Dieren en planten

Fuchias stekken

Fuchsia’s zijn populaire, kleurrijke tuinplanten die gedijen in vochtige grond en halfschaduw. Als je een fuchia-liefhebber bent en je wilt graag wat meer planten, dan is zaaien misschien niet de beste optie. Het vermeerderen van deze planten gebeurt meestal door te stekken. Dit kan gedaan worden in de lente of in de zomer, afhankelijk van welk type stekken je wilt gebruiken. In dit artikel leer je hoe je fuchsia’s kunt stekken en wanneer je dit het best kunt doen.

Wat zijn fuchsiastekken?

Fuchsia’s stek je door een deel van een moederplant te snijden en in nieuwe potgrond te planten. Dit deel dat je afsnijdt moet wel voldoende gezond blad en wortels hebben om te overleven als nieuwe plant. Dit deel noemen we een stek.

Waarom fuchsia’s stekken?

Stekken is ideaal om op een goedkope manier nieuwe planten te maken. Daarnaast zijn er ook andere voordelen om fuchsia’s te stekken. Zo kan het de moederplant helpen om beter te groeien, omdat je een deel van de overtollige groei wegneemt. Daarnaast zorgt het stekken voor een uniformiteit in de planten, omdat alle stekjes genetisch hetzelfde zijn als de moederplant.

Wanneer fuchsia’s stekken?

Er zijn twee ideale periodes om fuchsia’s te stekken: in het voorjaar en in de zomer. In de lente stek je de zogenaamde zachtstekken. Dit zijn nog niet verhoute stekken van één tot tien centimeter in lengte. In de zomer stek je zogenaamde houtachtige stekken. Deze zijn al eerder houtachtig geworden en hebben een lengte van tien centimeter of meer.

Hoe fuchsiastekken?

Als je fuchsia’s wilt stekken, zijn er een aantal stappen waar je rekening mee moet houden.

Stap 1: juiste materialen

– Scherp mes
– Potgrond
– Potjes
– Stekpoeder (optioneel)

Stap 2: afknippen van de stekken

Zorg dat de moederplant vochtig is en gezond is voordat je gaat stekken. Knip de stekken schuin af en laat twee of drie bladeren aan de bovenkant van de stek zitten. Verwijder het onderste blad van de stek en plaats de stek in een potje met potgrond.

Stap 3: Optimaliseren voor rooten

Indien je stekpoeder hebt, kan je deze nu gebruiken om het herwortelen te helpen. Volg de aanwijzingen op de verpakking om te weten hoe het gebruikt dient te worden. Geef de stekken water om de potgrond vochtig te maken en de wortelgroei te bevorderen. Bedek de stekken met een zak of een flessenkap om de vochtigheid te behouden.

Stap 4: Groei monitoren

De stekjes zullen na enkele weken wortelen en nieuwe bladeren krijgen. Wacht totdat de stekken genoeg geworteld zijn en verplaats ze dan naar grotere potten. Het is belangrijk om de geroote stekken in vochtige grond te houden.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik de wortelstimulator geven?

Geef de wortelstimulator volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Wanneer moet ik groeimiddelen toevoegen?

Groeimiddelen worden toegevoegd voor of na de stek. Lees de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.

Hoe lang duurt het voordat de stekjes zullen wortelen?

Gemiddeld duurt het ongeveer 3 tot 4 weken voordat de stekjes genoeg geworteld zijn.

Kan ik houtachtige stekken in water doen?

Het is mogelijk om houtachtige stekken in water te zetten. Het duurt gemiddeld wel twee keer zo lang voordat ze wortelen, en het kapje is nog belangrijker om de luchtvochtigheid te behouden.

Wanneer kan ik mijn gestekte Fuchsia’s buiten zetten?

Als de temperatuur boven de 10 graden Celsius is, kun je ze buiten zetten.

Conclusie

Het vermeerderen van fuchsia’s door stekken is een goedkope en eenvoudige manier om je tuin te verrijken met deze mooie planten. Er zijn verschillende soorten stekken die je kunt nemen en de beste tijd om te stekken is in de lente of de zomer. Met de juiste aanpak, zoals het gebruik van potgrond, stekpoeder, voldoende luchtvochtigheid en geduld, kun je succesvol fuchsia’s stekken.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *