Dieren en planten

Calathea stekken

Calathea’s zijn prachtige kamerplanten die bekend staan om hun opvallende bladeren met levendige kleuren en patronen. Deze tropische planten zijn populair in veel interieurs vanwege hun decoratieve waarde, maar het kan soms lastig zijn om de plant te vermeerderen. In dit artikel ontdek je stap voor stap hoe je Calathea’s kunt stekken om zo meer planten te kweken en je huis op te fleuren.

Wat is stekken?

Voor wie het niet weet: stekken is een manier om een ​​nieuwe plant te creëren door een stuk van een bestaande plant af te snijden en dit op te kweken tot een nieuwe plant. Hierdoor kun je dus meer planten kweken zonder dat je er nieuwe hoeft aan te schaffen. Het is ook een leuke manier om nieuwe planten te krijgen van de planten die je al hebt.

Waarom Calathea’s stekken?

Calathea’s zijn prachtige planten die perfect zijn voor binnendecoratie. Door Calathea’s te stekken, kun je een meer betaalbare manier vinden om je huis aan te kleden met deze populaire plant. Bovendien kan het je ook helpen om dezelfde Calathea-planten te hebben in verschillende ruimtes in je huis.

Wanneer moet je stekken?

De beste tijd om Calathea’s te stekken is in het voorjaar of de zomer. Het is het beste om de plant te stekken wanneer deze actief groeit. Het is het beste om te wachten totdat de plant minimaal drie stengels heeft voordat je gaat stekken, dit geeft meer kansen op succes.

Welke benodigdheden heb je nodig om Calathea’s te stekken?

Voordat je begint met stekken moet je zorgen dat je de benodigde materialen hebt. Hier zijn de essentiële zaken die je nodig hebt:

– Scherp schoon mes of snoeischaar
– Schone handschoenen
– Schone potten of containers
– Potgrond
– Water

Welke stappen moeten worden gevolgd om Calathea’s te stekken?

Nu je weet wat je nodig hebt, is het tijd om de Calathea’s te stekken. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

Stap 1: Kies een blad

Kies een blad van de Calathea-plant waarvan je wilt stekken. Het is het beste om een groen en gezond blad te kiezen.

Stap 2: Snijd het blad af

Gebruik een schoon en scherp mes of snoeischaar om het blad af te snijden. Zorg ervoor dat het mes of de snoeischaar schoon is om infectie te voorkomen. Snijd het blad zo dicht mogelijk bij de basis van de stengel af.

Stap 3: Snijd het blad in stukken

Snijd het blad in stukken van ongeveer 10 centimeter lang. Zorg ervoor dat elk stuk minstens één knoop heeft.

Stap 4: Vul een schone pot met potgrond

Vul een schone pot met potgrond en maak een gat in het midden van de pot.

Stap 5: Plant de stekjes in potgrond

Plaats de afgesneden stukken in het gat in de potgrond en zorg ervoor dat de knoop of de basis van elk stuk volledig bedekt is.

Stap 6: Voeg water toe

Geef de nieuwe Calathea stekken direct water na het planten. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat is. Zet de stekken op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

Stap 7: Wacht en geef regelmatig water

Wacht enkele weken tot de stekken geworteld zijn. Geef regelmatig water om de grond vochtig te houden. Na ongeveer 4 tot 6 weken zouden de Calathea stekken wortels moeten hebben ontwikkeld.

Veelgestelde vragen over Calathea’s stekken

Hieronder volgen enkele veelgestelde vragen over het stekken van Calathea’s.

Vraag 1: Kan ik Calathea’s stekken zonder wortelhormoon?

Ja, het is niet nodig om wortelhormoon te gebruiken bij het stekken van Calathea’s.

Vraag 2: Hoe vaak moet ik de stekken water geven?

Calathea’s houden van vochtige aarde, dus het is belangrijk om de stekken regelmatig water te geven. Maar let wel op dat de aarde niet té nat wordt en de stekjes ‘verdrinken’.

Vraag 3: Hoe lang duurt het voordat Calathea stekken wortels hebben ontwikkeld?

Het kan ongeveer 4 tot 6 weken duren voordat Calathea stekken wortels hebben ontwikkeld.

Vraag 4: Kan ik Calathea stekken direct in water plaatsen?

Het wordt niet aanbevolen om Calathea stekken direct in water te plaatsen omdat ze wortelrot kunnen ontwikkelen. Het is dus beter om ze in potgrond te planten.

Vraag 5: Zijn er speciale zorginstructies voor Calathea stekken?

Het verzorgen van Calathea stekken is redelijk eenvoudig. Zorg er voornamelijk voor dat de grond vochtig blijft. Zet de stekjes in een lichte ruimte, maar vermijd direct zonlicht. Na verloop van tijd zullen de stekjes groeien en zich ontwikkelen tot volledige Calathea-planten.

Gefeliciteerd! Je weet nu hoe je Calathea’s kunt stekken en kunt genieten van de prachtige bladeren van deze planten in je eigen huis. Plan een dag in om deze leuke activiteit te doen en wie weet ontdek je wel een nieuwe interesse in tuinieren.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *