Dieren en planten

Boksdoorn stekken

Als je een fan bent van tuinieren, ben je waarschijnlijk bekend met de boksdoorn. Boksdoorn is een plant die bekend staat om zijn medicinale waarden en kan in elke tuin worden gekweekt. Het is een groenblijvende plant die elk seizoen kan worden gekweekt en kan gedijen in verschillende soorten grond. Als je een eigen boksdoorn wilt kweken, is het stekken van de plant een geweldige optie. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het succesvol stekken van de boksdoorn.

Wat is de betekenis van boksdoorn?

Boksdoorn, wetenschappelijk bekend als Lycium barbarum, is een struikachtige plant die behoort tot de nachtschadefamilie. Het heeft een ​​aantal bijnamen, waaronder ‘wolfberry’, ‘matrimony vine’ of ‘goji berry’. Deze plant is vooral bekend om zijn medicinale eigenschappen en wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om verschillende kwalen te behandelen.

Wat is stekken?

Voordat we op de boksdoorn ingaan, laten we eerst de term ‘stekken’ definiëren. Stekken is een vegetatieve vermeerderingsmethode waarbij nieuwe planten worden gekweekt uit een deel van de moederplant. Het is een snellere manier om nieuwe planten te kweken in vergelijking met het kweken van zaden, omdat het vermogen om te groeien en te bloeien erven van de ouderplant.

Hoe stek je boksdoorn?

Nu we weten wat boksdoorn en stekken zijn, laten we bespreken hoe je boksdoorn stekken kunt kweken. Dit zijn de stappen die je moet volgen:

1. Kies de beste tijd om te stekken.

2. Snijd en bereid een stek voor.

3. Plant de stekken.

De beste tijd om te stekken

Het is het beste om boksdoorn te stekken in de lente of zomer, wanneer de plant in actieve groei is. Vermijd het stekken van de plant tijdens de winter, omdat de plant dan in rust is en niet zo snel zal wortelen.

Snijd en bereid een stek voor

De volgende stap is het snijden en voorbereiden van de stek. Snijd een stukje van de scheut van de moederplant af met een schone, scherpe snoeischaar. Kies een scheut die gezond is, zonder ziektes of plagen. Knip een lengte af van ongeveer 10-15 cm.

Gebruik vervolgens een scherp mes of een snoeischaar om de onderkant van de stek in een hoek van ongeveer 45 graden te snijden. Verwijder alle bladeren van de onderste helft van de stek om ervoor te zorgen dat er geen overtollige vochtverdamping optreedt.

Plant de stekken

Nadat de stekken zijn voorbereid, is het tijd om ze te planten. Vul een klein potje met een mengsel van potgrond en zand, en maak een gaatje in het midden dat groot genoeg is voor de stek. Plaats de stek voorzichtig in het gat en druk de grond voorzichtig aan rond de basis van de stek.

Bevochtig de grond en bedek het potje met een doorzichtige plastic hoes om een ​​vochtige omgeving te behouden. Bewaar de pot op een plek die niet al te fel verlicht is, maar ook niet volledig in de schaduw staat. Houd de grond vochtig gedurende de eerste paar weken.

Hoe lang duurt het voordat de stekken wortelen?

Het duurt meestal ongeveer drie tot vier weken voordat de boksdoornstekken wortels krijgen. Zodra de stek wortels heeft gekregen, kun je de plastic hoes verwijderen en de plant overbrengen naar een grotere pot of in de grond planten.

Conclusie

Stekken is een gemakkelijke en effectieve methode om boksdoorn te vermeerderen. Het is een geweldige manier om te genieten van de voordelen van de plant zonder nieuwe zaden te hoeven kopen. Met de bovenstaande stappen kun je boksdoorn stekken zonder enige ervaring in tuinieren.

FAQ’s:

1. Is boksdoorn gemakkelijk te kweken?
Ja, boksdoorn is gemakkelijk te kweken en vereist niet veel aandacht.

2. Hoe vaak moet ik water geven na het planten van de stekken?
Houd de grond constant vochtig, maar niet verzadigd. Geef de stekken water zodra de grond begint op te drogen.

3. Heeft boksdoorn veel zonlicht nodig?
Ja, boksdoorn heeft veel zonlicht nodig en kan gedijen in zowel volle zon als semi-schaduw.

4. Kan ik boksdoorn in een plantenbak kweken?
Ja, je kunt boksdoorn in een plantenbak kweken. Zorg er wel voor dat de pot groot genoeg is voor de plant om te groeien.

5. Welke soorten boksdoorn zijn het beste voor stekken?
Alle soorten boksdoorn kunnen worden gestekt. Kies gewoon een plant zonder ziektes of plagen en met gezonde, stevige scheuten.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *