Dieren en planten

Eik stekken

Eikenbomen zijn prachtige bomen die gekend zijn om hun uitgestrekte takken en dichte kruin. Als je een eikenboom in je achtertuin wilt hebben, kun je deze planten uit een eikel of zaailing. Een alternatieve manier om een eikenboom te laten groeien is door middel van stekken. Hier lees je hoe je dat doet stap voor stap.

Stap 1: Kies het juiste moment

Het is belangrijk om het juiste moment te kiezen om te beginnen met stekken. Doe het in de late zomer of vroege herfst, wanneer de takken niet meer groeien en de boom in de ruststand is. Selecteer de takken die je wilt stekken. Kies gezonde takken met een diameter van ongeveer 1 cm.

Stap 2: Bereid de takken voor

Verwijder de bladeren, knoppen en takjes van de onderzijde van de tak. Laat ongeveer 2/3 van de bladeren aan de bovenkant van de tak. Snijd de onderkant van de tak schuin af. Maak de wond aan de onderkant van de tak schoon door eventuele beschadigde delen af te snijden.

Stap 3: Behandel de takken

Breng hormoonwortelgel aan op de onderkant van de takken, waar de wond zich bevindt. Dit helpt bij het stimuleren van wortelgroei. Plaats de takken vervolgens in een pot of bak gevuld met stekgrond. Maak een gat in de stekgrond en plaats de takken erin.

Stap 4: Verzorg de takken

Geef de stekken water en houd de stekgrond vochtig. Plaats de pot of bak op een beschutte plek, maar in de buurt van veel licht. Vermijd direct zonlicht, aangezien dit de takken kan doen uitdrogen. Controleer de stekken regelmatig om ervoor te zorgen dat de stekgrond vochtig blijft.

Stap 5: Verplant de takken

Als de stekken eenmaal wortels hebben ontwikkeld, dan is het tijd om deze in individuele potten te verplanten. Gebruik een pot met een diameter van 10 tot 15 cm gevuld met potgrond. Plaats de takken in de pot en vul deze aan met potgrond. Geef de takken water en plaats ze op een zonnige locatie.

Stap 6: Verzorg de jonge bomen

De jonge plantjes hebben regelmatig water nodig. Geef ze ook regelmatig voedingsstoffen om de groei te stimuleren. Wanneer de jonge boompjes sterk genoeg zijn, kunnen ze worden getransplanteerd in de grond.

Het stekken van eiken is een geweldige manier om een nieuwe, gezonde boom te kweken. Met deze stapsgewijze handleiding kun je de perfecte jonge eikenboom laten groeien. Zorg ervoor dat je de juiste timing, snijtechniek en zorg biedt aan de jonge plantjes.

Veelgestelde vragen

1. Kun je het hele jaar door eiken stekken?
Ja, het is het beste om het in de late zomer of vroege herfst te doen wanneer de takken niet meer groeien.

2. Hoe lang duurt het voordat de takken wortels ontwikkelen?
Dit hangt af van de variëteit, maar meestal duurt het ongeveer 4 tot 6 weken.

3. Waar moet ik de stekken plaatsen?
Plaats de stekken op een beschutte plek, maar in de buurt van veel licht. Vermijd direct zonlicht.

4. Hoe vaak moet ik de stekken water geven?
Geef de stekken regelmatig water en zorg dat de stekgrond vochtig blijft.

5. Wanneer kan ik mijn jonge eikenbomen transplanteren?
Wacht tot de jonge boompjes sterk genoeg zijn. Dit kan variëren tussen de 6 en 12 maanden na het begin van het stekken.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *