Beren

Kenmerken:

De beer heeft altijd een paar kenmerken. Welke beer het ook is. Een beer 5 scherpe klauwen die naar voor uitstekend. Ook kenmerkend is dat een beer een zoolganger is. Een beer is sterk en levensgevaarlijk met een dikke vacht met haren uitzondering ijsberen hebben een soort vet onder de vacht, een beer heeft een grote kop met kleine ronde oren. Ook zie je altijd dat beren omnivoren zijn. Een uitzondering is de ijsbeer en de bruine beer zij zijn carnivoren. Ze hebben een gevoelige neus, daarmee kunnen ze ruiken of er voedsel in de buurt is. Beren houden een winterslaap behalve de pandas. De beren kruipen dan in een hol en slapen daar de hele winter. Dus zie je de beren in de winter niet buiten. Een kenmerk van de reuzen panda is dat hij een extra vinger heeft. Die ook wel de valse duim wordt genoemd. De grootste beer is de Kamtsjatkabeer.

Soorten:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Beren

Er zijn heel veel soorten beren. Laten we eens beginnen met enkele bedreigde beren zoals:

– de grizzlybeer – ijsbeer – reuzenpanda – brilbeer – lippenbeer

En ook wat niet bedreigde beren:

– Aziatische zwarte beer – Zwarte beer – Reuzen holen beer – Siberische bruine beer – Pandabeer – Maleise beer – Ijsbeer –
Bril beren – Bruinebeer

 

Waar leven beren?

De beer leeft eigenlijk in alle omstandigheden en bijna overal in de wereld behalve in Australië,Afrika en Antarctica. Ooit leefden er beren in Noord-Afrika, maar die waren in de 19de eeuw uitgestorven. Beren zijn niet op zoek naar een bepaald woongebied, ze hebben integendeel verschillende omgevingen nodig om zich in een brede keuze om aan voedsel te voorzien. Ze komen daarom voor in verschillende leefgebieden waaronder de Arctische toendra, berghellingen, met struiken begroeide woestijn, gematigde en tropische bossen, en tropische graslanden. Elk beer heeft zijn favoriete omgeving. Als een beer een passende omgeving heeft gevonden, blijft hij daar gewoonlijk lang leven maar alleen als er geen andere soort bij komt wonen. Als er een ander soort beer bijkomt wonen bijv. een grizzly op een plaats van een Maleise beer komt dan is het altijd de zwakste of kleinste die van zijn plek wordt gehouden.

Wat eten beren?

Beren zijn omnivoren, dat betekent dat ze bijna alles eten. Met uitzondering de ijsbeer, die is carnivoor hij eet zeehonden bij voorkeur de speklaag. Omdat de beren zo groot zijn eten ze wel tot 18 kg voedsel per dag. Beren zijn verzot op zoetigheid en vallen bijennesten aan om zich te voeden met honing. Lippenberen houden van termieten ze hebben een goede techniek om daar bij te komen. Maleise beren eten graag knaagdieren, hagedissen en fruit. Bruine beer houdt van een afwisselend menu,hij houdt van vlees als van planten.Een Tibetaanse beer houdt van maden en wormen. Het voedsel van een panda is bamboe, vogeleieren, paddestoelen enz. Een echte vruchten liefhebber is de zwarte beer hij houdt van rijpe lijsterbessen. Alle beren houden van vlees, grote soorten zoals de Grizzly- en Aziatische beer doden zelfs hun prooi. Op veeweiden vallen ze soms schapen en jong vee lastig.

Hoe leven beren?

Beren hebben geen sociaal leven. Ze komen alleen samen om te paren,of op plaatsen waar veel voedsel te vinden is.Mannetjes gebruiken dan hun reukzin om bronstige vrouwtjes te zoeken. De mannetjes moet vaak vechten om het vrouwtje Komen ze elkaar toch tegen dan gaan ze vechten. Jonge beren doen vaak schijn gevechten om te oefenen voor later. Beren staken de vijandelijkheden als er geen voedsel meer is. Bruine beren verdragen elkaar bij het vissen en ijsberen eten samen van walviskadavers en op vuilnisbelten. Maar toch moeten beren op hun hoede zijn voor andere beren. Kannibalisme (het opeten van soortgenoten) komt voor bij beren meer dan bij andere zoogdieren. Jonge beren moeten oppassen voor mannetjes beren ze vechten met de jongen en eten ze dan op.

De brilbeer

Andere namen Andesbeer
Wetensch. naam Tremarctos ornatus
Engelse naam spectacled bear
Verspreiding Zuid-Amerika: bossen in Andes gebergte
Voedsel vruchten, wortels, bladeren
Lengte 1,5 – 2 m
Gewicht 140 – 175 kg
Status kwetsbaar

De brilbeer is de enige beer die in Zuid-Amerika leeft. Hij dankt zijn naam aan de lichte tekening rond zijn ogen.

Deze beer klimt goed en brengt een groot deel van zijn tijd door in bomen. Hij leeft vooral van plantaardige kost die hij met zijn sterke kaken goed kan fijnmalen. Ook taaie en stekelige planten staan op zijn menu.

659px-Spectacled_Bear_-_Houston_Zoo

Vroeger kwam de brilbeer ook in het laagland voor. Tegenwoordig is hij teruggedrongen tot de bergwouden tiussen 1000 en 2700 meter in de Andes.

 

De grotten- of holenbeer

De holenbeer (Ursus speleus) was ondanks zijn indrukwekkende uiterlijk geen roofdier, maar een reusachtige planteneter. De mannetjesdieren bereikten rechtop een hoogte van 3,5 meter en wogen rond de 400 kilo. Ze hadden een zware schedel, een laag voorhoofd en twee tien cm lange hoektanden.

orso111

In Brabant, waar diverse skeletresten van holenberen zijn gevonden, hebben ze geleefd tot aan het einde van de ijstijd.

 

Ijsbeer

Wetenschappelijk Ursus maritimus
Engels polar bear
Verspreiding noordpool
Voedsel zeehonden, kleine walvissen, walrussen, aas
Leeftijd 20 – 25 jaar
Lengte 2,1 – 2,5 meter
Gewicht 400 – 680 kg (max. 1000 kg)
Status kwetsbaar

792px-Polar_Bear_2004-11-15

IJsberen zijn de grootste roofdieren op aarde, al komen sommige bruine beren bijna tot hetzelfde maximumgewicht.

Ze zijn erg goed aangepast aan de extreme kou van de noordpool. Hun vacht en speklaag zorgt voor isolatie. Ze hebben behaarde zolen, zodat ze niet uitglijden op het ijs. IJsberen kunnen uitstekend zwemmen en hebben geen last van het ijskoude water.

IJsberen jagen vooral op zeehonden. Soms wachten ze doodstil geduldig bij een ademgat. Een andere jachttechniek is de sluipjacht, waarbij de ijsbeer op zijn schutkleur en snelheid (tot 55 km/uur!) vertrouwt. Op zoek naar prooi en aas maakt de ijsbeer gebruik van zijn uitstekende reukvermogen.

 

De kraagbeer

Andere namen maanbeer
Wetenschappelijk Ursus thibetanus; Selenarctos thibetanus
Engels Asiatic black bear
Verspreiding Azië: van Noord Iran tot Zuidoost-Azië en Japan
Voedsel bessen, noten, wortels, granen, vlees
Leeftijd tot 24 jaar
Lengte 1,3 – 1,9 meter
Gewicht 100 – 200 kg

800px-Formosan_black_bear_suckling_cubs

De kraagbeer is bijna helemaal zwart. Alleen op zijn borst zit een stukje wit, vaak in de vorm van een maansikkel (vandaar zijn andere naam ‘maanbeer’). Ook de lippenbeer en de honingbeer zijn donker met een lichte tekening op de borst. De honingbeer is zeer kortharig, waardoor verwarring met deze soort is uitgesloten. De kraagbeer en de lippenbeer hebben een erg ruige vacht – vooral rond de nek – maar alleen de lippenbeer heeft lange, pluizige haren op zijn oren.

Deze beer eet voornamelijk plantaardig voedsel, maar vangt als hij de kans krijgt ook wel een schaap of geit. In koude gebieden gaat hij soms wel 5 maanden in winterslaap.

Algemene informatie

● Leeft vooral in Zuid-Azië, en komt ook voor in Rusland, Korea, Japan en op Taiwan

● Eet veel soorten voedsel; van fruit, noten, planten en grassen tot vlees, vissen, larven en honing

● Weegt 65 tot 150 kilo

● Krijgt 2 jongen

● Na een draagtijd van 7 tot 8 maanden

Deftige kraag

Ik heet ook wel de Aziatische Zwarte Beer, want mijn pels is helemaal zwart. Alleen op mijn borst zit een lichtbeige tot bijna witte V. Ook heb ik een witte vlek op mijn kin. Mijn vacht is erg ruig, vooral rond mijn nek. Staat wel deftig zo’n kraag! Verder is mijn hoofd groot en rond, en zijn mijn ogen klein. Ook heb ik grote oren die ver uit elkaar staan.

Alleseter

Voedsel zoek ik overal. In de bomen, op de grond en in het water. Ik ben niet kieskeurig. Ik lust honing en bessen, maar ook vogels, knaagdieren en zelfs vissen. Want ik kan ook zwemmen. Jammer dat ik de prooi van een tijger ook zo lekker vindt. Dat verhoogt de kans dat ik door een Siberische tijger wordt aangevallen als die bij z’n prooi terugkomt. Opletten geblazen dus.

Slaapkop

Meestal zoek ik mijn voedsel ’s nachts. Overdag lig ik graag te slapen in een holle boom of een grot. In de winter houd ik meestal een winterslaap. Sommige beren slapen de hele winter door, andere alleen in de koudste maanden. Als ik nog jong ben, blijf ik zo’n 2 tot 3 jaar bij m’n moeder. Na 2 tot 3 jaar ben ik zelfstandig. En een jaar later volwassen. In het wild kan ik 25 jaar oud worden, in gevangenschap wel 39 jaar.

 

De lippenbeer

Wetenschappelijk Ursus ursinus; Melursus ursinus
Engels sloth bear; labiated bear
Verspreiding Zuid Azië, met name India, Sri Lanka en Nepal
Voedsel mieren, termieten, vruchten
Leeftijd 34 jaar (in gevangenschap)
Lengte 1,4 – 1,8 m; schouderhoogte 60 – 90 cm
Gewicht 55 – 190 kg

De lippenbeer dankt zijn naam aan zijn eetgewoonten. Met zijn beweeglijke lippen zuigt hij mieren en termieten uit hun nest. Dat gaat extra gemakkelijk doordat de bovenste voortanden ontbreken.

800px-Sloth_Bear_Washington_DC

Deze beer lijkt op de kraagbeer met zijn donkere, ruige vacht en lichte vlek op zijn borst in de vorm van de letter Y of U maar ziet er (nog) warriger uit. Anders dan de kraagbeer heeft hij ook op zijn oren lange, pluizige haren. Ook heeft de lippenbeer meer wit op zijn snuit dan de kraagbeer.

De lippenbeer komt voor in laaggelegen gebieden in zuidelijk Azië (vooral India). Hij heeft model gestaan voor Baloe uit Jungle-book.

 

Maleise beer

 

Andere namen Maleise beer
Wetenschappelijk Helarctos malayanus; Ursus malayanus
Engels sun bear; Malayan sun bear; Malay bear; honey bear; dog bear
Verspreiding Zuidoost-Azië inclusief Borneo en Sumatra
Biotoop regenwoud
Voedsel vruchten, eieren, insecten, kleine gewervelde dieren, honing
Lengte 1,1 – 1,4 m
Gewicht 50 – 65 kg
Status bedreigd

De honingbeer is een kleine zwarte tot donkerbruine beer met witte tot gele vlek op zijn borst. Zijn vacht is opmerkelijk kort en glad. Hij komt alleen in de tropen voor: in de regenwouden van Zuidoost-Azië.

398px-Sitting_sun_bear

Honingberen klimmen erg goed en zijn – zoals hun naam aangeeft – dol op honing. Met hun sterke klauwen breken ze een bijennest open en likken de honing met hun bijzonder lange tong op. Ze eten ook eieren en kleine dieren, maar het grootste deel van hun dieet bestaat uit vruchten.

De Maleise beer brengt zijn dag al rustend en zonnebadend door. ‘s Nachts zoekt hij naar voedsel waarbij hij met de tong honing likt uit bijennesten en termieten uit hun heuvels. Met gebogen klauwen haakt hij vruchten van takken en scheurt hij boomschors weg op zoek naar smakelijke larven.

 

De reuzenpanda

Andere namen panda; grote panda; pandabeer; bamboebeer
Wetenschappelijk Ailuropoda melanoleuca
Engels giant panda; panda
Verspreiding Midden China
Biotoop bamboebos
Voedsel bamboe
Leeftijd 20 jaar (wild); in gevangenschap 37 jaar
Lengte 1,2 – 1,8 m, staart tot 20 cm
Gewicht 60 – 125 kg (in gevangenschap tot 180 kg), bij geboorte 100 gram
Status bedreigd

527px-Giant_Panda_Washington_DC

De reuzenpanda (of pandabeer) heeft een kenmerkende zwart-witte tekening. Hij is uiterst zeldzaam (nog zo’n 1600 exemplaren) en komt alleen voor in een aantal bamboebossen in de bergen van China. De reuzenpanda eet vrijwel uitsluitend bamboe. Omdat hij dit voedsel als roofdier slecht kan verteren, moet hij er veel van eten.

De panda is het symbool van het Wereld Natuur Fonds. Het Wereld Natuur Fonds zet zich dan ook vanaf haar oprichting voor de reuzenpanda en zijn leefgebied in.

 

De zwarte beer

Andere namen Amerikaanse zwarte beer; baribal
Wetenschappelijk Ursus americanus
Engels black bear; American black bear
Verspreiding Noord-Amerika
Voedsel planten, vlees, vis
Leeftijd tot 30 jaar
Lengte 1,3 – 1,9 m, staart 7 – 15 cm
Gewicht 55 – 300 kg
Status thans niet bedreigd

450px-Ursus_thibetanus_3_(Wroclaw_zoo)

De naam van deze beer is verwarrend, want hij is ook vaak bruin. In sommige streken komen zelfs bijna witte ‘zwarte beren’ voor. Zijn oren zijn groter en meer rechtop staand dan die van de bruine beer. Ook ontbreekt bij de zwarte beer de schouderbult die bij de bruine beer vaak opvalt.

Ondanks dat ze alleen in Noord-Amerika voorkomen zijn zwarte beren het talrijkst van alle beren. Ze kunnen zich goed aan verschillende omstandigheden aanpassen en voelen zich zowel in droge, warme gebieden in Mexico als in de vochtige, koude bossen en toendra’s van Alaska en Canada thuis. In de koude gebieden houdt hij een lange winterslaap, soms wel 8 maanden.

De zwarte beer is vooral een planteneter. Hij klimt goed en veel in bomen. In wildparken bedelt en steelt hij ook voedsel bij toeristen of plundert hij vuilnisbakken.