

Geslacht Kleine bamboerat (Cannomys)

Geslacht Nakalimys

Geslacht Pararhizomys

Geslacht Gewone bamboeratten (Rhizomys)

Onderfamilie Tachyoryctinae

Geslacht Eicooryctes

Geslacht Kanisamys

Geslacht Prokanisamys

Geslacht Pronakalimys

Geslacht Protachyoryctes

Geslacht Rhizomyides

Geslacht Tachyoryctes

Onderfamilie Myospalacinae

Geslacht Eospalax

Geslacht Molhamsters (Myospalax)

Geslacht Prosiphneus

De blindmuisachtigen

De blindmuisachtigen is een groep knaagdieren die je vindt in Afrika, Zuid-Europa en Azië.  Je kan de familie nog in 4 groepen verdelen : de molhamsters, de bamboeratten, de Afrikaanse wortelratten en de blindmuizen.  Ze leven allemaal onder de grond en hebben dus oogjes die weinig of niet meer worden gebruikt.  Met hun stomp lijf en korte staart graven ze door losse grond.

 

Spalacidae

De Spalacidae is een familie van knaagdieren uit de Muroidea die voorkomt in Afrika, Zuidoost-Europa en Azië. De familie omvat de molhamsters , de bamboeratten , de Afrikaanse wortelratten en de blinde muizen. Alle soorten zijn aangepast aan een ondergrondse levenswijze en delen daardoor kenmerken als “de reductie of afwezigheid van ogen, , een stomp lichaam, een korte staart , reductie van de derde kies.”Norris et al.

 

Bamboeratten

De bamboeratten of Aziatische wortelratten (Rhizomyinae) zijn een onderfamilie van ondergronds levende knaagdieren uit de familie Spalacidae. Soms worden ze samen met de molratten of Afrikaanse wortelratten (Tachyoryctinae) in een gezamenlijke onderfamilie geplaatst, de wortelratten, die soms als een aparte familie wordt gezien, de Rhizomyidae.

65855

Het zijn vrij grote, stevige knaagdieren met een korte staart en ledematen, een grote, brede kop met een dikke nek, kleine ogen en grote uitstekende voortanden. Ze zijn kleiner dan de molratten.

Bamboeratten leven in Zuidoost-Azië, van Centraal-China tot Noord-India, Bangladesh, Vietnam, Maleisië en Sumatra, tot op 4000 meter hoogte, in bossen en struikgebieden. Ze bewonen lange, zelfgegraven ondergrondse gangenstelsels. ’s Nachts wagen ze zich ook buiten hun holen. Het meeste voedsel vinden ze ondergronds: de wortels van bamboe en andere planten. Ook scheuten, die ze bovengronds vinden, worden gegeten.

Tegenwoordig zijn er vier soorten in twee geslachten, Cannomys en Rhizomys. De oudste fossiele bamboeratten stammen uit het Mioceen. Vroege fossiele soorten laten geen aanpassingen zien aan een ondergrondse levenswijze. 8,5 miljoen jaar geleden verschenen de eerste gespecialiseerde aanpassingen aan een ondergronds leven in bamboeratten.

 

Blindmuizen

Blindmuizen (Spalacinae) vormen een kleine groep knaagdieren binnen de familie Spalacidae. De groep bestaat uit twaalf soorten, waarvan er twee in Europa voorkomen. De dieren leven vooral onder de grond en hebben daarom geen goed gezichtsvermogen nodig om te overleven. Ze hebben veel weg van mollen en hebben een korte snuit. Met deze snuit graven ze door de aarde en werpen vervolgens met de achterpoten de losgemaakte aarde achteruit. Van ogen en staart is uitwendig niets te zien.

863936-2e25ab7cd084be4758f8c2bef54f1667

Blindmuizen vormen een kleine groep knaagdieren binnen de familie Spalacidae. De groep bestaat uit twaalf soorten, waarvan er twee in Europa voorkomen. De dieren leven vooral onder de grond en hebben daarom geen goed gezichtsvermogen nodig om te overleven. Ze hebben veel weg van mollen en hebben een korte snuit. Met deze snuit graven ze door de aarde en werpen vervolgens met de achterpoten de losgemaakte aarde achteruit. Van ogen en staart is uitwendig niets te zien.De onderfamilie omvat de volgende geslachten:Debruijnia Heramys Pliospalax Spalax.

De onderfamilie omvat de volgende geslachten:

Debruijnia (†)

Heramys (†)

Pliospalax (†)

Spalax

soorten blindmuizen

ehrenbergs blinde muis

westelijke blinde muis

oostelijke blinde muis

oostelijke blindmol

Molhamster

myospalax_aspalax

De molhamster (Myospalax myospalax) is een zoogdier uit de familie van de Spalacidae. De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Laxmann in 1773.

Voorkomen

De soort komt voor in Rusland en Kazachstan.

soorten molhamsters :

molhamster

Chinese molhamster

Daurische molhamster