Dieren en planten

Lobelia stekken

Heb je je ooit afgevraagd hoe je de mooie Lobelia bloemen kunt vermeerderen zonder nieuwe planten te moeten kopen? Het stekken van Lobelia is een geweldige manier om niet alleen op een kostenbesparende manier nieuwe planten te krijgen, maar ook om hun levensduur te verlengen. In dit artikel gaan we je leren hoe je Lobelia planten kunt stekken en welke stappen je moet volgen om een gezonde nieuwe plant te krijgen.

Wat is Lobelia?

Lobelia is een overblijvende kruidachtige plant die inheems is in Noord-Amerika. Het produceert veel mooie bloemen die variëren van rood, paars, blauw tot wit en trekken vlinders en kolibries aan. Lobelia is een zeer populaire plant, vooral in hangende manden, containers en randen en staat bekend om zijn vermogen om gemakkelijk te bloeien en te groeien.

Waarom zou je Lobelia moeten stekken?

Stekken zijn een geweldige manier om prachtige Lobelia planten te kweken zonder geld uit te geven aan nieuwe zaailingen. Het opkweken van planten uit zaad kan tijdrovend zijn, terwijl het stekken van Lobelia een snelle en gemakkelijke manier is om gezonde nieuwe planten te krijgen. Bovendien bevatten gestekte planten dezelfde genetische make-up als de moederplant, wat betekent dat je een exacte kopie kunt krijgen van de plant die je al hebt.

Wanneer moet je Lobelia stekken?

De beste tijd om Lobelia te stekken is in de late lente tot de vroege zomer wanneer de planten in actieve groei zijn. Het is belangrijk om te wachten tot de planten zich hebben ontwikkeld en sterk genoeg zijn om de stress van het stekken te weerstaan.

Benodigdheden om Lobelia te stekken

Lobelia stekken is een eenvoudig proces dat niet veel gereedschap of apparatuur vereist. Om Lobelia te stekken, heb je nodig:

– Een gezonde Lobelia moederplant
– Scherpe en schone snoeischaar of mes
– Potjes of een kweekbak
– Potgrond of een mengsel van perliet en vermiculiet
– Heldere plasticfolie of een plastic zak

Hoe Lobelia te stekken

Lobelia stekken is een eenvoudig proces dat in slechts enkele stappen kan worden voltooid. Laten we snel kijken hoe het te doen:

Stap 1: Kies de moederplant

Kies een gezonde Lobelia moederplant om te stekken. Zorg ervoor dat de plant sterk genoeg is en gezonde stengels heeft om te stekken.

Stap 2: Knip de stekken

Knip stengels van 7-10 cm af van de moederplant. Het is het beste om de stekken van jonge groei te plukken, omdat deze doorgaans sterker en gezonder zijn dan oudere stengels. Gebruik een scherp en schoon mes of snoeischaar om te voorkomen dat de stengels kapot gaan.

Stap 3: Verwijder de onderste bladeren

Verwijder alle bladeren van de onderste 2cm van de stengel. Dit zorgt ervoor dat er geen bladeren in het water of de grond van de stekken ziekte veroorzaken en dat er geen energie wordt verspild aan de onderste bladeren van de stekken.

Stap 4: Draai de stengel

Draai de stengel zachtjes om de buitenste laag te breken terwijl de binnenste laag heel blijft. Hierdoor kan de stengel makkelijker wortelschieten en groeien.

Stap 5: Pot de stekken

Vul een pot of kweekbak met potgrond of een mengsel van perliet en vermiculiet. Maak een gat in het midden en plaats de stek in de grond tot 2cm diepte en maak de grond voorzichtig vast.

Stap 6: Bedek de stekken

Bedek de pot of het kweekschaaltje met heldere plasticfolie of een plastic zak. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid verhoogd en beschermt tegen uitdroging. Zet het potje op een warme, lichte plaats die geen direct zonlicht krijgt, omdat teveel licht de stekken kan beschadigen.

Stap 7: Houd de stekken vochtig

Spray elke dag wat water op de binnenkant van de plasticfolie om de stekken vochtig te houden.

Stap 8: Controleer de stekken

Controleer de stekken wekelijks op groei en controleer het vochtgehalte van de grond. Als de stekken te vochtig of te droog lijken, pas je de hoeveelheid water aan.

Stap 9: Verpot de stekken

Zodra de stekken wortels beginnen te vormen, zijn ze klaar om te worden verpot in individuele potten of op een grotere pot.

Tips voor het stekken van Lobelia

– Zorg ervoor dat de moederplant gezond is en dat de stekken gezonde stengels hebben.
– Gebruik scherpe en schone messen of snoeischaren.
– Verwijder de onderste bladeren van de stekken om ziekte en energieverspilling te voorkomen.
– Maak de grond licht vochtig om de stekken vochtig te houden.
– Bedek de pot of kweekbak met plasticfolie om de luchtvochtigheid te verhogen en de stekken te beschermen tegen uitdroging.
– Houd de stekken uit direct zonlicht en op een warme, lichte plaats.

Veelgestelde vragen over Lobelia Stekken

1. Hoeveel stekken kan ik van één moederplant nemen?
– Je kunt zoveel stekken van een moederplant nemen als je wilt, zolang de plant maar gezond is en je genoeg stengels hebt om te stekken.

2. Hoe lang duurt het voordat de stekken wortels krijgen?
– Het duurt meestal ongeveer 2 tot 3 weken voordat de stekken wortels krijgen.

3. Hoe weet ik wanneer het tijd is om mijn gestekte plant in een nieuwe pot te verpotten?
– Wanneer de stekken wortels beginnen te vormen en de plant sterk genoeg is, is het tijd om de plant in een nieuwe pot te verpotten.

4. Kan ik Lobelia stekken zonder plasticfolie of zak?
– Ja, dat kan, maar bedekken met plasticfolie of een zak zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid rond de stekken hoog blijft en beschermt tegen uitdroging.

5. Kan ik Lobelia stekken in water?
– Ja, het is mogelijk om Lobelia-stekken in water te zetten om wortels te laten groeien. Snijd de Lobelia stengel op de juiste lengte en verwijder de onderste blaadjes. Plaats de stengel in een pot met water en plaats deze op een warme en heldere plaats, buiten het directe zonlicht. Na ongeveer 2 weken zullen de stekken wortels beginnen te krijgen.

Conclusie

Het stekken van Lobelia is een geweldig proces om gebruik te maken van een goedkope en gemakkelijke manier om gezonde nieuwe planten te krijgen. Volg deze eenvoudige stappen en tips voor het stekken van Lobelia en je zult snel mooie, gezonde nieuwe planten zien opgroeien. Vergeet niet om uw pas gekweekte plantjes te voeden en om van hen te genieten!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *