Dieren en planten

Pruim stekken

Het kweken van pruimenbomen door middel van stekken is een effectieve en goedkope manier om meer bomen te krijgen zonder de noodzaak van zaadvermeerdering. Als natuur expert ken je waarschijnlijk al het belang van het behouden en vermeerderen van plantensoorten, en de pruim is hierop geen uitzondering. Hieronder zijn 15 tips voor het succesvol stekken van pruimenbomen.

Het tijdstip van stekken

Voor de meeste fruitbomen, waaronder pruimenbomen, is de beste tijd om te stekken in de late winter of vroege lente. In deze periode zijn de meeste fruitsoorten in rust en kunnen gemakkelijker stekken worden genomen zonder dat de bomen te veel energie gebruiken.

Selecteer gezonde takken

Om gezonde en veerkrachtige pruimenboomstekken te krijgen, is het belangrijk om een ​​gezonde en volwassen moederboom te kiezen. Kies takken die een gladde, schorsvrije schors hebben en vrij zijn van tekenen van ziekte of insectenplagen.

De soorten stekken

Er zijn twee soorten stekken die je kunt gebruiken bij het stekken van pruimenbomen: zachte stekken en halfhoutige stekken. Zachte stekken worden genomen van nieuwe takken, terwijl halfhoutige stekken iets ouder zijn.

De lengte van de stekken

Een stek moet ongeveer 20-30 cm lang zijn en een diameter hebben van ongeveer 0,5 tot 1 cm. Maak de stekken schoon van alle bladeren behalve het bovenste blad.

De juiste snijtechniek

Snijd de stekken onder een hoek van 45 graden met een scherp en schoon mes. Maak de snede net onder een bladknop. Verwijder ook alle bloemen en fruit van de kleine stekken.

Hormonen gebruiken

Hormonen kunnen gebruikt worden om de stekken te helpen wortelen. Er zijn verschillende wortelhormon-producten beschikbaar bij tuincentra. Volg de instructies van de fabrikant en gebruik alleen de aanbevolen hoeveelheid.

De grond voorbereiden

Gebruik goed doorlatende grond van goede kwaliteit. Vermeng de tuingrond met fijn zand om een ​​optimale drainage te garanderen. Gebruik geen grond die rijk is aan organisch materiaal, dit kan de kieming van de stek verminderen.

Voorbereiding van de stekken voor planten

Maak de onderkant van de stekken vochtig en dompel dit vervolgens in een bakje met hormoon. Duw het stekje vervolgens in de grond zodat ongeveer tweederde van de stekken bedekt is.

Verzorgen van de stekken

Bewaar de stekken op een beschutte plaats, uit de buurt van direct zonlicht. Houd de stekken vochtig door regelmatig te sproeien. De stekken hebben een hoge luchtvochtigheid nodig om waterverlies te voorkomen, dus overweeg eventueel om ze af te dekken met plastic.

Verplanten van de stekken

Wanneer er voldoende wortels zijn gegroeid, is het tijd om de pruimenboomstekken te verplanten naar hun uiteindelijke locatie. Dit kan het beste gebeuren in het voorjaar, maar wacht totdat er geen kans meer is op nachtvorst.

Het planten van de stekken

Graaf een gat dat net zo diep is als de kluit van de stek. Vermeng de ondergrond met compost of andere organische materialen. Plaats de stek in het midden van het gat en bedek met grond, vervolgens aandrukken om luchtzakken te verwijderen en geef veel water.

Verzorgen van de geplante pruimenboompjes

Zorg ervoor dat de jonge pruimenboompjes regelmatig worden besproeid totdat ze stevig geworteld en gegroeid zijn. Verwijder het gras of onkruid dat rond de boomstam groeit en plaats eventueel een mulchlaag om vocht vast te houden.

Plaatsing van pruimenbomen

Pruimenbomen doen het het beste in warme en droge klimaten en moeten in de volle zon worden geplaatst. Zorg voor ruimte om de boom heen om luchtcirculatie mogelijk te maken.

Plagen en ziekten

Pruimenbomen zijn vatbaar voor een aantal plagen en ziektes. Zorg ervoor dat u bekend bent met de symptomen en de juiste maatregelen neemt om deze te bestrijden.

Veelgestelde vragen over het stekken van pruimenbomen

1. Kan ik pruimen op elk moment van het jaar stekken?

Het is het beste om pruimenbomen te stekken in de late winter of vroege lente.

2. Moet ik zachte of halfhoutige stekken gebruiken bij het stekken van pruimenbomen?

Beide soorten stekken zijn geschikt voor het stekken van pruimenbomen, maar halfhoutige stekken zijn sterker.

3. Hebben pruimenboomstekken een hoge luchtvochtigheid nodig?

Ja, stekken hebben een hoge luchtvochtigheid nodig om waterverlies te voorkomen. Overweeg om de stekken af te dekken met plastic.

4. Kan ik mijn geplante pruimenbomen snoeien?

Ja, je moet je pruimenboom snoeien om de groei en bloei te bevorderen en om de boom gezond te houden.

5. Hoe kan ik mijn pruimenbomen beschermen tegen plagen en ziekten?

Bescherm uw pruimenbomen door regelmatig te inspecteren en te behandelen tegen plagen en ziekten. Gebruik natuurlijke methoden zoals insecticiden en fungiciden om deze te bestrijden.

Conclusie

Pruimenbomen stekken is een effectieve en economische techniek om nieuwe bomen te kweken zonder de noodzaak van zaadvermeerdering. Zorg voor gezonde takken, gebruik het juiste type stekken en bereid de bodem goed voor om gezonde en levendige pruimenboomstekken te krijgen. Zorg ervoor dat u goed op de hoogte bent van de plagen en ziekten die pruimenbomen kunnen besmetten en neem de nodige maatregelen om ze te bestrijden. Met deze tips kun je nu succesvol pruimenbomen stekken en genieten van de heerlijke vruchten.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *