Dieren en planten

Hortensia stekken

Ben je dol op hortensia’s en wil je je eigen planten kweken vanuit stekjes? Het is gemakkelijker dan je denkt en je kunt het doen zonder ervaring in tuinieren. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je hortensia stekken kunt maken voor de mooiste bloemen.

Inleiding

Als je al een hortensia plant hebt, kun je gratis nieuwe planten kweken door middel van stekken. Je kunt deze in de volle grond zetten of als potplant kweken. Het maken van stekken is een van de gemakkelijkste manieren om je hortensia’s te vermeerderen, zodat je binnenkort meer prachtige bloemen kunt zien.

Wanneer moet je stekken nemen?

Je kunt hortensia’s stekken nemen van juni tot augustus, wanneer de planten in groei zijn. Je hebt stekken nodig van ongeveer 15-20 cm lang. Het is belangrijk om stekken te nemen wanneer de plant gezond is en geen bloemknoppen heeft.

Hoe neem je hortensia stekken?

Neem een scherp snoeimes en snijd een stengel af van ongeveer 15-20 cm lang. Knip de stengel net onder een knop en verwijder alle bladeren, behalve de bovenste twee. Als de bovenkant van de plant erg groot is, kun je hem snoeien om de groeikracht te concentreren op de nieuwe stek.

Voorbereiden van de stek

Maak een gat in de grond waar je de stek plaatst, of gebruik een pot met vochtige potgrond. Dompel de onderste 3-5 cm van de stek in stekpoeder om de wortelgroei te stimuleren.

Plant de stekjes

Plaats de stek in het gat of de pot en zorg ervoor dat de grond rondom de stek goed aangedrukt is. Geef de stek regelmatig water om de grond vochtig te houden. Bescherm de stek tegen de felle zon door er een plastic zak overheen te doen en een keer per dag te luchten.

Zoals je planten verzorgen

Als je stekken in de grond hebt geplant, zorg er dan voor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Wanneer het droog is, geef dan elke twee weken vloeibare meststof, zoals tomatenvoeding of kant-en-klare bloeiende plantenvoeding. Bemest de planten niet te veel, dit kan leiden tot te veel bladgroei in plaats van bloemproductie.

Verzamel de nieuwe planten

In de herfst of lente, wanneer de planten sterk en gezond zijn, kun je ze verplanten naar hun definitieve locatie. Er is niets beter dan het zien van de vruchten van je harde werk met een weelderig bloeiende hortensia plant!

Veelgestelde vragen over het stekken van hortensia’s

1. Hoe vaak moet ik mijn stekken water geven?
Je moet je stekken regelmatig water geven, zodat de grond vochtig blijft. Dit betekent meestal een keer per dag.

2. Moet ik de bladeren op mijn hortensiastekken verwijderen?
Ja, je moet alle bladeren verwijderen behalve de bovenste twee om de groei van de wortels te bevorderen.

3. Zal ik bloemen zien op mijn nieuwe planten dit jaar?
Waarschijnlijk niet. Je ziet meestal in het tweede jaar na het planten van je stekken bloemen.

4. Kan ik stekpoeder overslaan?
Stekpoeder helpt om de groei van de wortels te bevorderen, maar het is niet absoluut noodzakelijk. Als je geen stekpoeder gebruikt, zal het waarschijnlijk langer duren voordat de wortels groeien.

5. Kan ik direct zonlicht op mijn stekken laten schijnen?
Nee, het is het beste om de stekken te beschermen tegen direct zonlicht. Een plastic zak met luchtgaten kan helpen, want het houdt de vochtigheid vast en beschermt tegen de volle zon.

Conclusie

Het kweken van hortensia’s kan een leuke en lonende ervaring zijn. Door stekken te nemen, kun je gratis nieuwe planten kweken en je tuin of patio versieren met prachtige bloemen. Volg de stappen die we hier hebben beschreven en je zult binnen no-time jouw hortensia planten zien groeien en bloeien!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *