Dieren en planten

Bladcactus stekken

Bladcactussen zijn een prachtige toevoeging aan elke plantencollectie. Hoewel ze er soms intimiderend uit kunnen zien met hun puntige stekels en wollige haren, zijn ze eigenlijk vrij gemakkelijk te onderhouden. En als je wilt dat je collectie groter wordt, kun je zelfs je eigen bladcactussen stekken! Maar hoe doe je dat precies?

Wat is een bladcactus?

Laten we eerst even kijken naar wat een bladcactus eigenlijk is. De bladcactus is een type cactus in de Opuntia-familie die inheems is in Noord- en Zuid-Amerika. Het heeft platte, schijfvormige stengels die bedekt zijn met kleine stekels en fluweelzachte haren.

Waarom zou je bladcactussen willen stekken?

Bladcactussen stekken is een geweldige manier om nieuwe planten te kweken zonder geld uit te geven aan zaailingen in een tuincentrum. Het is ook een leuke manier om een deel van je bestaande planten te delen met vrienden en familie.

Wanneer moet je bladcactussen stekken?

Bladcactussen kunnen het beste gestekt worden in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de plant het snelst groeit.

Hoe stek je een bladcactus?

Hier zijn de stappen om een bladcactus te stekken:

1. Snijd een deel van de stengel van de cactus af met een scherp mes of snoeischaar. Het is het beste om een deel van de stengel te nemen dat ongeveer 10-15 cm lang is en minstens één gezonde areole heeft.

2. Laat de stek een paar dagen op een droge, warme plaats liggen om te genezen. Dit helpt het snijvlak te genezen voordat je het in de grond plant.

3. Vul een pot met een mengsel van potgrond en zand. Maak een gat in de grond van ongeveer 2-3 cm diep.

4. Plaats de stek voorzichtig in het gat en zorg ervoor dat de onderkant stevig in de grond zit.

5. Geef de cactus een beetje water om de grond vochtig te maken, maar niet te nat.

6. Plaats de pot op een lichte plek, maar uit direct zonlicht. Het is het beste om de pot op een warme plaats te houden met een temperatuur van ongeveer 20-30 graden Celsius.

7. Na een paar weken zou de stek moeten beginnen te groeien en kun je beginnen met het normale watergeefregime.

Hoe zorg je voor je nieuwe bladcactus?

Het verzorgen van je nieuwe bladcactus is eenvoudig. Geef hem af en toe water als de grond helemaal droog is, maar zorg ervoor dat je niet te veel water geeft. Plaats je cactus op een lichte plek, maar uit direct zonlicht. Bladcactussen kunnen het beste groeien bij temperaturen tussen de 20-30 graden Celsius.

Slotwoord

Het stekken van bladcactussen is een unieke manier om je kamerplantencollectie uit te breiden. Het is gemakkelijk te doen en het is altijd leuk om planten te delen met vrienden en familie. Met deze gids zou je nu in staat moeten zijn om bladcactussen te stekken en goed voor ze te zorgen!

Veelgestelde Vragen

Hoe vaak moet ik mijn bladcactus water geven?

Geef je bladcactus water als de grond helemaal droog is. Dit kan betekenen dat je hem eenmaal per week of eenmaal per maand water geeft, afhankelijk van de omstandigheden.

Kan ik een stek van een bladcactus in water laten groeien?

Bladcactussen zijn niet geschikt om in water te groeien, omdat ze vatbaar zijn voor rot. Het is dus het beste om je stek direct in de grond te planten.

Hoe groot moet de pot zijn voor mijn bladcactus?

Bladcactussen hebben vaak geen grote pot nodig aangezien hun wortelsysteem klein is. Kies een pot die ongeveer 2-3 cm groter is dan de diameter van de plant.

Hoe snel groeien bladcactussen?

Bladcactussen groeien vrij langzaam, maar met de juiste verzorging kunnen ze ongeveer 5-10 cm per jaar groeien.

Kan ik mijn bladcactus buiten zetten?

Ja, je kunt je bladcactus buiten zetten als de temperatuur boven de 15 graden Celsius is. Maar zorg ervoor dat hij niet in de volle zon staat en beschut tegen de wind.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *