Zandhoenders

Zandhoenders

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zandhoenders_(familie)

De zandhoenders zijn een familie vogels die 16 soorten telt.  De vogels lijken op hoenders maar vormen toch een aparte groep. Ze leven op de droge vlaktes van Afrika en Azië.  Ze kunnen prima tegen de droogte, maar moeten toch proberen elke dag te drinken.  Volwassen diertjes vliegen wel naar een of andere drinkplaats, maar voor de kleintjes die nog niet kunnen vliegen, is dat moeilijk.

Daar hebben de ouders iets op gevonden.  Ze laten hun borstveren in het water hangen tot die heel nat zijn.  Zo vliegen ze weer terug en laten ze hun jongen drinken van hun veren.

Zandhoenders (Pteroclididae) zijn een familie van vogels. De familie telt 16 soorten.

Hoewel ze op hoenders lijken, vormen de zandhoenders een aparte orde Pteroclidiformes (zandhoenderachtigen). Zandhoenders leven in de droge gebieden in Afrika en Azië. Ondanks dat ze goed tegen droogte kunnen, moeten ze minstens één maal per dag drinken. Voor de volwassen dieren is dat geen probleem: die vliegen met gemak naar een drinkplaats. De jongen kunnen dat niet. De ouders dopen hun borstveren in het water zodat die doordrenkt raken. Zo vliegen ze weer terug en geven ze hun jongen ‘de borst’.

zandhoenders

Dubbelbandzandhoen – Pterocles bicinctus – Double-banded Sandgrouse

De dubbelbandzandhoen is een van de 14 soorten zandhoenders binnen het geslacht Pterocles, daarnaast zijn er nog 2 in het geslacht Syrrhaptes (deze hebben ook veren op de tenen, de andere soorten niet). Zandhoenders behoren tot de familie Pteroclididae. Onze dubbelband is voor het eerst beschreven door Temminck, in 1815. Er zijn nu 3 ondersoorten bekend:

Pterocles bicinctus bicinctus

Pterocles bicinctus ansorgei

Pterocles bicinctus multicolorHet leefgebied van deze zandhoenders bestaat uit zeer droge gebieden, vaak woestijnen en halfwoestijnen met stukken met kort gras. Tegenwoordig leven ze ook vaak in de dorre gebieden rond plantages. Ze zijn zeer goed aangepast aan de hoge temperaturen die daar vaak voorkomen, hun verenpak is erg dik en isoleert prima. Ook hebben ze aan één keer drinken per dag voldoende. Een grappig detail: als ze jongen hebben, maken de ouders hun borst nat (letterlijk). De kuikens kunnen dan nog een aantal keren water uit de borstveren zuigen in de loop van de dag.In de broedtijd begint het mannetje met baltsen, hij draait dan rondjes voor de hen, met zijn kop vlakbij de grond en zijn staart gespreid omhoog. Na diverse paringen bouwt de hen een nest, nou ja, ze maakt een kuiltje in de grond, dat is het wel. Soms sleept ze er wat gras bij maar meestal is een verscholen plekje al voldoende geschikt, dan wordt er helemaal niets aan nestbouw gedaan. 3 Eieren zijn normaal per legsel, de oudervogels broeden ze om beurten uit in ruim 3 weken. De jongen zijn nestvlieders en lopen met de ouders mee zodra ze opgedroogd zijn. Ze groeien zeer snel en kunnen vliegen als ze net een maand oud zijn. Vaak blijven de jongen een krap jaar bij de ouders in de buurt voor ze zelf een partner zoeken.

Taxonomie

Het voedsel bestaat voornamelijk uit zaden, veelal boomzaden, wilde peulvruchten, zaden van de harige doornappel en daarnaast larven van grote motten. Veel van het vocht dat de vogels nodig hebben, komt uit het voedsel, ze drinken maar af en toe.

De vogels komen voor in Centraal- en Zuid-Afrika en in Azië.

Geslacht Pterocles

Pterocles alchata (Witbuikzandhoen)

Pterocles bicinctus (Dubbelbandzandhoen)

Pterocles burchelli (Bont zandhoen)

Pterocles coronatus (Kroonzandhoen)

Pterocles decoratus (Maskerzandhoen)

Pterocles exustus (Roodbuikzandhoen)

Pterocles gutturalis (Geelkeelzandhoen)

Pterocles indicus (Indisch zandhoen)

Pterocles lichtensteinii (Lichtensteins zandhoen)

Pterocles namaqua (Namaqua-zandhoen)

Pterocles orientalis (Zwartbuikzandhoen)

Pterocles personatus (Madagaskarzandhoen)

Pterocles quadricinctus (Vierbandzandhoen)

Pterocles senegallus (Sahelzandhoen)

Geslacht Syrrhaptes

Syrrhaptes paradoxus (Steppehoen)

Syrrhaptes tibetanus (Tibetaans steppehoen)