Dieren en planten

Kronkelhazelaar stekken

Als je van plan bent om je tuin met kronkelhazelaars te versieren, kun je dat gemakkelijk doen door ze te stekken. Het stekken van een kronkelhazelaar is een eenvoudig proces, zolang je de juiste techniek gebruikt en geduld hebt. In dit artikel leer je hoe je een kronkelhazelaar kunt stekken en zo een mooie en gezonde plant kunt kweken.

Wat is een kronkelhazelaar?

Eerst wat basisinformatie over de kronkelhazelaar: het is een struik die van origine uit China en Japan komt. De Latijnse naam voor deze struik is Corylus avellana ‘Contorta’. De kronkelhazelaar heeft zijn naam te danken aan zijn gekronkelde takken, die al in de winter zorgen voor een interessante aanblik.

Wanneer moet je een kronkelhazelaar stekken?

Het beste moment om een kronkelhazelaar te stekken is in de lente, wanneer de plant begint uit te lopen. Dit geeft de plant de tijd om sterke wortels te vormen en de ideale omstandigheden te creëren voor een gezonde groei. Als het erg warm is, is het beter om de stekken ‘s avonds te maken, wanneer de temperatuur lager is.

Het voorbereiden van de stekken

Het is belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken bij het stekken van een kronkelhazelaar. Zorg voor een scherp mes of een snoeischaar om de stekken af te knippen. De stekken moeten tussen de 20 en 25 centimeter lang zijn. Knip de stekken op een schuine hoek af, zodat het water gemakkelijk wordt opgenomen en er geen lucht in de takjes kan komen.

Hoe maak je een stekbed?

De ideale grond om een kronkelhazelaar te stekken is een mengsel van 50% zand en 50% turf. Maak een stekbed van ongeveer 10 centimeter diep en zorg dat de grond goed vochtig is. Steek de stekken met de schuine kant naar beneden in de grond en druk de grond er voorzichtig omheen.

Het onderhouden van de stekken

Om de stekken te beschermen tegen uitdrogen, is het belangrijk om ze vochtig te houden. Sproei de stekken regelmatig, maar let op dat de grond niet te nat wordt – dit kan wortelrot veroorzaken. Bedek de stekken met een stuk plastic om de luchtvochtigheid hoog te houden en om te voorkomen dat de stekken uitdrogen.

Het planten van de stekken

Na zes tot acht weken kunnen de stekken worden overgeplant naar een groter potje of direct in de volle grond. Als de stekken aan het einde van de zomer zijn geworteld, kunnen ze in de winter buiten in de tuin worden geplant. Houd er rekening mee dat de kronkelhazelaar een struik is die veel plaats nodig heeft.

Hoe zorg je voor een gezonde kronkelhazelaar?

Het is belangrijk om de kronkelhazelaar goed te verzorgen zodat hij gezond blijft. Geef de plant regelmatig water en plaats deze op een schaduwrijke plaats. Zorg bij het planten voor goede afwatering en een vruchtbare grond. Verwijder dood of beschadigd hout om de plant gezond te houden.

Veelgestelde vragen

1. Is de kronkelhazelaar een winterharde plant?

Ja, de kronkelhazelaar is winterhard en kan goed tegen temperaturen onder nul.

2. Kan een kronkelhazelaar ook worden gestekt in de herfst?

Het is mogelijk, maar de kans van slagen is kleiner omdat de stekken minder tijd hebben om te wortelen voordat de winter aanbreekt.

3. Waarom moet ik de stekken schuin afsnijden?

Door de stekken schuin af te snijden wordt het oppervlak dat in contact komt met de grond vergroot en kan de stek beter water opnemen.

4. Is het mogelijk om de kronkelhazelaar te snoeien?

Ja, het is mogelijk om de kronkelhazelaar te snoeien, maar dit moet wel zorgvuldig gebeuren. Snoei alleen in de winter wanneer de struik in rust is.

5. Hoe kan ik voorkomen dat mijn kronkelhazelaar last krijgt van ziektes of plagen?

Zorg voor goede lucht- en waterafvoer en houd de plant gezond door dode takken te verwijderen. Spuit bij een infectie met bladluizen, roest of spint dagelijks met lauw water of gebruik insecticiden.

Conclusie

Het stekken van een kronkelhazelaar is een relatief eenvoudig proces dat je in de lente kunt uitvoeren met de juiste techniek en geduld. Door de stekken op de juiste manier te verzorgen en te onderhouden, kun je in korte tijd een mooie en gezonde kronkelhazelaar in je tuin kweken die je jaar na jaar zult kunnen zien gedijen.

Bronnen

– [https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/shrubs/hazel/growing-and-propagating-hazelnuts.htm](https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/shrubs/hazel/growing-and-propagating-hazelnuts.htm)
– [https://www.tuinadvies.be/artikels/contortahazel_ci](https://www.tuinadvies.be/artikels/contortahazel_ci)
– [https://www.mijntuin.org/articles/kronkelhazelaar-corylus-avellana-contorta-stekken](https://www.mijntuin.org/articles/kronkelhazelaar-corylus-avellana-contorta-stekken)


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *