Dieren en planten

Jiaogulan stekken

Jiaogulan, ook bekend als de ‘onsterfelijke thee’, werd al eeuwenlang gebruikt in China voor medicinale doeleinden en het versterken van het immuunsysteem. Het is ook een prachtige klimplant die gemakkelijk te kweken is en er geweldig uitziet in elke tuin. Het kweken van Jiaogulan begint met stekken; hieronder vind je alles wat je moet weten over Jiaogulan stekken.

Wat zijn Jiaogulan stekken?

Jiaogulan stekken zijn kleine stukjes Jiaogulan plant die worden geknipt en gebruikt om nieuwe planten te laten groeien. Ze worden vaak gebruikt om snel meerdere planten te krijgen, zonder dat je zaden hoeft te kopen of te wachten op het ontkiemen ervan.

Waar begin je?

Vind allereerst een gezonde Jiaogulan plant. Zorg ervoor dat de plant minstens 2 jaar oud is en geen ziekte of plaagproblemen vertoont.

Hoe knip je Jiaogulan stekken?

Je kunt Jiaogulan stekken knippen van jonge scheuten tijdens de lente of de vroege zomer. Kies een stengel die minstens 4 nodes (bladgroei plekken) heeft.

De knipmethode

Gebruik een scherpe schaar of een mesje om de stengel af te knippen. Zorg ervoor dat de onderkant van de stek recht is. Verwijder alle bladeren van de onderste helft van de stek en laat 2-3 bladeren bovenaan de stek staan.

Behandel de stekken

Doop de onderkant van elke stek in hormoonpoeder om de wortelgroei te stimuleren. Schud het teveel aan poeder eraf voordat je de stek in een pot doet.

Het plantproces

Plant de gesteelde stekken in gedeeltelijk vochtige grond. Je kunt een pot of een zaaibak gebruiken die gevuld is met een mengsel van gelijke delen vermiculiet, turf en perliet.

Planttechniek

Plaats de pot in een schaduwrijk gebied en bedek het met een plastic zak om de luchtvochtigheid te behouden. Zorg ervoor dat er gaten in de zak zitten om luchtstroom mogelijk te maken.

Water geven

Verwijder dagelijks de plastic zak en spuit water op de stekken om ze vochtig te houden.

Verplaatsen

Na ongeveer 2-4 weken, wanneer de stekken goed geworteld zijn, kun je ze verplaatsen naar een pot met gewone potgrond of in je tuin.

Tips voor het verzorgen van Jiaogulan planten

– Jiaogulan gedijt in vochtige, goed gedraineerde grond. Zorg ervoor dat de grond nooit volledig uitdroogt.
– Zorg ervoor dat Jiaogulan regelmatig wordt bemest. Een vloeibare plantenvoeding, zoals wormenaftreksel of visemulsie, werkt het best.
– Jiaogulan houdt ervan om te klimmen, dus zorg ervoor dat er voldoende ondersteuning is voor de plant tijdens het groeien.

Conclusie

Het kweken van Jiaogulan kan eenvoudig zijn als je de juiste stappen volgt. Het starten met stekken is een eenvoudige manier om snel meerdere planten te kweken. Met de juiste zorg kan je Jiaogulan verstevigen om er een prachtige aanvulling op je kruidentuin van te maken.

Veelgestelde vragen

1. Wanneer is de beste tijd om Jiaogulan stekken te nemen?
– De beste tijd om stekken te nemen is in de lente of vroege zomer, wanneer de plant actief groeit.

2. Hoe lang duurt het voordat de Jiaogulan stekken wortel schieten?
– Het duurt meestal ongeveer 2-4 weken voordat de stekken goed zijn geworteld.

3. Hoe zorg ik ervoor dat mijn Jiaogulan gezond blijft?
– Zorg voor regelmatige bemesting en vermijd overmatig water geven. Zorg er ook voor dat de plant voldoende zonlicht krijgt, maar niet te veel.

4. Moet ik mijn Jiaogulan snoeien?
– Snoeien bevordert de groei van nieuwe scheuten en houdt de plant compact. Snoei alleen takken en bladeren die ziek zijn of verkleurd zijn.

5. Kan Jiaogulan ook binnenshuis groeien?
– Ja, je kunt Jiaogulan ook binnenshuis groeien. Zorg ervoor dat de plant veel licht krijgt en houd de grond vochtig.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *