Fregatvogels

Fregatvogels

https://nl.wikipedia.org/wiki/Fregatvogels

Wetenschappelijk Fregata minor
Engels great frigate bird
Verspreiding tropische delen oceanen
Voedsel vis, inktvis
Lengte 85 – 105 cm, spanwijdte 2,5 m
Gewicht 1 – 1,5 kg
Status algemeen

Dit is de een van de vijf soorten fregatvogels die veel op elkaar lijken. In verhouding wegen fregatvogels weinig en ze hebben bijzonder lange vleugels. Daardoor kunnen ze moeiteloos over zee ‘zeilen’ op zoek naar voedsel op of dicht onder het oppervlak. Daarbij houden ze hun vleugels zorvuldig omhoog, want hun verenpak is niet waterafstotend.

fregatvogel

Soms jagen fregatvogels achter andere zeevogels aan om die een vangst afhandig te maken. Fregatvogels zijn zeer wendbaar.
Hebben ze eenmaal door dat een vogel een krop vol vis heeft,
dan achtervolgen ze hem in de lucht en grijpen hem met hun haaksnavel bij de staart of vleugel.
Ze pesten net zolang tot de arme vogel zijn vangst opbraakt. Vaak vangt de fregatvogel de buit nog in de lucht op.

Het mannetje van de grote fregatvogel is zwart met een groene glans. Hij heeft een helderrode keelzak die hij tijdens de balts als een ballon opblaast. Het vrouwtje is groter en heeft op haar onderzijde witte veren. Het vrouwtje legt slechts één ei per seizoen. Ze broeden in grote kolonies, liefst op kleine, onbewoonde eilanden.

 

De fregatvogels (Fregatidae) zijn grote zeevogels uit de orde van de Suliformes. Ze zijn ruim een meter lang en hebben een spanwijdte van meer dan twee meter. Ondanks deze grote vleugels is de fregatvogel vrij licht en daardoor goed in staat tot zweven en vliegen. Uren achtereen kan hij boven de golven zweven, speurend naar prooi. Aan het wateroppervlak vangt de fregatvogel vooral vissen en weekdieren. Soms ontfutselt hij sterns of jagers hun prooi. Dit zogenaamde kleptoparasitisme is een eigenschap die bij de meeste soorten fregatvogels sterk ontwikkeld is. Fregatvogels nestelen in grote kolonies aan de kust of op naburige eilanden. De familie telt 5 soorten.

Taxonomie

Geslacht Fregata

Fregata andrewsi (Witbuikfregatvogel)

Fregata aquila (Ascensionfregatvogel)

Fregata ariel (Kleine fregatvogel)

Fregata magnificens (Amerikaanse fregatvogel)

Fregata minor (Grote fregatvogel