Hoatzins

Hoatzins

https://nl.wikipedia.org/wiki/Opisthocomus_hoazin

De hoatzins is een familie vogels waar nog maar één soort van bestaat : de hoatzin.  In Suriname wordt deze vogel ook wel de stinkvogel genoemd.  Vroeger hoorde deze familie bij de koekoeksvogels of zelfs de hoendervogels.  Maar sinds kort wordt hij tot een aparte familie geteld.  Deze vogels zijn te vinden in Zuid-Amerika rond de rivier Amazone.  Je vindt hem in de bomen en is bruin en zwart van kleur.  Hij lijkt op een hokko ; dat is een soort hoendervogel.  Vandaar misschien dat hij vroeger bij deze groep dieren hoorde.

Jonge hoatzins hebben kleine klauwtjes aan hun vleugels waarmee ze makkelijk in bomen kunnen klimmen.  Vroeger leefde er tijdens het tijdperk van de dino’s ook vogels met klauwen.  Waarschijnlijk heeft deze vogelsoort die klauwtjes behouden of zijn ze zelfs teruggekeerd aan hun vleugels.

Hoatzinss

Dit is een van de meest opmerkelijke vogels ter wereld. Dit is een zeer primitieve vogel met schubben die slecht kan vliegen. Het lijkt een mix van een reptiel en een vogel. Wetenschappers discussiëren al decennialang over dit dier dat eerst al de ‘missing link’ tussen reptiel en vogel werd gezien. Inmiddels denken veel wetenschappers dat het eerder andersom is, omdat jonge vogels een vreemde klauw hebben waarmee ze zich door de bommen kunnen bewegen. Wat de evolutie zou kunnen ontkrachten. De hoatzin is te herkennen aan zijn bruineachtige kop met een kuif, maar vooral aan zijn blauwe schubben rond het oog. Hij wordt in Manu geregeld in de bomen boven het water gezien, de lokale bewoners weten waar de dieren zich meestal bevinden overdag. Ook kun je hem ruiken, vandaar zijn bijnaam.

 

1 familie en 1 soort :

hoatzin