Dieren en planten

Cipres stekken

Cipressen zijn prachtige bomen, met name vanwege hun slanke, rechte stam en hun combinatie van rechtopstaande takken en hangende twijgen. Als je van plan bent om je eigen cipresboom te kweken, kan het stekken van cipressen een geweldige manier zijn om dit te doen. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het stekken van cipressen, van de beste tijd om stekken te nemen tot de perfecte omgeving voor het bewortelen van je stekken.

Wat zijn cipressen?

Voordat we ingaan op het stekken van cipressen, is het belangrijk om te weten wat voor planten het eigenlijk zijn. Cipressen behoren tot de coniferenfamilie en zijn langlevende bomen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied. De bomen zijn zeer winterhard en worden vaak gebruikt als sierboom of als heg om privacy te creëren.

Wanneer moet je cipresstekken nemen?

De beste tijd om cipresstekken te nemen is in de lente of zomer, wanneer de planten in actieve groei zijn. Dit zorgt ervoor dat de stekken gemakkelijker wortel schieten en sneller groeien.

Hoe neem je cipresstekken?

Er zijn twee verschillende manieren om cipresstekken te nemen: door middel van tipstekken of stekjes van hielstekken. Bij tipstekken snijd je het uiteinde van de stengel af terwijl bij hielstekken het takje vlakbij het hoofdtakje wordt afgesneden.

Hoe bereid je de stekken voor?

Als je eenmaal je stekjes hebt genomen, is het belangrijk om de stekken goed voor te bereiden voordat je ze in de grond plaatst. Verwijder de onderste bladeren van de stengel en zorg ervoor dat er geen bladeren op de stek zitten die in aanraking kunnen komen met de grond.

Hoe plant je cipresstekken?

Zodra je stekken zijn voorbereid, moet je een pot vullen met een vochtige, maar niet doorweekte potgrond. Steek de stekken met een tussenruimte van 5 cm in de grond en zorg dat de grond goed aangedrukt wordt rond de stek.

Hoe bewaar je je stekken?

Nadat je de stekken hebt geplant, is het belangrijk dat ze vochtig worden gehouden om uitdroging te voorkomen en dat ze worden beschermd tegen te veel zonlicht om verbranding te voorkomen. De stekpot kan worden afgedekt met doorzichtige plastic folie om de luchtvochtigheid hoog te houden en de stekken te beschermen tegen direct zonlicht.

Hoe lang duurt het voordat je stekken wortel schieten?

Cipressen zijn snelgroeiende bomen en het wortelen van de stekken kan binnen 3-4 weken voltooid zijn. Zodra de stekken wortel hebben geschoten, kun je ze uit de grond halen en overplanten in een permanente locatie.

Hoe verzorg je je cipressenstekken?

Zodra je je stekken in de grond hebt geplant, is het belangrijk om ze te blijven verzorgen. Geef ze regelmatig water maar wees voorzichtig om de grond niet te water te geven. Als de grond te nat is, kan dit ervoor zorgen dat de stekken gaan rotten.

Tips voor het stekken van cipressen

– Trek cipresstekken niet uit het wild, omdat dit de natuurlijke omgeving kan beschadigen.

– Zorg ervoor dat de potgrond die je gebruikt enigszins zanderig is, gebaseerd op de natuurlijke omgeving van cipressen.

– Je kunt je stekken ook in een steenwollaag planten voor betere drainage, wat de kans op de ontwikkeling van wortelrot vermindert.

– Houd je stekken niet in directe zon, omdat dit de planten kan doen verbranden.

– Maak de omgeving schoon van gevallen bladeren of dode takken, dit kan insecten weghouden die schade kunnen toebrengen aan je stekken.

– Blijf de vochtigheid controleren en wees niet overenthousiast met het bewateren.

Conclusie

Het stekken van cipressen kan een geweldige manier zijn om je eigen planten te kweken zonder de kosten van het kopen van zaailingen. Als je eenmaal weet hoe je stekken van cipressen moet nemen en hoe je voor ze moet zorgen, is het proces eenvoudig en gemakkelijk.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik het groeimedium steriliseren voordat ik de stekken plant?

Het is niet nodig om het groeimedium te steriliseren, maar als je dit doet, kan dit helpen om de ontwikkeling van schimmel en andere ziekten te verminderen.

2. Moet ik meer dan één stek per pot planten?

Het plaatsen van één stek per pot is de beste manier om ervoor te zorgen dat de planten genoeg ruimte hebben om te groeien.

3. Hoe vaak moet ik mijn stekken water geven?

Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Geef je stekken daarom maar weinig water, en laat de grond drogen voordat je opnieuw water geeft.

4. Kan ik cipressen stekken met hielstekken?

Ja, hielstekken worden gebruikt om cipressen te stekken en zijn zeer effectief.

5. Kan ik alle soorten cipressen stekken?

Ja, alle soorten cipressen kunnen worden gestekt, maar sommige variëteiten zijn gemakkelijker om te stekken dan andere.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *