Dieren en planten

Goji stekken

Als je van Goji bessen houdt, waarom kweek je ze dan niet zelf? Goji planten groeien snel en kunnen gemakkelijk in je eigen achtertuin of op je balkon worden gekweekt. In dit artikel leg ik uit hoe je je eigen Goji planten kunt kweken door middel van stekken.

Wat zijn Goji planten?

Goji planten, ook bekend als de wolfberry plant, zijn struiken die oorspronkelijk uit China komen. De planten produceren kleine, rode bessen die rijk zijn aan antioxidanten en vitamines. De bessen kunnen vers gegeten worden of gedroogd en verwerkt in thee, jam of andere lekkernijen.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met het kweken van je eigen Goji planten, moet je voorbereidingen treffen. Je hebt onder andere een paar Goji stekken nodig. Je kunt deze kopen bij een kwekerij of online bestellen. Ook heb je potgrond, een schop, een emmer en een snoeischaar nodig.

Stap 2: Snijd de stekken

Om een Goji plant te kweken, moet je eerst stekken van een bestaande plant nemen. De beste tijd om de stekken te nemen is in de lente of herfst, wanneer de planten actief zijn. Gebruik een snoeischaar om gezonde stengels van ongeveer 30 centimeter af te knippen. Laat aan de onderkant van de stengel twee of drie bladeren zitten.

Stap 3: Bereid de pot voor

Neem een pot of bak en vul deze met potgrond. Maak met je vingers een gat van ongeveer 5 centimeter in het midden van de pot.

Stap 4: Plant de stekken

Doop de stengels in water en leg ze vervolgens in het gat in de potgrond. Zorg ervoor dat de bladeren niet in contact komen met de grond. Druk de aarde voorzichtig aan en geef water.

Stap 5: Houd de aarde vochtig

Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft, maar niet te nat. Geef de Goji stekken regelmatig water, maar voorkom dat er zich plassen vormen in de pot.

Stap 6: Plaats de pot

Plaats de pot op een plek waar de plant voldoende licht krijgt, maar niet in direct zonlicht staat. De planten hebben minstens zes uur licht per dag nodig.

Stap 7: Oogst de bessen

Na ongeveer twee jaar kunnen de Goji planten bessen beginnen te produceren. De rijpe bessen kunnen geplukt en geconsumeerd worden.

Veelgestelde vragen

Hoeveel Goji planten moet ik kweken?

Het aantal planten dat je moet kweken, hangt af van de grootte van de ruimte waarin je ze wilt kweken. Over het algemeen heb je minstens drie of vier planten nodig om een goede oogst te garanderen.

Waar kan ik Goji stekken kopen?

Goji stekken kunnen gekocht worden bij een plaatselijke kwekerij of online.

Hoeveel water hebben Goji planten nodig?

Goji planten hebben regelmatig water nodig, maar laat de aarde niet te nat worden. Geef water als de bovenste laag van de aarde droog aanvoelt.

Kan ik Goji bessen planten in een pot kweken?

Ja, Goji bessen planten kunnen succesvol in een pot worden gekweekt.

Moet ik mijn Goji planten snoeien?

Ja, het snoeien van je Goji planten kan bijdragen aan een betere groei en een grotere oogst. Snoei de planten in de winter en in het vroege voorjaar.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *