Dieren en planten

Kiwiplant stekken

Als je een kiwiplant in je eigen tuin wilt hebben, hoef je geen dure zaailingen te kopen. Kiwiplanten zijn gemakkelijk te stekken en door het zelf te doen kun je veel geld besparen. Maar hoe stek je een kiwiplant eigenlijk? Hoe zorg je ervoor dat de stekken goed groeien en hoeveel tijd kost het voordat je kiwiplant zijn eerste vruchten begint af te werpen? Dit alles en meer lees je hieronder.

Wat heb je nodig om een kiwiplant te stekken?

Voordat je aan de slag gaat, moet je zorgen dat je de juiste gereedschappen en materialen hebt. Om een kiwiplant te stekken heb je nodig:

– Verse takken van de kiwiplant
– Een scherp mes of snoeischaar
– Water of stekpoeder
– Een pot met potgrond
– Zand
– Een plekje met halfschaduw

Stap 1: Takken uitkiezen

Voordat je begint met het stekken van de kiwiplant, moet je de juiste takken uitkiezen. Zoek takken uit die ongeveer 15 tot 20 centimeter lang zijn en die geen vruchten dragen.

Stap 2: Takken snijden

Snijd de takken af met een scherp mes of snoeischaar. Zorg dat de takken minstens drie bladeren hebben en dat de bladeren niet te groot zijn. Knip de bladeren aan de onderkant van de stek weg.

Stap 3: Stekpoeder of water?

Doop de onderkant van de takken in stekpoeder en plaats ze in een pot met potgrond en zand. Dit zorgt voor sterke wortels. Als je geen stekpoeder hebt, kun je de takken ook in een glas met water zetten.

Stap 4: Water geven

Geef de stekken genoeg water, maar zorg dat de grond niet te nat wordt. Plaats de pot op een plekje met halfschaduw en dek de pot af met een plastic zak. Dit zorgt voor een vochtige omgeving waarin de stekken beter kunnen groeien.

Stap 5: Verzorgen

Na ongeveer twee weken zou je al kleine wortels moeten zien groeien aan de onderkant van de stekken. Zorg dat de grond altijd vochtig blijft en verwijder eventuele dode bladeren. Na ongeveer een maand kun je de stekken overpotten in een grote pot of ze uitplanten in de tuin.

Wanneer begint de kiwiplant vruchten af te werpen?

Een kiwiplant begint meestal na ongeveer vier jaar vruchten af te werpen. Het kan echter langer duren voordat de plant volgroeid is en zijn maximale opbrengst heeft bereikt.

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik stekpoeder gebruiken?

Stekpoeder zorgt ervoor dat de stekken sneller sterke wortels krijgen en beter tegen stress kunnen.

Kan ik ook een tak van een andere kiwiplant gebruiken?

Ja, dat kan. Maar het kan zijn dat de stekken minder goed wortelen omdat ze genetisch anders zijn dan de moederplant.

Wanneer kan ik het beste stekken?

Het beste moment om te stekken is in de zomer, wanneer de plant in bloei staat.

Hoe lang duurt het voordat de stekken beginnen te groeien?

Na ongeveer twee weken zou je al kleine wortels moeten zien groeien aan de onderkant van de stekken.

Kan ik de stekken ook buiten planten?

Ja, dat kan. Zorg wel dat je ze beschermt tegen vorst en wind.

Conclusie

Het stekken van een kiwiplant is een gemakkelijke en goedkope manier om je eigen kiwiplant in de tuin te hebben. Met de juiste gereedschappen en wat geduld kun je al snel kleine wortels zien groeien aan de onderkant van de takken. Vergeet niet om de stekken genoeg water te geven en ze te beschermen tegen vorst en wind. Na ongeveer een maand kun je de stekken overpotten of uitplanten en kun je uitkijken naar de eerste vruchten na ongeveer vier jaar.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *