Dieren en planten

Kronkelwilg stekken

Als natuur liefhebber wilt u misschien wat meer wilgen toevoegen aan uw tuin. Misschien wilt u kronkelwilgen stekken, maar weet u niet precies hoe u dit moet aanpakken. In dit artikel leggen we uit hoe u uw eigen kronkelwilgen kunt stekken om deze prachtige bomen toe te voegen aan uw tuin.

Wat is een kronkelwilg?

Voordat we beginnen, is het handig om te weten wat een kronkelwilg precies is. De Salix matsudana ‘Tortuosa’, algemeen bekend als de kronkelwilg, is een boom die zijn naam te danken heeft aan de kronkelige vorm van de takken. Deze wilg kan tot 10 meter hoog worden en is meestal te vinden naast waterwegen.

Waarom uw eigen kronkelwilgen stekken?

Er zijn verschillende redenen waarom u uw eigen kronkelwilgen zou moeten stekken. Allereerst is het leuk om te doen en kan het een leuke activiteit zijn om met kinderen of vrienden te doen. Bovendien zijn kronkelwilgen prachtige bomen die elegantie toevoegen aan elke tuin. Ten slotte kunnen zelfgekweekte planten vaak beter tegen ziekte en plagen dan gekochte exemplaren.

Wanneer kronkelwilgen stekken?

De beste tijd om kronkelwilgen te stekken is in het late voorjaar of in de vroege zomer, wanneer de boom actief groeit. U kunt ook stekken nemen in de herfst, maar dit vergroot de kans dat de stekken bevriezen tijdens de winter.

Hoe kronkelwilgen stekken?

Nu gaan we kijken hoe je zelf kronkelwilgen kunt stekken in een paar eenvoudige stappen:

Benodigdheden

– Scherp mes of snoeischaar
– Groeihormoon
– Potgrond
– Pot met drainagegaten
– Plastic zak
– Water

Stap 1 – Stekken nemen

Neem stekken van ongeveer 20 cm lang met een diameter van 1 tot 2 centimeter. Snij of knip de stekken net onder een knoop van de tak af.

Stap 2 – Snoeien

Snoei de bovenste helft van de stekken schuin af zodat er voldoende ruimte is voor nieuwe groei.

Stap 3 – Groeihormoon aanbrengen

Breng groeihormoon aan op de afgesneden kant van de stekken. Het groeihormoon zorgt ervoor dat de stekken sneller wortels ontwikkelen.

Stap 4 – Potgrond in de pot doen

Doe potgrond in de pot en duw het lichtjes aan.

Stap 5 – Stokje plaatsen

Plaats een stokje in het midden van de pot.

Stap 6 – Stekken plaatsen

Plaats de stekken voorzichtig in de pot rondom het stokje.

Stap 7 – Water geven

Geef de stekken water totdat de potgrond vochtig is. Zorg ervoor dat de pot drainagegaten heeft zodat overtollig water weg kan lopen.

Stap 8 – Plastic zak plaatsen

Plaats een plastic zak over de pot en de stekken. Dit zorgt voor een vochtige omgeving waardoor de stekken beter zullen groeien.

Stap 9 – Plaats de pot op een lichte plek

Zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. De stekken hebben voldoende licht nodig om te groeien.

Stap 10 – Wachten

Wacht totdat de stekken wortels hebben ontwikkeld. Dit kan een maand tot enkele maanden duren. Als u merkt dat er tekenen zijn van nieuwe groei, is dat een goed teken dat de stekken zullen uitgroeien tot mooie kronkelwilgen.

Onderhoud van uw kronkelwilgen

Zodra de kronkelwilgen goed geworteld zijn, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Dit houdt in dat u regelmatig water moet geven en ervoor moet zorgen dat ze voldoende licht krijgen. Als u de kronkelwilgen buiten wilt planten, wacht dan tot na de laatste vorst. Plant de kronkelwilgen op een plek waar ze voldoende ruimte hebben om te groeien en waar ze beschermd zijn tegen harde wind.

Conclusie

Kronkelwilgen stekken is een leuke en gemakkelijke manier om deze prachtige boomsoort toe te voegen aan uw tuin. Volg de bovenstaande stappen en wacht geduldig tot de stekken goed geworteld zijn en nieuwe groei vertonen. Met een beetje tijd en aandacht zult u binnenkort kunnen genieten van uw zelfgekweekte kronkelwilgen.

Veelgestelde vragen

1. Waarom zijn kronkelwilgen zo populair?
2. Kan ik kronkelwilgen het beste in de volle zon of in de schaduw planten?
3. Hoe maak ik mijn eigen groeihormoon?
4. Hoe snel groeien kronkelwilgen?
5. Moet ik mijn kronkelwilgen snoeien?


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *