Dieren en planten

Avocadopitten stekken

Avocado’s zijn niet alleen heerlijk om te eten, maar ook prachtige planten om te hebben in huis. Avocado bomen zijn enorm populair geworden in de afgelopen jaren vanwege hun sierlijke uiterlijk en omdat ze gemakkelijk thuis te kweken zijn. Ze zijn niet alleen leuk om er naar te kijken, maar ook om te groeien. Het kweken van avocado’s bomen uit pitten is een leuke en relatief makkelijke activiteit om te doen. Het is niet nodig om een groene vinger te hebben om hiermee te beginnen. In dit artikel gaan we kijken hoe je op een leuke en eenvoudige manier avocadopitten kunt stekken en je eigen avocado boom kunt laten groeien.

Waarom avocadopitten stekken

Als je een fruitboom wilt laten groeien, is het kweken van een avocadoboom uit een pit een leuke en relatief goedkope manier om dat te doen. Dit project biedt niet alleen een leuke manier om tijd te besteden aan het onderhouden van een plant, maar ook een kans om voedsel te produceren met de zelfgekweekte avocadoboom. Bovendien zijn avocadobomen ook goed voor de luchtkwaliteit binnenshuis, aangezien ze CO2 omzetten in zuurstof.

Wat heb je nodig

– Verse avocado
– Glas gevuld met water
– Tandenstokers
– Pot met aarde

Hoe begin je met stekken

1. Verwijder de avocadopit uit de avocado. Spoel hem af met water en dep hem droog.

2. Plaats de pit met zijn licht afgeplatte kant naar beneden in het glas gevuld met water. De plantenwortel zal vanzelf uit de onderkant van de avocadopit beginnen te groeien.

3. Steek 3 of 4 tandenstokers in de pit, op dezelfde afstand van elkaar, ongeveer halverwege de pit.

4. Plaats het glas met de avocadopit op een warme plek, maar niet direct in de zon. Zorg ervoor dat de pit ongeveer de helft in het water zit. Laat de pit rusten voor ongeveer 2-6 weken.

De groei beleven

Na enkele weken zul je zien dat de avocadopit is opgezwollen en open begint te komen. Er zal aan de bovenkant van de pit een stengel tevoorschijn komen met kleine bladeren eraan. Wanneer de stengel ongeveer 15 cm lang is, knip deze dan af tot ongeveer 6 cm.

Planten

Als de plant wortels heeft kan hij geplant worden! Doop de basis van de pit in plantenhormonen en plant de pit in een pot gevuld met aarde. Het rootsysteem zou binnen 1-2 weken moeten groeien.

Avocado boom onderhouden

Avocado is een tropische vruchtboom, daarom moet je de boom op een plek zetten waar deze genoeg water, veel warmte en zonlicht krijgt. Zorg ervoor dat de pot is geplaatst op een goed geventileerde plek. Water de boom regelmatig, houdt de aarde vochtig en zorg voor een goede doorlaatbaarheid. Geef de boom alleen water wanneer de bovenste laag van de aarde droog aanvoelt. Geef de boom niet te veel water, anders gaat hij dood.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik een avocadoboom kweken uit een pit die is gekocht in de supermarkt?
Ja, dat kan, maar de kans op succes is veel kleiner. Het is beter om een pit uit een verse, rijpe avocado te gebruiken. Supermarkten verkopen meestal geïmporteerde avocado’s die ouder kunnen zijn.

2. Hoe snel groeit mijn avocadoboom?
Het duurt gemiddeld 3-6 jaar voordat een avocadoboom vrucht draagt.

3. Wanneer is het de beste tijd om avocadopitten te stekken?
De optimale tijd om avocado pitten te stekken is in de lente of zomer.

4. Kunnen avocado’s worden gekweekt in de tuin?
Ja, avocado bomen groeien het best in een zonnige tuin. Zorg ervoor dat de aarde in de tuin voldoende doorlaatbaar is.

5. Kan ik een avocadoboom in een kleine pot houden?
Avocado bomen hebben ruimte nodig om te groeien. Een kleine pot zal niet zorgen voor voldoende groeiruimte waardoor de boom beperkt zal worden in zijn groei.

Conclusie

Nu je weet hoe je avocadopitten moet stekken en je eigen avocadoboom kunt kweken, is het tijd om aan de slag te gaan. Het is niet alleen heel leuk om te doen maar ook nog eens erg praktisch. Voeg wat groen toe aan je huis en geniet van de heerlijke avocado’s. Of je nu een groene vinger hebt of niet, het kweken van een avocadoboom uit een pit is gemakkelijk en een leuke activiteit om mee te beginnen. Probeer het nu zelf en beleef de groei van de avocadoboom vanaf het begin.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *