Dieren en planten

Bloesemtak stekken

Ben je helemaal weg van die prachtige bloesemtakken die je in deze tijd van het jaar regelmatig ziet? Wil je deze bloesemtakken zelf in huis halen, maar vind je ze gewoonweg te duur? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! Je kunt namelijk heel gemakkelijk zelf bloesemtakken stekken. In deze blog leer je hoe je dit aanpakt en welke stappen je moet volgen. Lees verder en ontdek hoe jij binnen de kortste keren kan genieten van jouw zelfgekweekte bloesemtakken.

Stap 1: De juiste takken selecteren

Om bloesemtakken te kunnen stekken, moet je eerst de juiste takken selecteren. Ideaal zijn takken met een diameter van 1 tot 2 centimeter en een lengte van ongeveer 60 tot 80 cm. Takken die al voorzien zijn van knoppen en blad zijn niet geschikt om te stekken.

Stap 2: Takken afsnijden

Nadat je de juiste takken hebt geselecteerd, kun je deze het beste afknippen van de boom met een scherpe snoeischaar. Dit kun je het beste doen ten tijde van de rustperiode van de boom, eind januari tot half maart, omdat de sapstroom dan nog niet op gang is gekomen.

Stap 3: Behandelen van de takken

Wanneer je de takken hebt afgesneden, is het belangrijk om deze direct te behandelen, dit voorkomt dat ze uitdrogen. Je kunt de takken behandelen met houtsealer of door ze onder te dompelen in water.

Stap 4: Takken in water zetten

Om de bloesemtakken te laten wortelen, plaats je ze in een vaas met water. Zorg ervoor dat alleen de onderkant van de takken in het water staan. Wanneer het te warm is in de ruimte, kan het lonen om de vaas in een koele kamer te zetten.

Stap 5: Wachten op wortels

Het duurt even voordat er wortels aan de takken groeien. Dit kan zo’n 2 tot 3 weken duren. Zet de vaas op een lichte plek, maar niet in de volle zon, en ververs het water regelmatig.

Stap 6: Bloesemtakken planten

Wanneer er genoeg wortels aan de takken zijn gegroeid, kun je ze in een pot planten. Zorg dat de pot groot genoeg is en vul deze met potgrond. Plaats de bloesemtakken hierin en druk de grond goed aan.

Stap 7: De verzorging van jouw bloesemtakken

Gefeliciteerd, je bezit nu zelfgekweekte bloesemtakken! Om optimaal van je bloesemtakken te kunnen genieten, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Zet de pot op een lichte plek en zorg dat de grond altijd vochtig is. Bemest de plant regelmatig met een organische meststof.

Voordelen van het zelf stekken van bloesemtakken

Niet alleen is het stekken van je eigen bloesemtakken goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Boomkwekerijen gebruiken vaak veel bestrijdingsmiddelen en chemicaliën, die niet altijd goed zijn voor mens en milieu. Daarnaast kun je trots zijn op jouw zelfgekweekte bloesemtakken en ze aan iedereen laten zien.

Veelgestelde vragen

1. Kun je alle soorten bloesemtakken stekken?
2. Kan ik bloesemtakken stekken op elk moment van het jaar?
3. Kan ik de bloesemtakken ook in de tuin planten in plaats van in een pot?
4. Is het noodzakelijk om speciale potgrond te gebruiken voor het planten van bloesemtakken?
5. Hoe lang blijven mijn bloesemtakken goed?

1. Kun je alle soorten bloesemtakken stekken?

Nee, niet alle soorten bloesemtakken kun je stekken. De takken moeten wel dik genoeg zijn om wortel te kunnen schieten.

2. Kan ik bloesemtakken stekken op elk moment van het jaar?

Nee, bloesemtakken kun je alleen in de winterperiode stekken, wanneer de boom in rust is.

3. Kan ik de bloesemtakken ook in de tuin planten in plaats van in een pot?

Ja, je kunt de bloesemtakken ook in de tuin planten. Zorg er dan wel voor dat de grond goed vruchtbaar is.

4. Is het noodzakelijk om speciale potgrond te gebruiken voor het planten van bloesemtakken?

Nee, het is niet noodzakelijk om speciale potgrond te gebruiken. Gewone potgrond volstaat.

5. Hoe lang blijven mijn bloesemtakken goed?

Dat verschilt per bloesemsoort. Sommige bloesemtakken blijven langer mooi dan anderen. Je kunt er wel vanuit gaan dat ze ongeveer een week tot twee weken mooi blijven.

Het is helemaal niet zo moeilijk om zelf bloesemtakken te stekken. Met deze simpele stappen kun je zelf aan de slag en binnen no time genieten van jouw zelfgekweekte bloesemtakken. We hopen dat jij net zo enthousiast bent als wij over deze leuke, simpele en goedkope manier om jouw huis op te fleuren.

Wil je meer weten over de verzorging van bloemen voor in huis? Kijk dan eens op onze website voor meer informatie en handige tips.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *