Dieren en planten

Nachtjasmijn stekken

Als liefhebber van planten is het vermeerderen van je favoriete planten wellicht een van de leukste dingen die er zijn. Nachtjasmijn is zo’n plant die je graag in je tuin of op je balkon ziet bloeien. Maar hoe kun je deze plant stekken? In dit artikel lees je alle stappen die je moet volgen om zelf nachtjasmijn te stekken en zo nog meer van deze mooie plant te genieten.

Wat is nachtjasmijn?

De officiële naam van nachtjasmijn is Cestrum nocturnum. Het is een plantensoort uit de nachtschadefamilie en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De nachtjasmijn staat bekend om haar heerlijk geurende bloemen die vooral ’s avonds en ’s nachts open gaan. De plant kan tot wel 3 meter hoog worden en bloeit van mei tot september.

Waarom nachtjasmijn stekken?

Er zijn verschillende redenen waarom je nachtjasmijn zou willen stekken. Ten eerste kun je zo op een goedkopere manier meer planten krijgen. Ten tweede is het vermeerderen van planten een leuke hobby en ten derde kun je zo jouw favoriete planten cadeau geven aan vrienden en familie.

Wat heb je nodig voor het stekken van nachtjasmijn?

Voor het stekken van nachtjasmijn heb je het volgende nodig:
– Een gezonde nachtjasmijn plant
– Een schone snoeischaar
– Potgrond
– Een potje
– Een plastic zakje of propagator

Stap 1: Kies een gezonde plant

De eerste stap is misschien wel de belangrijkste: kies een gezonde plant om te stekken. Zorg dat de moederplant gezond is en geen ziektes heeft. Kies een takje uit met mooie bladeren en knoppen.

Stap 2: Snoei het takje

Je kunt het takje met een schone snoeischaar afknippen net onder een bladknoop. Een bladknoop is de plek waar een blad aan de steel vastzit.

Stap 3: Verwijder de onderste bladeren

Verwijder de onderste bladeren van het takje zodat je een stukje kale steel overhoudt.

Stap 4: Zet het takje in water

Plaats het takje in een glas met water en zet het op een lichte plek maar niet in direct zonlicht. Ververs het water om de paar dagen.

Stap 5: Wacht tot er wortels groeien

Na ongeveer 2-3 weken zul je zien dat er wortels uit de onderkant van het takje groeien.

Stap 6: Plant het takje in potgrond

Zodra er voldoende wortels aan het takje zitten, kun je het in potgrond planten. Maak een gaatje in de potgrond en zet het takje hierin. Druk de grond goed aan.

Stap 7: Bedek het takje

Bedek het takje met een plastic zakje of propagator zodat het de gewenste luchtvochtigheid heeft. Dit kan helpen bij de groei van de nieuwe plant.

Stap 8: Zet het takje op een lichte plek

Zet het takje op een lichte plek maar niet in direct zonlicht. Geef het regelmatig water. Na 2-3 weken zul je zien dat er nieuwe bladeren aan het takje groeien.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik water geven?

Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Geef het takje water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

Kan ik nachtjasmijn stekken in elk seizoen?

Het stekken van nachtjasmijn kun je het beste doen in de lente of zomer, wanneer de plant actief groeit.

Hoe lang duurt het voordat de nieuwe plant gaat bloeien?

Het kan enige tijd duren voordat de nieuwe plant gaat bloeien. Dit kan enkele maanden tot een jaar duren.

Moet ik snoeien voordat ik de takjes ga stekken?

Het is niet noodzakelijk om te snoeien voordat je takjes gaat stekken. Wel is het aan te raden om de plant te snoeien om haar geordend te houden.

Kan ik nachtjasmijn binnen kweken?

Nachtjasmijn kan prima binnen gekweekt worden. Zorg wel voor voldoende licht en een goede luchtvochtigheid.

Conclusie

Het stekken van nachtjasmijn is een leuke en eenvoudige manier om meer van deze mooie plant te krijgen. Bovendien kun je op deze manier ook je eigen plantencollectie uitbreiden en cadeaus maken voor vrienden en familie. Volg deze eenvoudige handleiding stap voor stap om jouw eigen nachtjasmijn planten te maken en te genieten van de heerlijke geur van haar bloemen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *