Door de jaren heen zijn kamerplanten steeds populairder geworden en het vermeerderen van deze planten door middel van stekken is een goedkope manier geworden om je plantencollectie uit te breiden. Maar wat is nu precies ‘Engels stekken’? In deze beginnersgids zullen we je stap voor stap uitleggen wat Engels stekken is en hoe je het zelf kunt doen.
Wat is Engels stekken?
Engels stekken is een methode om planten te vermeerderen door er een stukje vanaf te snijden en deze vervolgens in een vochtig substraat te plaatsen. Het substraat is meestal een mengsel van vermiculiet en/of perliet en kan je gewoon in een tuincentrum kopen. Nadat het stekje in het substraat is geplaatst, wordt het afgedekt met een doorzichtige plastic zak zodat het stekje voldoende vocht behoudt om te kunnen wortelen.
Wat heb je nodig?
Om te kunnen beginnen met Engels stekken, heb je een aantal dingen nodig:
– Schone, scherpe messen of snoeischaren
– Stekpoeder (optioneel)
– Potjes of bakken om het substraat in te doen
– Een doorzichtige plastic zak of een stekdoos
– Een waterfles of plantenspuit
Stap voor stap Engels stekken
Nu je weet wat je nodig hebt, is het tijd om te beginnen met het Engels stekken van je planten! Volg deze stappen:
1. Kies een gezonde, volwassen plant waarvan je wilt vermeerderen en snij een stukje van de stengel af met een schoon, scherp mes of snoeischaar. Zorg ervoor dat je langs de knoop snijdt om het stekje te laten wortelen.
2. Schraap voorzichtig de onderste bladeren van het stekje af, zodat er alleen nog een paar bladeren bovenaan zitten. Dit zorgt ervoor dat het stekje energie kan gebruiken voor het ontwikkelen van de wortels in plaats van bladgroei.
3. Dip het uiteinde van het stekje in stekpoeder. Dit is optioneel, maar het kan de wortelgroei versnellen.
4. Plaats het stekje in het substraat. Als je meerdere stekjes wilt maken, zorg er dan voor dat er genoeg ruimte tussen zit, zodat ze niet tegen elkaar aan groeien.
5. Spuit wat water op het substraat zodat het vochtig is en dek het af met een doorzichtige plastic zak of een stekdoos. Dit zorgt ervoor dat het stekje vochtig blijft en de luchtvochtigheid hoog is.
6. Plaats het substraat op een warme, lichte plek (niet in direct zonlicht) en controleer regelmatig of het substraat vochtig genoeg is. Voeg indien nodig water toe met behulp van een waterfles of plantenspuit.
7. Wanneer er nieuwe bladgroei ontstaat en er wortels zichtbaar zijn, kan je de plastic zak/ stekdoos verwijderen en het stekje verder laten groeien.
8. Zodra het stekje groot genoeg is, kan je het transplanteren in een pot met potgrond.
Tips en tricks
– Het is belangrijk om schoon gereedschap te gebruiken, omdat vervuilde instrumenten ziektes kunnen verspreiden.
– Sommige planten zijn gemakkelijker te vermeerderen dan andere. Begin daarom met een eenvoudige plant zoals bijvoorbeeld de Pilea Peperomioides.
– Timing is belangrijk. De beste tijd om te stekken is in de lente en zomer wanneer de planten actief groeien.
– Je kunt het stekpoeder ook vervangen door honing of kaneel, omdat deze stoffen antibacteriële eigenschappen hebben.
Veelgestelde vragen
Hoe weet ik wanneer ik het stekje kan verwijderen uit de plastic zak/ stekdoos?
Wanneer er nieuwe bladgroei ontstaat en er wortels zichtbaar zijn, kan je de plastic zak/ stekdoos verwijderen en het stekje verder laten groeien.
Kan ik ook stekken zonder stekpoeder?
Ja, stekpoeder is optioneel maar kan de wortelgroei versnellen.
Kan ik ook stekken in potgrond?
Ja, stekken in potgrond is ook mogelijk, maar het substraat van vermiculiet en/of perliet houdt vocht beter vast.
Hoeveel bladeren moet ik aan het stekje laten zitten?
Schraap voorzichtig de onderste bladeren van het stekje af, zodat er alleen nog een paar bladeren bovenaan zitten. Dit zorgt ervoor dat het stekje energie kan gebruiken voor het ontwikkelen van de wortels in plaats van bladgroei.
Wanneer kan ik het stekje transplanteren?
Zodra het stekje groot genoeg is, kan je het transplanteren in een pot met potgrond.
Geef een reactie