Dieren en planten

Honing stekken

Als amateur-tuinier is het vermeerderen van planten een vaardigheid die u zeker moet bezitten. Naast het feit dat het u geld bespaart, is het een leuke en bevredigende ervaring om een nieuwe plant te laten opgroeien uit een enkele stek. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, waaronder groeihormonen en stekpoeder. Een andere, meer natuurlijke optie is om honing te gebruiken om uw stekken te laten wortelen. In dit artikel gaan we dieper in op deze methode om planten te vermeerderen met behulp van honing.

Wat zijn Honing Stekken?

Honing stekken is een methode om nieuwe planten te laten wortelen uit de stengel of bladstekken van een bestaande plant. In plaats van hormoonpoeder te gebruiken om het wortelenproces te stimuleren, brengt u in plaats daarvan honing aan op de stek. De honing fungeert als wortelhormoon dat de stek helpt bij het groeien van wortels, waardoor de kans op succes wordt vergroot.

Benodigdheden voor Honing Stekken

Voordat u begint met honing stekken, hebt u enkele basisbenodigdheden nodig, waaronder een scherpe schaar of snoeischaar, tuinaarde, een pot met drainagegaten, een glas water en natuurlijk honing.

Welke planten zijn geschikt voor Honing Stekken?

Hoewel dit proces kan worden gebruikt voor bijna elke plant die stekken kan produceren, zijn er enkele planten die beter werken met honing stekken. Enkele van de beste planten zijn lavendel, munt, basilicum, rozemarijn en geraniums.

Stappen Voor Het Uitvoeren Van Een Honing Stek

Nu weet u welke planten het beste werken met honing stekken, hier zijn de stappen die u moet nemen om de techniek te gebruiken:

Stap 1 – Verwijder De Stengel of Bladstek

Voordat u begint, kiest u een gezonde stengel of bladstek die minstens 10 cm lang is. Snijd deze stek af van de moederplant met behulp van een scherp mes of snoeischaar.

Stap 2 – Verwijder De Onderste Bladeren

Verwijder 1-2 sets bladeren van de onderkant van de stek. Dit helpt om de wortelgroei te concentreren aan de onderkant van de stek en laat het overgebleven gebladerte meer ruimte hebben voor fotosynthese.

Stap 3 – Doop In Water

Doe de stek in een glas water, zodat de onderste 2 cm van de stengel volledige in het water staan.

Stap 4 – Breng Honing Aan

Haal de stek uit het water en breng een dun laagje honing aan rond de snijdbaar. Zorg ervoor dat de honing de onderste 1 of 2 cm van de stengel bedekt.

Stap 5 – Planten

Plant de stek in een pot met tuinaarde en druk de grond stevig aan rond de stengel. Zorg ervoor dat de grond goed wordt bevochtigd.

Stap 6 – Houd Vochtig

Bedek de pot met een plastic zak (niet luchtdicht) om een ​​hoge luchtvochtigheid te behouden en de stek te beschermen tegen extreme temperaturen. Plaats de pot op een plek met veel licht maar niet in direct zonlicht. Houd de grond vochtig maar niet drijfnat.

Stap 7 – Wachten, Wachten, Wachten

Geef de stekken voldoende tijd – over het algemeen duurt het 2 tot 6 weken voordat de wortels verschijnen. Verwijder de plastic zak als u nieuwe groei ziet en verplaats de planten naar een goed verlichte, warmere plek.

Nu u weet hoe u honing stekken kunt maken, kunt u beginnen met experimenteren met verschillende planten. Het is een makkelijke, natuurlijke methode om planten te kweken zonder het gebruik van chemische stoffen. Met deze methode kunt u in korte tijd een hele verzameling planten opbouwen en van uw groene vingers genieten.

Veelgestelde Vragen

1. Kan elke honing worden gebruikt voor deze techniek?

Ja, hoewel het gebruik van onverdunde honing de voorkeur heeft, kunt u elke honing gebruiken. Let wel op, meer verdunde honing kan de stekjes verbranden.

2. Kan honing worden gebruikt als vervanging van stekpoeder?

Ja, honing kan worden gebruikt als volledige vervanging voor stekpoeder.

3. Is het noodzakelijk om een plastic zak te gebruiken?

Niet noodzakelijk. Het gebruik van een zak zorgt echter voor een hoge vochtigheidsgraad wat de kansen op succes vergroot.

4. Kan ik teveel honing gebruiken?

Een dunne laag honing volstaat. Het is niet nodig om overmatig te gebruiken.

5. Kan ik stekken van bomen gebruiken?

Ja, honing stekken kunnen worden gebruikt voor bomen. Houd er echter rekening mee dat op deze manier stekken van bomen veel meer tijd kosten om te wortelen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *