Dieren en planten

Haag stekken

Als je een mooie haag wilt kweken in je tuin, dan is stekken een goede methode om daar te komen. Door te stekken krijgt de jonge plant de gewenste kenmerken van de moederplant. Het stekken van een haag is niet zo moeilijk als het misschien lijkt en het is een leuke manier om je eigen planten te kweken. In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe je een haag kunt stekken.

Wat heb je nodig voor het stekken van een haag?

Voordat je begint met stekken, moet je eerst zorgen dat je alle benodigde materialen in huis hebt. Zo heb je stekpoeder nodig, potgrond, een verwarmde kas of plastic zak, een scherp mes, een gieter en natuurlijk de planten die je wilt stekken.

Welke planten kun je stekken?

Het stekken van een haag is alleen mogelijk als je de juiste plantensoort hebt. Niet alle planten kunnen worden gestekt, maar voor een haag zijn er wel een aantal geschikte soorten. Dit kunnen bijvoorbeeld coniferen, taxusbomen, laurierplanten of beuken zijn.

Wanneer kun je het beste stekken?

De beste tijd om planten te stekken is in de late winter of vroege lente, wanneer de planten nog niet in volle bloei staan. Ze hebben dan genoeg tijd om te groeien voordat de winter weer begint.

Stap voor stap: haag stekken

Stap 1: Verzamel je materiaal

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij de hand hebt. Dit zijn onder andere een scherp mes, stekpoeder en zaai- of potgrond.

Stap 2: Bereid je planten voor

Zorg dat de jonge takken van de planten goed gegroeid zijn voordat je gaat stekken. Kies takken van ongeveer 10-15 centimeter lang en knip ze net onder een blad af.

Stap 3: Verwijder de onderste bladeren

Haal de onderste bladeren van de stekken af, zodat je twee of drie kleine blaadjes overhoudt aan de top.

Stap 4: Maak een gaatje

Je kunt een gaatje maken in de aarde door met een stokje of potlood door de grond te duwen. Dit gaatje is nodig om de stek in te kunnen prikken.

Stap 5: Dip de stek in stekpoeder

Dompel de onderkant van de stek in stekpoeder voor een betere wortelgroei.

Stap 6: Plaats de stekjes in de grond

Plaats de stekken in de grond en druk de aarde voorzichtig aan. Zorg ervoor dat er minstens één centimeter aarde bovenop de stek ligt.

Stap 7: Geef de stekken water

Geef de stekken voldoende water, maar niet te veel. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat.

Stap 8: Bedek de stek met een plastic zak

Bedek de stek met een plastic zak en maak deze goed dicht. Dit creëert een vochtig klimaat voor de stekjes, waardoor ze beter kunnen groeien.

Stap 9: Plaats de stek in een verwarmde kas

Als je de stek in een verwarmde kas plaatst, versnel je het groeiproces. De ideale temperatuur voor stekken is ongeveer 20 graden Celsius.

Stap 10: Verzorg de stek totdat deze groot genoeg is om te planten

Het duurt ongeveer 14 tot 21 dagen voordat de stekken wortel hebben geschoten. Je kunt ze nu uit de kas halen en vervolgens in de grond planten.

Veelgestelde vragen over het stekken van een haag

1. Kan ik alle planten stekken?

Nee, niet alle planten kunnen worden gestekt. Er zijn wel een aantal plantensoorten die zich goed lenen voor het stekken, zoals ussen, seringen, taxussen, lindes, klimop, laurier en rozen.

2. Wat is het beste moment om haagplanten te kopen?

Het beste moment om haagplanten te kopen is tussen november en maart, omdat ze dan in rustperiode zijn. Hierdoor kunnen ze beter tegen het verplanten en zullen ze sneller aanslaan.

3. Hoe vaak water geef ik mijn stekken?

Geef je stekken regelmatig water, zodat de grond altijd lichtvochtig blijft. Let er wel op dat je niet teveel water geeft, want daar kunnen de wortels in verdrinken.

4. Hoeveel stekken kan ik uit een moederplant halen?

Je kunt ongeveer 5 tot 8 stekken uit een moederplant halen, afhankelijk van de grootte van de plant.

5. Moet ik mijn stekken afharden voordat ik ze in de tuin plant?

Ja, je kunt je stekken het beste afharden voordat je ze in de grond plant. Dit betekent dat je ze langzaam laat wennen aan de buitenlucht door ze bijvoorbeeld een paar uur per dag buiten te zetten. Zo kunnen ze wennen aan de drogere lucht en zonlicht, voordat ze permanent in de tuin worden geplant.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *