Dieren en planten

Gazania stekken

Gazania’s zijn prachtige planten die veel gebruikt worden om een kleurrijke uitstraling te geven aan tuinen en balkons. Als je al een tijdje gazania’s kweekt, dan is het misschien tijd om ze te vermeerderen door middel van stekken. In dit artikel gaan we in op het proces van het stekken van gazania’s en geven we je enkele tips om dit op de juiste manier te doen.

Wat zijn gazania’s?

Voor degenen die onbekend zijn met gazania’s: het zijn bloeiende planten die lid zijn van de familie Asteraceae. Ze bloeien in de lente en de zomer en hebben enorme hoeveelheden gekleurde bloemen. Ze komen oorspronkelijk uit het zuiden van Afrika en ze groeien normaal gesproken in droge, zonnige en goed gedraineerde gebieden. Ze zijn erg populair vanwege hun vermogen om zelfs op minder vruchtbare gronden te groeien en zichzelf makkelijk te vermeerderen.

Waarom zou je gazania’s moeten stekken?

Het stekken van gazania’s biedt een aantal voordelen. Ten eerste kun je meer planten hebben zonder er extra voor te betalen. Ten tweede is het een goede manier om planten te krijgen die exact hetzelfde zijn als de ouderplant. Ten slotte kun je gezonde en sterke planten kweken door middel van stekken.

Wanneer moet je gazania’s stekken?

De beste tijd om gazania’s te stekken is in het voorjaar of vroege zomer. Het is belangrijk om te beginnen met het proces wanneer de planten nog actief groeien.

Hoe gazania’s te stekken

Het proces van het stekken van gazania’s is vrij eenvoudig. Het begint allemaal met het selecteren van de juiste stekken.

Stap 1: Het selecteren van de juiste stekken

Kies voor de stekken takken die gezond en sterk zijn, zonder verwelkte bladeren, ziektes of plagen. Het is beter om stekken van de onderste delen van de planten te nemen, omdat deze vaak sterker en gezonder zijn. Zorg ervoor dat de stekken minstens twee bladeren hebben.

Stap 2: Het knippen van de stekken

Knip de stekken af ​​met een schoon en scherp mes. Zorg ervoor dat het mes ontsmet is om besmetting van plantenziektes te voorkomen. Knip de stekken ongeveer 10-15 cm lang af.

Stap 3: Het prepareren van de stekken

Verwijder de onderste bladeren van de stekken. Laat slechts twee bladeren over boven de grond. Dit helpt de plant om de stekken te laten groeien en de energie naar de stengel te concentreren.

Stap 4: Het planten van de stekken

Plant de gazania-stekken in een pot of in een bed vol met goed gedraineerde aarde (een mengsel van potgrond en perliet is ideaal). Je kunt de stekken 2-3 cm diep planten en zorg ervoor dat de aarde netjes rond de stekken is verdeeld.

Hoe de stekken te verzorgen

Water geven

Zorg voor voldoende water, maar vermijd verdrinking. Water de stekken regelmatig en zorg ervoor dat de grond in de pot niet te vochtig wordt.

Licht en temperatuur

Geef de stekken direct na het planten geen direct zonlicht. Geef ze de eerste 24 uur schaduw en zet ze dan langzaam aan het directe zonlicht. Plaats de stekken op een plek met intense lichtinval en een warme temperatuur (ongeveer 20 tot 25 graden celcius).

Bemesting

Geef de stekken pas na hun eerste bladgroei enkele vloeibare meststoffen voor bloeiende planten. Dit zal hen helpen kracht te winnen voor de stengelgroei.

Conclusie

Gazania’s stekken is eenvoudig en het is een effectieve manier om mooie en gezonde planten te kweken. Met de juiste zorg kun je binnenkort genieten van prachtige gazania’s die je zelf hebt gekweekt.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat gazania-stekken wortel schieten?
2. Kun je gazania’s stekken van planten die te groot zijn geworden?
3. Hoe vaak moet ik mijn gazania-stekken water geven?
4. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn gazania-stekken niet verdrinken?
5. Kunnen gazania-stekken in de volle grond worden geplant?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *