Dieren en planten

Druivenstruik stekken

Druiven zijn een fantastische fruitsoort die in veel tuinen worden gekweekt. Het is niet alleen een lekkere, zoete snack, maar het maken van je eigen wijn of jam is ook een mogelijkheid. Het planten van druivenstruiken kan echter prijzig zijn en kan soms resulteren in tegenvallende resultaten. Om deze reden is het stekken van druivenstruiken een populaire methode om op een goedkopere manier nieuwe planten te creëren die dezelfde eigenschappen behouden als de moederplant. Maar hoe stek je een druivenstruik? In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe je een druivenstruik met succes kunt stekken.

Voordat je begint met stekken

Voordat je begint met het stekken van druivenstruiken, zijn er een paar dingen die je moet weten en voorbereiden.

Kies de juiste tijd

De beste tijd om druivenstruiken te stekken is in de late winter of vroege lente, wanneer de planten in rust zijn en geen energie besteden aan het produceren van vruchten of bladeren.

Kies de juiste stengels

Kies gezonde, sterke stengels die in het voorgaande seizoen zijn gegroeid en ongeveer de dikte van een potlood hebben. Groene stengels of oude stengels met schors moeten vermeden worden.

Inrichting van de plant

Het is ook essentieel dat de plant waarvan je stekken maakt gezond is. Zorg ervoor dat de plant voldoende water en voedingsstoffen krijgt en dat er geen ziektes of plagen aanwezig zijn.

Hoe druivenstruiken te stekken

Nu je weet waarop je moet letten voordat je begint, is het tijd om te leren hoe je daadwerkelijk een druivenstruik moet stekken.

Materialen

Zorg dat je de volgende materialen bij de hand hebt:

– Schaar of snoeischaar
– Mes
– Turf
– Zand
– Potten of containers
– Plastic zakjes

Stap 1: Kies de stengel

Kies een gezonde stengel die ongeveer 30 centimeter lang is en snijd deze met een mes van de plant af.

Stap 2: Snijd de stengel

Snijd de stengel op ongeveer 10 centimeter vanaf de top schuin af met een scherpe schaar of snoeischaar.

Stap 3: Verwijder de bladeren

Verwijder alle bladeren behalve de twee bovenste.

Stap 4: Pot de stengel in

Druk de onderkant van de stengel ongeveer 2 tot 3 centimeter in een mengsel van half zand en half turf en plaats de pot op een warme, lichte plaats.

Stap 5: Bedek het stekje

Om vocht vast te houden, wikkel je een plastic zakje om het stekje en bind deze vast aan de basis.

Stap 6: Verzorging

Houd de grond vochtig zonder deze te doordrenken en vermijd direkte zon. Verwijder het plastic zakje eenmaal per week voor een korte periode om vochtafvoer te geven, maar houd de grond vochtig.

Stap 7: Verplanten

Wanneer de stengel ongeveer 10 centimeter lang is en er nieuwe bladeren verschijnen, is het tijd om het stekje naar een grotere pot te verplanten.

Veelgestelde vragen over het stekken van druivenstruiken

1. Hoe zorg ik ervoor dat mijn stekjes niet doodgaan?
Answer: Zorg ervoor dat de planten voldoende water en voedingsstoffen krijgen en dat er geen ziektes of plagen aanwezig zijn.
2. Is stekken moeilijk?
Answer: Nee, stekken is over het algemeen een vrij eenvoudig proces.
3. Hoe lang duurt het voordat de stekjes wortel schieten?
Answer: Binnen twee tot vier weken na het poten beginnen de stekjes in het algemeen wortels te vormen.
4. Welke soorten druivenstruiken lenen zich het best om te stekken?
Answer: De meeste soorten druivenstruiken kunnen worden gestekt, maar het is het beste om soorten te kiezen die goed groeien in jouw klimaatzone.
5. Kan ik mijn gestekte druivenstruiken buiten planten?
Answer: Ja, wanneer de stekjes sterk genoeg zijn en de temperaturen niet te koud zijn om hun groei te belemmeren, kun je ze buiten planten.

Conclusie

Het stekken van druivenstruiken is een eenvoudige en goedkope manier om nieuwe planten te maken die dezelfde eigenschappen behouden als de moederplant. Door de juiste stengels te kiezen en de plant op de juiste manier te verzorgen, kun je heel gemakkelijk succesvol druivenstruiken stekken.

Met deze tips kun je met vertrouwen beginnen en voor je het weet heb je talloze gezonde nieuwe druivenstruiken om je te voorzien van zoet en verrukkelijk fruit.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *