Dieren en planten

Avocadopit stekken

Ben je een fan van avocado’s en wil je graag je eigen avocadoboom in je tuin hebben? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar hoe je een avocadopit kunt laten groeien? In dit artikel zullen we je stap voor stap uitleggen hoe je een avocadopit kunt stekken en daarmee je eigen avocadoboom kunt kweken.

Wat is een avocadopit?

Om een avocadopit te kunnen laten groeien, moet je eerst weten wat het precies is. Een avocadopit is het grote, harde zaadje dat zich in het midden van een rijpe avocado bevindt. Het heeft een gladde huid en lijkt wel wat op een grote noot. Het zaadje is het deel van de avocado dat je normaal gesproken weggooit, maar het is eigenlijk een prachtig startpunt voor een nieuwe avocadoboom.

Stap 1: Oogst de avocadopit

Het eerste wat je moet doen als je een avocadoboom wilt laten groeien vanuit een pit, is het zaadje oogsten. Dit is vrij eenvoudig: snijd de avocado doormidden en verwijder de pit voorzichtig met een lepel.

Stap 2: Maak de avocadopit schoon

Nu je de avocadopit hebt geoogst, is het tijd om hem schoon te maken. Verwijder alle restjes vruchtvlees die nog aan de pit zitten. Spoel de pit daarna af onder koud stromend water, totdat hij helemaal schoon is.

Stap 3: Prik een aantal tandenstokers in de avocadopit

Om de avocadopit te laten groeien, moet je hem nu in een bak met water zetten. Maar omdat de pit anders zou zinken, moet je hem eerst voorzien van wat drijfvermogen. Prik hiervoor een aantal tandenstokers in de zijkanten van de pit, op ongeveer een derde van de bovenkant. De tandenstokers moeten schuin omhoog wijzen en stevig vastzitten in de pit.

Stap 4: Zet de avocadopit in een glas water

Plaats de avocadopit nu in een glas met water, waarbij de tandenstokers tegen de rand van het glas rusten. Zorg ervoor dat ongeveer de helft van de pit onder water staat. Plaats het glas op een warme en zonnige plaats, maar zorg ervoor dat het niet in direct zonlicht staat.

Stap 5: Wacht tot de avocadopit gaat ontkiemen

Nu begint het wachten. Na een paar weken zul je zien dat er scheurtjes ontstaan in de huid van de pit. Na nog een week of twee zal er een kleine wortel uit de onderkant van de pit beginnen te groeien. Dit is het moment waarop je weet dat de pit aan het ontkiemen is.

Stap 6: Verwijder de tandenstokers

Zodra de wortel ongeveer 5 centimeter lang is, kun je de tandenstokers voorzichtig verwijderen. De wortel zal er nu voor zorgen dat de pit blijft drijven.

Stap 7: Zet de avocadopit in de grond

Wanneer de wortel ongeveer 15 centimeter lang is, is hij klaar om in de grond te worden gezet. Gebruik hiervoor een pot met een diameter van minimaal 30 centimeter en vul hem met potgrond. Maak een gat in het midden van de potgrond en plaats de avocadopit hier voorzichtig in, zodat de bovenkant van de pit net onder de oppervlakte van de grond zit.

Stap 8: Geef de avocadoboom regelmatig water

Nu hoef je alleen nog maar geduld te hebben. Geef de avocadoboom regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. Plaats de pot op een zonnige plek, bij voorkeur in de buurt van een raam op het zuiden. Na een paar maanden zal de boom beginnen te groeien en kun je genieten van je eigen huisgekweekte avocado’s.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat een avocadoboom volgroeid is?
Het duurt ongeveer 8 tot 15 jaar voordat een avocadoboom volgroeid is en vruchten begint te dragen. De boom kan echter al veel eerder kleinere vruchten produceren.

2. Kan ik een avocadoboom het hele jaar door kweken?
Ja, het is mogelijk om het hele jaar door een avocadoboom te kweken, zolang je hem maar op een warme en lichte plaats neerzet. Houd er wel rekening mee dat de boom in de winter misschien minder snel zal groeien.

3. Hoeveel avocado’s kan een volwassen boom produceren?
Een volwassen avocadoboom kan tussen de 50 en 200 kg aan avocado’s produceren per jaar, afhankelijk van het ras en de omstandigheden.

4. Kan ik een avocadoboom ook buiten planten?
Ja, als je in een warm klimaat woont, kun je een avocadoboom ook buiten planten. Kies dan wel een beschutte plek in de buurt van een muur of schutting. In koudere gebieden is het beter om de boom in een pot te houden en binnen te zetten tijdens de wintermaanden.

5. Moet ik de avocadoboom snoeien?
Ja, om een gezonde en productieve avocadoboom te houden, moet je hem regelmatig snoeien. Dit kun je het beste doen in het voorjaar, nadat de boom vruchten heeft gedragen. Verwijder dode en zieke takken en snoei de overige takken terug tot ongeveer de helft van hun lengte.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *