Dieren en planten

Lidcactussen stekken

Lidcactussen, ook wel bekend als Schlumbergera, zijn prachtige planten die bloeien tijdens de wintermaanden. Deze planten zijn razend populair vanwege de unieke bloeiwijze die uitgroeit tot felroze, witte of rode bloemen. Als je deze planten in je tuin hebt of binnenshuis kweekt, wil je misschien meerdere lidcactussen opkweken voor de volgende bloeiperiode. In dit artikel vertellen we je hoe je lidcactussen kunt stekken en zo meerdere planten kunt kweken.

Over lidcactussen

Lidcactussen zijn succulenten die in het wild groeien in het bergachtige gebied van de Braziliaanse kustvlakte. De Schlumbergera verschijnt in verschillende kleuren en wordt gekweekt voor decoratieve doeleinden in huis of tuin. Lidcactussen hebben platte bladeren met gesegmenteerde vormen en zijn stengelloos. De planten hebben donkergroene bladeren en bloeien in de herfst en winter. Lidcactussen hebben de voorkeur voor schaduwrijke plekken in een vochtige omgeving.

Waarom zou je lidcactussen willen stekken?

Het stekken van lidcactussen is een geweldige manier om meer planten te kweken zonder veel tijd en geld te besteden aan de aankoop van nieuwe exemplaren. Je kunt je verzameling uitbreiden en de planten cadeau geven aan vrienden en familie.

Hoe lidcactussen te stekken?

Lidcactussen kun je op verschillende manieren stekken, hier zijn enkele manieren die je kunt proberen:

Stekken nemen uit scheuten

Je kunt lidcactussen stekken door de scheuten weg te nemen die uit de basis van de plant groeien. Dit kan het beste gedaan worden tijdens de groeiende periode van de plant, die van maart tot juni is. Zorg ervoor dat elke stek minimaal twee segmenten heeft en laat hem vervolgens officieel hard worden voor ongeveer 3 dagen.

Stekken nemen uit afgeknipte bloemstengels

Je kunt ook lidcactussen stekken vanuit de bloemstengels die al gebloeid hebben. Snij de bloemstengel af op ongeveer twee segmenten vanaf het uiteinde en laat de stengel een paar uur drogen. Plaats de stengel daarna in een mix van zand en potgrond en houd de grond vochtig tot de stek wortels heeft gevormd.

Stekken nemen uit delen van de plant

Je kunt ook lidcactussen stekken door de plant in stukken te verdelen. Knip het grootste deel van de plant af met een scherp mes. Elk deel moet ongeveer vier segmenten hebben. Strooi wat beschermend poeder op de snijvlakken om infecties te voorkomen. Leg vervolgens elk stuk op een vochtige grond waar het licht kan krijgen.

Het is belangrijk om de stekken op een warme plaats te zetten, maar niet in een direct zonlicht. Te veel licht of te weinig licht kan de stekken verduren.

Stekken nemen met behulp van water

Een andere manier om lidcactussen te stekken is door de stekken in water te zetten totdat ze wortel schieten. Neem de stekjes van de plant, zorg ervoor dat ze minimaal twee segmenten hebben en zet ze in een glas met water. Het moet worden geplaatst in een lichte plaats zonder direct zonlicht. Zodra de wortels zijn gegroeid, kunnen ze in een pot worden geplant.

Conclusie

Het stekken van lidcactussen is een eenvoudig proces dat elk jaar nieuwe planten oplevert. Door stekken te nemen kun je je lidcactuscollectie uitbreiden zonder veel kosten en tijd te investeren. Volg de bovenstaande stappen en plant meer lidcactussen voor een prachtig bloeiseizoen.

Veelgestelde vragen over lidcactussen stekken

1. Kan ik lidcactussen stekken tijdens alle seizoenen?
Ja, maar kies bij voorkeur de herfst of lente.

2. Hoeveel tijd duurt het voordat stekken wortels krijgen?
Het duurt meestal 2-4 weken voordat stekken ongeveer 2-3 cm lange wortels ontwikkelen.

3. Hoe vaak moet ik stekken water geven?
Wacht totdat de grond droog begint te worden voordat je het water geeft. Het is ook belangrijk om geen natte voeten te hebben, dus zorg ervoor dat de container voldoende drainagegaten heeft.

4. Kunnen lidcactussen zonder wortels worden geplant?
Ja, maar het is beter om te wachten totdat de wortels 2-3 cm lang zijn zodat het stekje makkelijk in de grond geplant kan worden.

5. Wat zijn enkele tekenen dat mijn gestekte lidcactus gezond is?
Er zouden nieuwe groei en wortels moeten verschijnen als de stek goed geworteld is. De bladeren zullen ook donkergroen en stevig zijn, en de stengel mag geen verkleuring of rot hebben.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *