Dieren en planten

Calibrachoa stekken

Calibrachoa’s, ook wel bekend als Million Bells, zijn populaire planten vanwege hun delicate, trompetvormige bloemen in allerlei heldere kleuren. Het is echter niet altijd gemakkelijk om de perfecte plant te vinden in tuincentra of kwekerijen. Gelukkig zijn Calibrachoa’s relatief eenvoudig te kweken uit stekken van bestaande planten. In deze handleiding leggen we uit hoe je dat doet!

Wat zijn Calibrachoa’s?

Voordat we beginnen met het stekken van Calibrachoa’s, laten we even kijken naar wat deze planten zo speciaal maakt. Calibrachoa’s zijn inheems in Zuid-Amerika en maken deel uit van de familie Solanaceae, waartoe ook tomaten en aardappelen behoren. De planten staan ​​bekend om hun lange, slanke takken die bedekt zijn met kleine, delicate bloemen.

Waarom zou je Calibrachoa’s stekken?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om Calibrachoa’s te stekken. Misschien wil je een specifieke kleur kweken die niet gemakkelijk te vinden is bij kwekerijen, of wil je gewoon meer planten maken uit een bestaand exemplaar. Het stekken van Calibrachoa’s kan ook een leuke en gemakkelijke manier zijn om nieuwe planten te creëren voor jezelf of om cadeau te geven aan vrienden en familie.

Wanneer moet je Calibrachoa’s stekken?

De beste tijd om een Calibrachoa te stekken is in het voorjaar, zodra de plantjes beginnen te groeien. Dit geeft de stekken de beste kans om wortel te schieten en te overleven. Als je later in het seizoen wilt stekken, probeer dan te wachten tot de plantjes zijn uitgebloeid. Dit zorgt ervoor dat ze minder energie besteden aan het produceren van bloemen en meer energie kunnen besteden aan het ontwikkelen van wortels.

Welke benodigdheden heb je nodig?

Voordat je begint met het stekken van Calibrachoa’s, zijn er een paar benodigdheden die je nodig hebt:

– Een scherp mes of een paar snoeischaar
– Potgrondmix
– Stekpoeder
– Een plastic zak of container om de stekken in te bewaren
– Een waterbron

Zorg ervoor dat alle benodigdheden schoon zijn voordat je begint met het stekken van Calibrachoa’s.

Hoe stek je Calibrachoa’s?

1. Begin met het selecteren van een gezonde moederplant. Zoek naar een plant met minstens een paar centimeter van gezonde, groene groei.

2. Snijd enkele 10-12 cm lange stekken van de moederplant. Zorg ervoor dat elk stekje minstens 2-3 bladeren heeft en ook een klein stukje van de stengel.

3. Verwijder alle bladeren van de onderste twee centimeter van de stengel. Dit creëert een schone, onbelemmerde omgeving voor de wortels om te groeien.

4. Dip voorzichtig de onderste centimeter van elke stek in wat stekpoeder. Dit bevordert de wortelgroei.

5. Plaats de stekken in een potgrondmix en druk de grond lichtjes aan rond de stekken om ze te stabiliseren.

6. Geef de stekken een beetje water en plaats ze in een plastic zak of container om de vochtigheid te behouden.

7. Zet de container op een plek met helder, indirect licht en bewaar deze op een warme plaats totdat de wortels zijn gevormd.

8. Controleer regelmatig op vocht en controleer of de stekjes goed wortelen. Na ongeveer 4-6 weken moeten de Calibrachoa stekken voldoende geworteld zijn om ze over te zetten naar een grotere pot of buiten te planten.

Tips voor het stekken van Calibrachoa’s

– Probeer te voorkomen dat je stekken maakt van een moederplant die is blootgesteld aan zonlicht of wind. Dit kan stress veroorzaken en het stekkenproces bemoeilijken.
– Zorg ervoor dat de grondmix altijd vochtig, maar niet doorweekt is.
– Gebruik altijd schoon gereedschap om kruisbesmetting of infectie van de planten te voorkomen.
– Kies tijdens het stekken een plek waar de stekken indirect licht krijgen, niet te veel direct zonlicht.

Conclusie

Het stekken van Calibrachoa’s is een leuke, eenvoudige en goedkope manier om meer planten te kweken. Met de juiste benodigdheden en zorgvuldige aandacht kunnen deze prachtige bloemen zich snel vermenigvuldigen. Dus waar wacht je nog op? Pak je snoeischaar en ga aan de slag!

Veelgestelde vragen over het stekken van Calibrachoa’s

1. Hoe lang duurt het voordat Calibrachoa stekken beginnen te wortelen?

Het duurt meestal 4-6 weken voordat de stekken voldoende zijn geworteld om buiten te planten.

2. Is stekpoeder echt nodig voor het stekken van Calibrachoa’s?

Stekpoeder is niet strikt noodzakelijk, maar het kan helpen de wortelgroei te stimuleren en het slagingspercentage te vergroten.

3. Moet ik de hele plant snoeien voordat ik stekken maak?

Nee, je hoeft alleen gezonde takken te selecteren voor het stekken.

4. Kan ik Calibrachoa’s stekken in water?

Het is mogelijk om Calibrachoa stekken in water te rooten, maar dit is minder effectief dan het gebruik van potgrondmix en stekpoeder.

5. Wat moet ik doen als mijn Calibrachoa stekken niet groeien?

Als je stekken niet groeien, controleer dan of ze voldoende vochtigheid krijgen en of ze voldoende tijd krijgen om wortel te schieten. Soms kan het ook nodig zijn om de stekken meer of minder licht te geven.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *