Dieren en planten

Golliwoog stekken

Als je van aparte planten houdt, ben je vast wel bekend met de Golliwoogplant. Dit is een plant die niet zo vaak voorkomt en door sommigen als een echte uitdaging wordt gezien om te laten groeien en bloeien. Maar als het je lukt om deze plant te laten gedijen, is het resultaat werkelijk spectaculair. Het goede nieuws is dat je met een paar eenvoudige technieken deze plant zelf kunt stekken en kweken. In dit artikel lees je hoe je de Golliwoog stekken kunt en wat daar allemaal bij komt kijken.

Wat is een Golliwoog plant precies?

Voordat we je leren hoe je de Golliwoog kunt stekken, is het handig om te weten wat deze plant nu eigenlijk is. De Golliwoogplant (bij de botanisten beter bekend als ‘primula obconica’) is in principe een kamerplant, afkomstig uit China. Maar het bijzondere aan deze plant is de manier waarop hij groeit en bloeit. De Golliwooggplant heeft namelijk een lange, stevige steel met aan het uiteinde een grote, bolvormige gele bloem. Als je de Golliwoogplant op het juiste moment steekt en verzorgt, kan hij na verloop van tijd prachtig bloeien.

Waarom zou je een Golliwoog plant stekken?

Als je een echte plantenliefhebber bent, is de kans groot dat je het ontzettend leuk vindt om verschillende planten in huis te hebben. Het stekken van planten is dan ook een populaire bezigheid onder plantenliefhebbers. Maar waarom zou je nou specifiek voor de Golliwoogplant kiezen? Allereerst omdat deze plant niet zo vaak voorkomt. Als je daarom een Golliwoog weet te stekken, heb je direct een bijzondere plant in huis. Bovendien zijn andermans stekjes vaak niet zo sterk als die van jou. Omdat jij je plantje helemaal zelf hebt gestekt, weet je precies hoe je hem moet verzorgen en kun je ervoor zorgen dat hij groot en gezond wordt.

Hoe kun je een Golliwoog stekken?

Dan nu de hamvraag: hoe kun je nu precies een Golliwoog plant stekken? Gelukkig is dit helemaal niet zo ingewikkeld als het wellicht klinkt. In feite zijn er twee methoden die je kunt gebruiken om een gereedschap te maken. Een van de beide methoden is stekken via bladstekken. De andere optie is stekken via wortelstekken.

Stekken via bladstekjes

– Stap 1: Kies een stevige punt van de plant uit, bij voorkeur een blad dat uit de buurt van de bloem groeit. Het blad moet stevig en gezond zijn. Snijd het voorzichtig af met een schone en scherpe schaar en houd het aan de onderkant vast.
– Stap 2: Verwijder alle kleine blaadjes van de stek, behalve de twee bovenste bladen. Snijd het bovenste blad eventueel doormidden.
– Stap 3: Doe de stek in een kleine pot gevuld met vochtige potgrond of vermiculiet. Gebruik bij voorkeur een klein plastic zakje om de stekken in te doen, zodat ze goed vochtig blijven.
– Stap 4: Plaats de pot op een warme en lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg dat de stek voldoende vocht krijgt door regelmatig (maar met mate) water te geven. Na enkele weken zullen er wortels groeien en kun je de plant in een grotere pot plaatsen.

Stekken via wortelstekken

– Stap 1: Graaf voorzichtig een klein stukje van de wortel van de plant uit, ongeveer 2 tot 4 centimeter lang.
– Stap 2: Snijd de wortel in verschillende stukken van ongeveer 1 centimeter lang.
– Stap 3: Plaats de wortelstukjes in potgrond of vermiculiet, zodat alleen het bovenste stukje nog zichtbaar is.
– Stap 4: Plaats de pot met stekjes op een warme en lichte plek, niet in direct zonlicht. Zorg dat de stekjes voldoende vocht krijgen door regelmatig kleine beetjes water te geven. Na enkele weken zullen er wortels groeien en kun je de stekjes in een grotere pot plaatsen.

Veelgestelde vragen over Golliwoog stekken

1. Kun je ieder blad van de Golliwoog plant gebruiken om te stekken?
2. Is het mogelijk om een Golliwoog plant buiten te laten groeien?
3. Wat is de ideale temperatuur voor Golliwoog stekjes?
4. Hoe lang duurt het voordat Golliwoog stekjes wortel schieten?
5. Wat is de beste tijd van het jaar om een Golliwoog plant te stekken?

1. Kun je ieder blad van de Golliwoog plant gebruiken om te stekken?

In principe kun je ieder gezond en stevig blad van de Golliwoog plant gebruiken om te stekken. Let er wel goed op dat het blad niet te dicht in de buurt van de bloeiende delen van de plant zit.

2. Is het mogelijk om een Golliwoog plant buiten te laten groeien?

De plant is van oorsprong afkomstig uit China en houdt daarom van hetzelfde soort klimaat. Buiten planten kan dan ook, maar alleen op een beschutte, warme plek.

3. Wat is de ideale temperatuur voor Golliwoog stekjes?

De ideale temperatuur voor Golliwoog stekjes ligt tussen de 18 en 21 graden Celsius. Zorg dat de omgevingstemperatuur niet veel hoger of lager is dan dit.

4. Hoe lang duurt het voordat Golliwoog stekjes wortel schieten?

Het duurt gemiddeld tussen de 2 en 4 weken voordat Golliwoog stekjes wortel schieten. Dit kan per plant echter verschillen.

5. Wat is de beste tijd van het jaar om een Golliwoog plant te stekken?

De beste tijd om Golliwoog planten te stekken is aan het einde van de winter of begin van het voorjaar. Dan heeft de plant voldoende tijd om voet aan de grond te krijgen voordat het groeiseizoen begint.

Conclusie

Hoewel de Golliwoog plant niet de makkelijkste plant is om te stekken, is het zeker niet onmogelijk. Door middel van blad- of wortelstekjes kun je deze bijzondere plant voort laten leven en zelfs verder doen groeien. Door het volgen van de stappen in dit artikel kun je zelf aan de slag met het stekken van je eigen Golliwoog plant. En wie weet heb je binnenkort wel een prachtige bloeiende plant in huis.

Unieke veelgestelde vragen na de conclusie

1. Hoe kun je een Golliwoog plant het beste verzorgen na het stekken?
2. Wat is de ideale luchtvochtigheid voor een Golliwoog plant?
3. Wanneer kun je de Golliwoog plant (opnieuw) verpotten?
4. Is het mogelijk om een stekje te nemen van een oude, bloeiende Golliwoog plant?
5. Welke gevaren kunnen er op de loer liggen voor een jonge Golliwoog plant?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *