Dubbelstaarten

Dubbelstaarten

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dipluren

Dipluren (Diplura) zijn een groep van zeer kleine bodembewonende zespotigen. De wetenschappelijke naam Diplura wordt ook gebruikt voor een geslacht van spinnen, zie Diplura (geslacht).

De wetenschappelijke naam di(plo-)ura betekent letterlijk ‘dubbele staart’, de meeste soorten hebben lange, draadachtige achterlijfsaanhangsels. Een aantal soorten heeft aangepaste aanhangsels die verhard zijn en een tangachtige vorm hebben, dit doet enigszins denken aan oorwormen.
De meeste soorten worden enkele millimeters lang, de grootste soorten kunnen enkele centimeters bereiken. De monddelen zijn net als andere verwante groepen in de kop gelegen. De dipluren kennen geen metamorfose.

dubbelstaartenm

Veel soorten leven van bodemmateriaal of schimmels, andere zijn carnivoor en jagen op levende prooien. De voortplanting is net zo primitief als de lichaamsbouw; als een mannetje een vrouwtje waarneemt zet hij druppeltjes sperma af op kleine steeltjes, maar hij doet geen enkele moeite om haar te bewegen deze op te nemen. De vrouwtjes van sommige soorten kennen wel een vorm van broedzorg; ze krullen het lichaam rond de eitjes en bewaken deze tot ze uitkomen.