Dieren en planten

Krulhazelaar stekken

Als je graag een nieuwe krulhazelaar in je tuin wilt laten groeien, is het stekken van een bestaande plant een effectieve manier om dit te doen. Krulhazelaars zijn mooie struiken die in de winter mooie, gekrulde bloemen produceren. Dit artikel leidt je daarom door het proces van het stekken van een krulhazelaar.

Wat is stekken en waarom is het relevant voor krulhazelaars?

Voordat we ons op de details van het stekproces van een krulhazelaar richten, is het belangrijk om te weten wat het proces van stekken in het algemeen inhoudt en waarom het relevant is voor je krulhazelaars. Stekken is in feite het proces van het vermeerderen van planten door een stuk van een moederplant af te snijden en dit te laten wortelen, zodat het kan uitgroeien tot een nieuwe, onafhankelijke plant. Dit is een geweldige manier om nieuwe planten te krijgen zonder te hoeven wachten tot het zaad kiemt en groeit, wat vaak veel langer duurt. Bij krulhazelaars zorgt het stekken ervoor dat je snel een nieuwe plant krijgt die precies dezelfde uiterlijke kenmerken en bloeiwijze heeft als de ouderplant.

Wanneer moet je stekken doen?

Het is belangrijk om op het juiste moment te stekken, omdat dit van invloed is op het succes van de onderneming. De beste tijd om je krulhazelaar te stekken is in de late lente of vroege zomer, nadat de nieuwe scheuten van de plant volledig zijn uitgegroeid, maar voordat ze houtachtig beginnen te worden. Dit zorgt ervoor dat de stekken de beste kans hebben om te wortelen en uit te groeien tot volwassen planten.

Voorbereidingen voor het stekken van een krulhazelaar

1. Zorg ervoor dat je een gezonde, volwassen krulhazelaar hebt om van te stekken.
2. Kies een tak die niet bloeit en die ongeveer 15 tot 30 cm lang is, met minstens 4-6 bladknoppen.
3. Snijd de stek af met een scherpe, schone snoeischaar.
4. Verwijder alle bladeren en knoppen op de onderste twee derde van de stek, zodat er geen overtollige energie gaat naar het onderhouden van gebladerte in plaats van het rooten.

Het stekken proces van de krulhazelaar

1. Vul een pot met potgrond en maak een gat in het midden voor de stek.
2. Doop de onderkant van de krulhazelaar stek in een wortelhormoon en schud het teveel af. Dit stimuleert de ontwikkeling van nieuwe wortels en vergroot de overlevingskans van de stek.
3. Plaats de stek in het gat en druk zachtjes de grond zodat het stabiel staat. Zorg dat de grond goed nat is.
4. Bedek het geheel met een plastic zak om vocht vast te houden en zet het op een warme plek, uit de buurt van direct zonlicht.
5. Geef de grond vocht als het nodig heeft, maar zorg ervoor dat het niet te nat wordt.
6. Na 3-4 weken moet de stek wortel hebben geschoten. Je kan dit controleren door zachtjes aan de stek te trekken, als het vast blijft zitten betekent dat de wortels zich ontwikkelen.

Het verplanten van een gestekte krulhazelaar

Na ongeveer zes maanden onder de plastic cover, zal de krulhazelaar stek voldoende geroot zijn om te worden verplant in een grotere pot. In deze pot kan de krulhazelaar nieuwe scheuten groeien en kan het uitgroeien tot een volwassen plant. Verplant de stek naar zijn nieuwe locatie in het najaar of in de zomer, waarna het zo goed als zeker de volgende winter zal bloeien.

Veelgestelde vragen over het stekken van krulhazelaars

1. Is het beter om stekken van een plant van top- of zijkant te nemen?
– Het maakt niet veel uit, het belangrijkste is om alleen stekken te nemen van gezonde plantendelen.
2. Wat is de beste tijd om te stekken van een krulhazelaar?
– Het beste moment om een krulhazelaar te stekken is in de late lente of vroege zomerperiode.
3. Is het belangrijk om de krulhazelaar stek in wortelhormoon te dompelen?
– Ja, omdat wortelhormoon de ontwikkeling van nieuwe wortels stimuleert en de overlevingskansen van de stek vergroot.
4. Moet ik de stek afdekken met een plastic zak?
– Ja, een plastic zak zorgt voor een vochtig milieu, die de ontwikkeling van de wortels bevordert.
5. Hoe vaak moet ik de krulhazelaar stek water geven?
– Geef de stek regelmatig water als de grond droog is op een diepte van ongeveer 2 centimeter. Overdrijf dit niet door de grond te doordringen met water want dit kan de wortels beschadigen.

Conclusie

Het stekken van een krulhazelaar is een veel voorkomende en eenvoudige manier om deze mooie struik te vermeerderen en snel een nieuwe plant te laten groeien. Door deze handleiding te volgen, kan elke tuinier thuis zijn eigen krulhazelaars kweken. Het stekkenproces is zeer eenvoudig en de stappen zijn gemakkelijk te volgen, zorg er enkel voor dat je de juiste timing hanteert en je alle benodigde voorbereidingen hebt getroffen voor het beste resultaat.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *