Dieren en planten

Engelentrompet stekken

Engelentrompetten, ofwel Brugmansia’s, zijn prachtige bloeiende planten die bekend staan om hun grote trompetvormige bloemen en heerlijke geur. Het kweken van een engelentrompet vanuit stekken is een populaire methode onder tuiniers en kan leiden tot een prachtige bloeiende plant in een mum van tijd. In deze handleiding leer je alles wat je moet weten over het stekken van een engelentrompet.

Wat is het stekken van een engelentrompet?

Stekken is het proces van het nemen van een deel van de moederplant en het vermeerderen ervan om een nieuwe plant te groeien. Voor het stekken van een engelentrompet kun je stekken nemen van een goed ontwikkelde plant.

Wanneer kun je het beste engelentrompetten stekken?

Het stekken van engelentrompetten kun je het beste doen in de lente of vroege zomer, wanneer de planten volop groeien.

Welke materialen heb je nodig om een engelentrompet te stekken?

Voor het stekken van een engelentrompet heb je scherp gereedschap, speciale stekpoeder, stekgrond, plasticfolie en een pot nodig.

Welke soorten stekken kun je nemen van een engelentrompet?

Er zijn verschillende soorten stekken die je kunt nemen van een engelentrompet zoals zachte stekken, halfharde stekken en houtige stekken.

Hoe neem je zachte stekken van een engelentrompet?

Zachte stekken zitten nog in de groeifase en hebben geen houtachtige stammen. Je kunt deze stekken nemen van de toppen van de takken. Knip een stukje tak van zo’n 10 centimeter af en haal de onderste bladeren eraf. Dip het uiteinde van de stek in stekpoeder en plant het in stekgrond.

Hoe neem je halfharde stekken van een engelentrompet?

Halfharde stekken hebben delen van houtachtige stammen en zachte groei. Knip een stukje tak van 10-20 centimeter af en haal de onderste bladeren eraf. Dip het uiteinde van de stek in stekpoeder en plant het in stekgrond.

Hoe neem je houtige stekken van een engelentrompet?

Houtige stekken zijn van nature steviger en hebben al enigszins verhoute delen. Knip een stukje tak van zo’n 20 centimeter af en haal de onderste bladeren eraf. Dip het uiteinde van de stek in stekpoeder en plant het in stekgrond.

Hoe verzorg je engelentrompetten stekken?

Stekken zijn kwetsbaar en vereisen speciale zorg. Zorg ervoor dat de stekken regelmatig water krijgen, maar niet te veel, en bescherm ze tegen direct zonlicht. Gebruik plasticfolie om een mini-kasje te creëren om de vochtigheid rond de stekken te verhogen.

Hoe lang duurt het voordat de stekken wortel schieten?

Het duurt ongeveer 3-4 weken voordat zachte stekken van engelentrompetten wortel schieten. Halfharde stekken beginnen meestal binnen 3-4 weken wortel te schieten en houtige stekken kunnen wel 6-8 weken duren.

Hoe weet je dat je engelentrompetten stekken zijn geworteld?

Als de stekken zijn geworteld, zou je nieuwe groei boven de grond moeten zien. Dit is het signaal dat ze sterker worden en kunnen worden getransplanteerd naar grotere potten of in de grond.

Hoe transplanteer je engelentrompetten stekken?

Wanneer je engelentrompetten stekken zijn geworteld, plant ze dan in een grotere pot of in de grond en geef ze de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen.

Hoe verzorg je volwassen engelentrompetten?

Volwassen engelentrompetten vereisen regelmatig water en goede drainage, evenals lichte meststoffen. Zorg ervoor dat je de plant niet blootstelt aan direct zonlicht en dat je hem beschermt tegen koud weer.

Welke problemen kunnen zich voordoen bij het stekken van engelentrompetten?

Enkele problemen die zich kunnen voordoen bij het stekken van engelentrompetten zijn botrytis, een schimmelziekte, of spintmijten, die de planten aantasten.

Waar kun je engelentrompetten kopen om te stekken?

Je kunt engelentrompetten kopen bij kwekerijen of online tuincentra.

Zijn engelentrompetten giftig?

Ja, engelentrompetten zijn giftig en mogen niet worden gegeten. Zorg ervoor dat je de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren houdt.

Tot slot

Het stekken van engelentrompetten is een eenvoudige maar delicate procedure die de juiste zorg en aandacht vereist om succesvol te zijn. Met deze handleiding ben je in staat om je eigen prachtige engelentrompetten te kweken vanuit stekken. Onthoud dat deze planten giftig zijn en dat je de juiste veiligheidsmaatregelen moet nemen om ervoor te zorgen dat je en je huisdieren veilig zijn.

Veelgestelde vragen over het stekken van engelentrompetten

1. Hoe lang duurt het voordat engelentrompetten bloeien?

Engelentrompetten beginnen meestal te bloeien binnen 1-2 jaar na het planten.

2. Moet ik mijn engelentrompetten snoeien?

Ja, snoei je engelentrompetten om de vorm te behouden en om bloei aan te moedigen.

3. Welke soorten meststoffen zijn het beste voor engelentrompetten?

Gebruik bij voorkeur lichte meststoffen met een hoog fosforgehalte om bloemvorming te stimuleren.

4. Hoe bescherm ik engelentrompetten tegen koud weer?

Bedek je engelentrompetten met beschermende doeken of verhuis ze tijdelijk naar binnen in geval van koud weer.

5. Hoe vaak moet ik mijn engelentrompetten water geven?

Geef je engelentrompetten wekelijks een tot twee keer water, afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de grond. Zorg ervoor dat je de planten niet overstroomt.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *