Dieren en planten

Monestera stekken

Monstera planten zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden vanwege hun prachtige, groene bladeren met gaten. Als jij een Monstera-fan bent, heb je waarschijnlijk al overwogen om je eigen planten te kweken. Er zijn verschillende methoden om nieuwe planten te maken, maar in dit artikel zullen we ons richten op hoe je Monstera stekken kunt nemen.

Wat zijn Monstera stekken?

Stekken zijn kleinere planten die worden gekweekt uit delen van een volwassen plant. Dit wordt gedaan door een deel van de plant af te snijden en te laten wortelen om een nieuwe plant te laten groeien. Voor Monstera-stekken gebruiken we meestal de stengel en een paar bladeren om nieuwe planten te maken.

Wanneer is de beste tijd om Monstera stekken te nemen?

De ideale tijd om Monstera-stekken te nemen is in het voorjaar of de zomer. Op het moment dat de plant actief groeit, is het gemakkelijker om ervoor te zorgen dat de stekjes snel wortelen.

Benodigdheden

Voor het nemen van Monstera-stekken heb je een paar benodigdheden nodig. Zorg ervoor dat je de volgende zaken bij de hand hebt:

– Een scherp mes of een snoeischaar
– Een schone pot met verse potgrond
– Een glas of vaas met water
– Een plastic zak
– Eventueel wortelhormoon

Stap voor stap handleiding

Hieronder lees je hoe je Monstera-stekken kunt nemen:

Stap 1: Kies de juiste stengel

De beste Monstera-stekken zijn stengels die minimaal één blad hebben en niet te dun zijn. De stengel moet sterk genoeg zijn om te worden geplant en te overleven tijdens het wortelen.

Stap 2: Snijd de stengel af

Gebruik een scherp mes of een snoeischaar om de stengel van de plant af te knippen. Zorg ervoor dat de snede recht is en ongeveer 10 centimeter lang. Er moet minimaal één blad aan de stengel zitten.

Stap 3: Verwijder de onderste bladeren

Verwijder de onderste bladeren van de stengel tot ongeveer 5 centimeter vanaf de onderkant. Dit zorgt ervoor dat de stengel gemakkelijker kan wortelen en voorkomt dat er rot ontstaat.

Stap 4: Voeg eventueel wortelhormoon toe

Je kunt ervoor kiezen om wortelhormoon toe te voegen aan de snijwond om de wortelgroei te stimuleren. Dit stapje is optioneel, maar kan de kans op succes vergroten.

Stap 5: Plaats de stengel in water

Plaats de stengel met de onderkant in een glas of vaas met water. Het water moet ongeveer halverwege de stengel staan.

Stap 6: Wacht tot de stek wortels heeft

Zet het glas of de vaas op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg ervoor dat het waterpeil regelmatig wordt gecontroleerd en bijgevuld. Na ongeveer vier tot zes weken zullen de wortels verschijnen.

Stap 7: Plant de stek

Zodra de stek wortels heeft gekregen die ongeveer 2-3 centimeter lang zijn, kan hij worden geplant in een pot met verse potgrond. Bedek de stengel met grond en druk zachtjes aan.

Stap 8: Bedek de plant

Bedek de plant met een plastic zak om de luchtvochtigheid op pijl te houden. Verwijder de zak na een paar dagen om de plant te laten wennen aan de normale luchtvochtigheid.

Veelgestelde vragen

1. Hoeveel Monstera-stekken kan ik nemen van één plant?
Je kunt meerdere stekken nemen van één Monstera-plant. Zorg er wel voor dat de plant niet teveel schade oploopt, want dat kan de groei vertragen.

2. Hoe vaak moet ik het water verversen bij het wortelen in water?
Het is het beste om het water om de paar dagen te vervangen, of wanneer het water troebel begint te worden.

3. Moet ik extra voedingsstoffen toevoegen aan de potgrond?
In het begin hoeft dat niet, maar als de plant begint te groeien, kun je hem voeden met een vloeibare plantenvoeding.

4. Kan ik Monstera-stekken nemen van een plant die te groot is geworden?
Ja, dat kan. Door stekken te nemen, kun je de plant opnieuw beginnen en ervoor zorgen dat hij niet te groot wordt.

5. Kan ik Monstera-stekken nemen van een zieke plant?
Het is niet aan te raden om stekken te nemen van een zieke plant, omdat de kans groot is dat de ziekte zich verspreidt naar de nieuwe plant.

Conclusie

Monstera-stekken nemen is gemakkelijk en een geweldige manier om nieuwe planten te kweken. Het is belangrijk om de juiste stengel te kiezen en zorgvuldig te werk te gaan bij het snijden en wortelen. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om je Monstera-collectie uit te breiden!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *