Stekelvarkens

Stekelvarkens van de Oude Wereld

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stekelvarkens_van_de_Oude_Wereld

De stekelvarkens van de Oude Wereld (Hystricidae) vormen een familie van grote grondbewonende knaagdieren. De kop en het lichaam zijn bedekt met lange, scherpe stekels. Ze komen voor in een groot gedeelte van Afrika en zuidelijk Azië. Een soort leeft in Zuid-Europa. Er zijn elf soorten in drie geslachten.

Stekelvarken_Aiguilles_Porc-épic porcup

Stekelvarkens hebben een stevig lichaam en korte poten. Ze verschillen in grootte van de kwaststaartstekelvarkens, die 37 tot 47 centimeter lang en 1,5 tot 3,5 kilogram zwaar worden, tot de echte stekelvarkens, die 60 tot 83 centimeter lang en 13 tot 27 kilogram zwaar worden. De seksen zijn gelijk.

Ze hebben een donkere vacht, waarvan de rug en soms ook de staart bedekt zijn met lange zwart-witte stekels, terwijl de rest van de vacht bestaat uit donkere borstelharen. Deze stekels dienen ter verdediging, en hij houdt hiermee zelfs grote roofdieren als leeuwen op een afstand mits deze niet in al te grote groepen zijn, want dan kan er altijd een leeuw de relatief ongevaarlijke kop bereiken. Bij gevaar probeert een stekelvarken allereerst naar een hol in de buurt te rennen. Als dit er niet is maakt het stekelvarken een knorrend geluid, stampen ze met de achterpoten en ratelen ze met de holle stekels in hun staart. Als dit de vijand niet afschrikt, richt hij de stekels op de aanvaller en rent hij zijwaarts naar het dier toe. Als de stekels eenmaal in de huid zitten, zijn ze lastig te verwijderen omdat er weerhaakjes aan de stekels zitten. De zo veroorzaakte wonden kunnen dodelijk zijn. Als de stekels toch te verwijderen zijn kunnen ze nog een flinke infectie veroorzaken aangezien een stekelvarken door zijn eigen ontlasting heen rolt. Zelfs een dood stekelvarken is gevaarlijk daarom moet een roofdier uiterst voorzichtig te werk gaan als hij een stekelvarken heeft gedood. Bij de paring spreidt het vrouwtje de stekels en tilt ze de staart omhoog, zodat het mannetje zich niet bezeert.

De stekelvarkens leven in bijna geheel continentaal Afrika, in Azië van India tot Zuid-China, de Soenda-eilanden en de Filipijnen en in Europa in Italië en de Balkan. Mogelijk zijn de Europese populaties ingevoerd. Stekelvarkens leven in een grote verscheidenheid aan habitats, van regenwouden tot halfwoestijnen. Ze leven voornamelijk van plantaardig voedsel als knollen, wortelen en vruchten. Soms knagen ze ook aan botten.

Stekelvarkens krijgen kleine worpen. Jongen worden geheel behaard en met geopende ogen geboren. Ze hebben dan zachte soepele stekels die na een uur hard zijn.

Classificatie

De oudste fossielen van de familie stammen uit het Vroeg-Mioceen (hoewel Oligocene vondsten mogelijk ook aan de familie toe zijn te schrijven). Naast de drie nog levende zijn er ook twee fossiele geslachten (Miohystrix en Xenohystrix). De familie wordt soms verdeeld in twee onderfamilies (Atherurinae voor Atherurus en Trichys en Hystricinae voor de andere geslachten). Het ondergeslacht Thecurus wordt soms als een apart geslacht gezien.

Familie Hystricidae (Stekelvarkens van de Oude Wereld)

Geslacht Atherurus (Echte kwaststaartstekelvarkens)

Afrikaans kwaststaartstekelvarken (Atherurus africanus)

Aziatisch kwaststaartstekelvarken (Atherurus macrourus)

Geslacht Hystrix

Ondergeslacht Acanthion

Maleis stekelvarken (Hystrix brachyura)

Soendastekelvarken (Hystrix javanica)

Ondergeslacht Hystrix

Afrikaans stekelvarken (Hystrix galeata)

Zuid-Afrikaans stekelvarken (Hystrix africaeaustralis)

Gewoon stekelvarken (Hystrix cristata)

Witstaartstekelvarken (Hystrix indica)

Ondergeslacht Thecurus

Borneostekelvarken (Hystrix crassispinis)

Filipijns stekelvarken (Hystrix pumila)

Sumatraans stekelvarken (Hystrix sumatrae)

Geslacht Trichys

Langstaartstekelvarken (Trichys fasciculata)

——————————————————–

Stekelvarken

Latijnse naam:                      Hystrix indica

Nederlandse naam:          Witstaart stekelvarken

van herkomst:                      Zuid-oost Azie, midden oosten.

Grootte:                                   Lichaamslengte:  70-90 cm,

Staartlengte: 8-10 cm

Gewicht:                                  8-15 kg.

Leeftijd:                                   ca 20 jaar

 

Algemeen:

Stekelvarkens kunnen zowel solitair als in kleine groepen gehouden worden, (1 man per groep.) Niet zelden echter komen zelfs na jaren ineens vechtpartijen voor. Het vervoeren van stekelvarkens gebeurd in een vervoerskist (hondentransportkist), de Dieren dienen afzonderlijk vervoerd te worden.

800px-Brush_tailed_porcupine_Berlin_Zoo

Behuizing:

Stekelvarkens dienen buiten gehouden te worden. Het zijn zeer sterke Dieren die zelfs door baksteen heen kunnen knagen. Staal, glas en beton houdt hen wel binnen. Het verblijf moet minimaal 15m² bedragen voor een koppel met jongen. Per volwassen dier 3m² extra.Het verblijf wordt ingericht met stronken, rotsen e.d. en er dienen graafmogelijkheden aanwezig te zijn.Per dier dient minimaal één nachthok aanwezig te zijn. Tevens dienen er diverse schuilmogelijkheden beschikbaar te zijn.

Kweek:

Geslachtsrijp: 1 jaar, Draagtijd: 3 maanden, 

Aantal jongen:

2-4 , Nesten per jaar: 1-2

Jongen:

Ogen open: 1e dag, Zoogtijd:  ?

Temp/ Luchtvochtigheid:

20-22 graden, 40-60%. Bij een goed nachthok kunnen ze in de winter buiten worden gehouden.

Verzorging:

Niet moeilijk te houden dier.Stekelvarkens zijn zindelijke Dieren en zullen de ontlasting vaak op dezelfde plek deponeren. Net als alle knaagDieren hebben ook stekelvarkens knaagmiddelen nodig. Hiervoor kunnen grote verse boomstammen gebruikt worden. Het afgeknaagde materiaal vervuilt wel snel het verblijf en dient regelmatig verwijderd te worden. Ook afgevallen stekels dienen zeer regelmatig verwijderd te worden.

Ziekten:

Stekelvarkens lopen wel eens in hun (afgevallen) stekels, deze kunnen ontstekingen veroorzaken. Het wordt aanbevolen stekelvarkens handtam te maken. Dit vergemakkelijkt de verzorging en behandeling van deze Dieren.

Voeding:

Stekelvarkens eten diverse groente en fruit. Ook kunnen grote knaagdierbrokken gegeven worden.Het geven van dierlijk voedsel kan een stekelvarken agressief maken.Hoewel stekelvarkens al hun vocht uit het voedsel kunnen halen, wordt een waterbak wel op prijs gesteld (zeker op warme zomer dagen.)

Dank:

Met dank aan Harold Ames die de basis caresheet ter beschikking heeft gesteld.