Dieren en planten

Druif stekken

De druif wordt beschouwd als een van de oudste gewassen die ooit door mensen zijn geteeld. Het is een populaire fruitsoort die in de zomer veel wordt geconsumeerd. Als je een mooie druivenstruik thuis wilt hebben, is het vermeerderen ervan door middel van stekken een geweldige optie. In dit artikel gaan we je alles vertellen wat je moet weten over het stekken van druiven, van het selecteren van de juiste takken tot het planten van de stekken en de verzorging van de jonge planten.

1. Wat is stekken?

Laten we beginnen met een definitie. Stekken is een vegetatieve voortplantingsmethode die door tuiniers wordt gebruikt om nieuwe planten van een moederplant te kweken. In plaats van zaden te gebruiken, snij je een deel van de plant af en plant je dat in de grond. Het stekje neemt dan wortel en groeit uit tot een nieuwe plant die identiek is aan de moederplant.

2. Wanneer moet je druif stekken?

De beste tijd om druiven te stekken is in de wintermaanden wanneer de plant in slaap is en geen bloemen of fruit produceert. De maanden november, december en januari zijn meestal de beste maanden om te stekken.

3. Hoe selecteer je takken voor het stekken van druiven?

Nu je weet wanneer je druiven moet stekken, komt de volgende vraag. Hoe kies je de takken? Het is belangrijk om alleen takken te selecteren die afkomstig zijn van een gezonde en productieve moederplant. Kies takken die minimaal een jaar oud zijn en ten minste drie knoppen hebben.

4. Hoe snij je de stekken voor de druif?

Gebruik een scherpe snoeischaar om je stekken af te snijden. De stekken moeten tussen de 20-30 centimeter lang zijn en mogen geen fruit of bloemen hebben. Snij de stekken diagonaal af net onder een oog.

5. Hoe bereid je de druivenstekken voor?

Verwijder de bladeren van de stekken en laat er slechts een paar over om water te verdampen en te voorkomen dat de stekken uitdrogen. Maak de onderkant van de stekken een beetje vochtig en dip ze vervolgens in stekpoeder om de wortelgroei te bevorderen.

6. Hoe plant je druivenstekken?

Gebruik een pot met gaten in de bodem om de stekken te planten. Zorg voor een goede afwatering en vul de pot met goede kwaliteit potgrond. Plant de stekken vervolgens ongeveer 2/3e van hun lengte in de grond.

7. Hoeveel en hoe vaak water moet je de stekken geven?

Het is belangrijk om de stekken goed water te geven, maar niet te veel. Te veel water kan de stekken doen rotten. Geef de stekken alleen water als de grond droog aanvoelt. Zorg er ook voor dat de pot niet te lang onder water blijft staan.

8. Hoe verzorg je jonge druivenplanten?

Zodra de stekken uitgroeien tot planten, is de verzorging net zo belangrijk als het stekken zelf. Zorg voor voldoende voedingsstoffen, water en snoei de plant wanneer dat nodig is. Geef de plant de juiste ondersteuning om te voorkomen dat de takken afbreken.

9. Hoe kun je zien dat de druivenstekken aanslaan?

Na ongeveer twee weken beginnen de stekken zich te vestigen. Als je kleine groene knopjes ziet ontstaan, betekent dit dat de stekken zijn aangeslagen.

10. Wanneer kun je de jonge druivenplanten verplanten?

Als de jonge planten goed geworteld zijn en nieuwe bladeren beginnen te krijgen, zul je merken dat de groei toeneemt. Na ongeveer vijf maanden kun je de jonge planten in een grotere pot of buiten in de grond verplanten.

11. Kunnen druiven ook gestekt worden vanuit zaad?

Hoewel het mogelijk is om druiven te kweken uit zaad, is dit niet de beste methode. Zaadkweek kan leiden tot planten van mindere kwaliteit en het duurt langer voordat de planten vrucht beginnen te dragen.

12. Hoe lang duurt het voordat de jonge planten vrucht dragen?

Druivenplanten beginnen meestal na drie tot vijf jaar vruchten te dragen, afhankelijk van de soort.

13. Welke grond heeft een druivenplant nodig?

Druivenplanten houden van goed gedraineerde grond met een pH-waarde van ongeveer 6 tot 7,5. Zorg voor een goede drainage en voed de planten met meststoffen.

14. Kun je druif stekken het hele jaar door planten?

Technisch gezien kun je het hele jaar door druiven stekken, maar de beste tijd om te stekken is nog steeds de wintermaanden. Het kan langer duren voordat de stekken wortel schieten als je in de zomer stekt.

15. Hoe kun je een druivenstruik snoeien?

Druivenplanten hebben elk jaar snoei nodig om te groeien en een goede oogst te produceren. Snoei de plant in de late winter of vroege lente voordat de nieuwe groei begint. Snoei het oude hout weg en laat alleen een paar gezonde takken over om de volgende oogst te produceren.

Conclusie

Druif stekken is een geweldige manier om nieuwe en gezonde planten te kweken. Door het volgen van de stappen die we hierboven hebben genoemd, kun je succesvolle stekken maken en jonge planten kweken die klaar zijn om fruit te produceren. Vergeet niet de juiste zorg en snoei toe te passen om gezonde en productieve druivenstruiken te hebben.

Veelgestelde vragen

1. Kun je druiven stekken van oudere planten?
Ja, je kunt druiven stekken van oudere planten zolang de takken gezond en productief zijn.

2. Hebben verschillende druivensoorten specifieke kweekbehoeftes?
Ja, verschillende druivensoorten hebben verschillende grondsoorten en waterbehoeften. Doe daarom altijd onderzoek naar de juiste verzorging voor de specifieke druivensoort die je kweekt.

3. Kan ik mijn druivenplanten in de winter buiten laten staan?
Ja, druivenplanten zijn winterhard en kunnen goed tegen de winterse kou.

4. Is het nodig om de stekken af te dekken tijdens de winter?
Ja, het is belangrijk om de stekken af te dekken om ze te beschermen tegen de winterse kou en vorst.

5. Hoeveel stekken kan ik van één druivenplant maken?
Het aantal stekken dat je kunt maken van één druivenplant hangt af van de grootte en gezondheid van de plant. Over het algemeen kun je ongeveer 5-10 stekjes maken van één plant.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *