Dieren en planten

Krokodillenvaren stekken

Als je van plan bent om je eigen krokodillenvaren te laten groeien, is het belangrijk om te weten hoe je deze plant kunt stekken. Door het stekken van krokodillenvaren kun je namelijk een nieuwe plant laten groeien uit een deel van de moederplant. Maar hoe doe je dat nu precies? In dit artikel delen we alles wat je moet weten over het stekken van krokodillenvaren.

Wat is krokodillenvaren?

Voordat we verder ingaan op het stekken van krokodillenvaren, is het belangrijk om te weten wat voor plant het eigenlijk is. Krokodillenvaren, ook wel Microsorum musifolium genoemd, is een tropische varensoort die voornamelijk wordt gebruikt als kamerplant. Deze plant heeft mooie, grote bladeren met een bijzondere textuur die doen denken aan de huid van een krokodil.

Waarom krokodillenvaren stekken?

Er zijn verschillende redenen om krokodillenvaren te stekken. De meest voor de hand liggende reden is om een nieuwe plant te laten groeien uit een deel van de moederplant. Daarnaast kun je door het stekken van krokodillenvaren de plant gezonder maken, omdat je oude, beschadigde bladeren kunt verwijderen voordat je de nieuwe plant gaat stekken.

Het juiste moment om krokodillenvaren te stekken

Het stekken van krokodillenvaren kun je het beste doen in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant aan het groeien is. Zorg er wel voor dat de plant gezond is en geen ziektes of plagen heeft voordat je gaat stekken.

Hoe krokodillenvaren stekken?

Het stekken van krokodillenvaren is vrij eenvoudig en kan op verschillende manieren worden gedaan:

Optie 1: Stekken met bladeren

Bij deze methode kun je stekken maken met bladeren. Snijd een blad van de moederplant af inclusief een klein stukje steel. Plaats het blad in een potje met vochtige potgrond en bedek het met plastic folie. Houd de pot vochtig en zet deze op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Na enkele weken zullen er kleine plantjes uit de grond groeien.

Optie 2: Stekken met rizomen

Een andere manier om krokodillenvaren te stekken is door middel van de rizomen. Snijd een stuk uit de moederplant waar zowel een rizoom als een blad aan zit. Plant de rizoom in een potje met vochtige potgrond en bedek het met plastic folie. Houd de pot vochtig en zet deze op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Na enkele weken zullen er kleine plantjes uit de grond groeien.

Tips voor het stekken van krokodillenvaren

– Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat wordt.
– Zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
– Verwijder oude of beschadigde bladeren voordat je gaat stekken.
– Geef de nieuwe planten regelmatig kleine hoeveelheden water om wortelrot te voorkomen.
– Zet de plant in een ruime pot als deze groter wordt.

Veelgestelde vragen

Hoe snel groeit krokodillenvaren?

Krokodillenvaren groeit niet erg snel, maar geeft wel een mooie volle plant als deze goed verzorgd wordt.

Hoe verzorg ik mijn krokodillenvaren?

Krokodillenvaren houdt van een lichtvochtige grond en regelmatig water geven, maar let op dat de plant niet te nat staat. Zet deze op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Kan ik een krokodillenvaren ook in de volle grond planten?

Ja, dat kan. Let er wel op dat je in een warm klimaat woont waar deze plant goed kan groeien. Krokodillenvaren groeit goed in een vochtige grond met veel humus.

Waar kan ik krokodillenvaren kopen?

Krokodillenvaren is te koop bij tuincentra en online plantenwinkels.

Kan ik krokodillenvaren stekken op elk moment van het jaar?

Het is het beste om krokodillenvaren te stekken in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant aan het groeien is. Zorg ervoor dat de plant gezond is en geen ziektes of plagen heeft voordat je gaat stekken.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *