Muisvogels

Muisvogels

https://nl.wikipedia.org/wiki/Muisvogels

Wetenschappelijk Coliiformes
Engels mousebirds
Verspreiding Afrika
Voedsel knoppen, bladeren, vruchten
Aantal soorten 6

De orde bevat slechts één familie met zes soorten die alleen in Afrika voorkomen. Ze leven in bomen. Muisvogels klimmen liever dan dat ze vliegen – waardoor ze aan muizen doen denken – en ze hangen meer aan een tak dan dat ze erop zitten.

Een bijzondere eigenschap van de muisvogels is dat ze hun buitenste tenen zowel naar voren als naar achteren kunnen richten. Dit komt ze van pas bij het klauteren over takken.

 SpeckledMousebird

Algemeen 

Met slechts één geslacht Colius en 6 soorten plus vele ondersoorten komen muisvogels alleen in Afrika ten zuiden van de Sahara voor, daar leven zij in de savannen op zoek naar vele soorten vruchten, bladknoppen en insecten.

Zij leven in kleine groepjes van 10 – 12 vogels, maar soms in grotere groepen.

In Zuid Afrika zijn zij een ware plaag voor de fruittelers, als zij met een groep de fruitplantage aandoen wordt er veel fruit, bladknoppen e.d. door de vogels vernield.

De vogels bezitten een extra tussengewricht tussen de onderkaak en de schedelbasis en voorts andere anatomische bijzonderheden. Door deze specifieke kenmerken behoren muisvogels tot de gehele aparte orde Coliiformes.

Geslachtsonderscheid is bij deze vogels niet duidelijk te zien.

Met hun bruinige of grijzige kleur zijn muisvogels weinig opvallende vogels, de bevedering lijkt meer op een bol wol, zij hebben een lange stijve staart deze heeft een afmeting van 20 – 25 cm veel vogels bezitten een kuifje.
De snavel lijkt meer op dat van een parkiet of valk, deze gebruiken zij om de vruchten e.d. klein te maken en op te eten.

Daarnaast gebruiken zij deze snavel tezamen met staart en poten om te klauteren langs plantenstengels en takken.

De vogels hebben opvallende poten met zeer beweeglijke tenen. De eerste en vierde teen kunnen zij zowel naar voren als naar achteren plaatsen, dit noemen wij pamprodactyl.

Als de vogels slapen hangen zij aan deze poten met de kop naar boven, het lijkt alsof ze hangen met opgetrokken schouders, vaak hangen zij in groepjes van 4 – 6 vogels stijf tegen elkaar aan.

Door hun aparte staart lijken de vogels veel op ratten en muizen, vooral als ze door het kreupelhout en doornige struiken kruipen op zoek naar diverse vruchten.
In Midden Afrika vormen de vruchten van de Jujubenstruik een soort Zyzyhus een lekkernij voor deze vogels. Ook cactusvijgen,
druiven en zoete limoenen versmaden zij niet.