Dieren en planten

Lavendel stekken

Als het gaat om het hebben van prachtige bloeiende planten in je tuin, is lavendel een absolute favoriet van velen. Het is niet alleen een mooie plant, maar het biedt ook een heerlijke geur die je hele omgeving kan opfleuren. Als je lavendel in je tuin hebt, wil je misschien meer planten laten groeien en daarom is het stekken van lavendel een geweldige optie. Het is een eenvoudig proces dat niet veel tijd in beslag neemt en hieronder vind je een praktische gids over hoe je lavendelstekken kunt maken.

Over Lavendel

Voordat je aan de slag gaat met het stekken van lavendel, is het goed om te weten wat over de plant zelf. Er bestaan verschillende soorten lavendel, maar de meest voorkomende zijn Lavandula angustifolia en Lavandula x intermedia. Lavendel bloeit van juni tot september en is winterhard, dus je hoeft je geen zorgen te maken over de plant tijdens het koude seizoen. Het is een zon-liefhebbende plant die goed groeit in goed afwaterende grond en met regelmatig snoeien kunnen ze blijven bloeien.

Het Belang Van Lavendel Stekken

Het stekken van lavendel is een eenvoudige manier om het aantal planten te vermeerderen. Maar het biedt ook andere voordelen. Lavendel die wordt vermeerderd door het stekken van de plant, zal ook heel snel wortel schieten en sneller groeien dan een plant uit een zaadje. Dit betekent dat je sneller kunt genieten van de heerlijke geur en de mooie bloemen in je tuin.

Wanneer Lavendel Stekken?

De beste tijd om lavendel te stekken is aan het begin van de zomer. Dit is meestal in juni wanneer de planten in volle bloei staan. Dan zijn de scheuten een beetje harder en hebben ze minder tijd nodig om te wortelen. Je kunt de lavendel ook later in de zomer stekken, maar het kan dan wat langer duren voordat de stekken zijn aangeslagen.

Wat Heb Je Nodig?

Voordat je begint met het stekken van de lavendel, heb je de volgende spullen nodig:

– Een scherpe snoeischaar
– Geënte lavendelplanten
– Potgrond
– Een pot met afwateringsgaten
– Een doorzichtige plastic zak

Hoe Lavendel Stekken?

Volg de onderstaande eenvoudige stappen om lavendel te stekken:

1. Kies een geënte plant met gezonde stekken en snoei ongeveer 5 – 10 cm van de nieuwste scheuten, afhankelijk van je voorkeur.
2. Knip de onderste bladeren van de scheutjes af. Je hebt nu een schone stengel die je kunt gaan stekken.
3. Vul een pot met een goede potgrond en steek de stengels erin zodat ze ongeveer een derde van de stengel bedekt zijn.
4. Bevochtig de grond maar vermijd te veel water omdat lavendel niet van een te natte omgeving houdt.
5. Bedek de pot met de stekjes met een doorzichtige plastic zak om de luchtvochtigheid te behouden. Zet de pot op een lichte en warme plaats.
6. Controleer de pot regelmatig en geef water indien nodig. Na ongeveer 6-8 weken zouden de stekken moeten zijn geworteld.

Het Verzorgen Van Lavendelstekken

Nadat de lavendelstekken zijn geworteld, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat de stekken goed groeien:

– Zet de pot op een zonnige locatie.
– Houd de grond vochtig maar vermijd overwatering.
– Geef de stekken regelmatig meststof.
– Zorg ervoor dat de plantjes voldoende ruimte hebben om te groeien.

Het Poten Van Lavendelstekken

Het planten van de lavendelstekken kan plaatsvinden als de plantjes eenmaal voldoende zijn gegroeid. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten om te zorgen voor goede luchtcirculatie.

Veelgestelde Vragen

1. Hoe vaak kun je stekken van één plant maken?
* Je kunt meerdere stekken van één plant maken, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de plant niet overmatig oogst. Dit kan leiden tot zwakke groei en bloemen.

2. Kun je lavendel binnen kweken?
* Ja, je kunt lavendel binnen kweken, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant genoeg zonlicht krijgt.

3. Kun je lavendel het hele jaar door stekken?
* Lavendelstekken kunnen het hele jaar door worden gemaakt, maar het is het beste om ze aan het begin van de zomer te stekken.

4. Kan ik lavendel die gekweekt is in pot, stekken?
* Ja, lavendel die gekweekt is in een pot kan worden gestekd.

5. Wat is de beste tijd om lavendel te planten?
* De beste tijd om lavendel te planten is tijdens het voorjaar of najaar omdat de planten dan voldoende tijd hebben om te wortelen voordat het warme weer zijn intrede doet.

Lavendel stekken is een eenvoudig en lonend proces dat je in staat stelt om meer planten te krijgen en je tuin te verfraaien. Door de stappen in deze praktische gids te volgen, kun je lavendelstekken maken en ervoor zorgen dat ze goed verzorgd worden. Vergeet niet om regelmatig te controleren en te onderhouden, zodat je binnenkort van de mooie bloemen en heerlijke geur kunt genieten!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *