Dieren en planten

Prunus stekken

Als je van bloemen en planten houdt, dan ben je vast wel bekend met Prunus, de prachtige bloeiende planten die bekend staan om hun kersenbloesems. Prunus is een geslacht van bomen en struiken dat inheems is in Azië, maar ook in andere delen van de wereld wordt gevonden. Als je ooit hebt gedacht aan het kweken van nieuwe Prunus planten, dan is dit artikel voor jou. Hier lees je alles wat je moet weten over het stekken van Prunus en het kweken van nieuwe planten.

Wat zijn Prunus stekken?

Stekken zijn de manier waarop je nieuwe planten kunt vermeerderen. Dit betekent dat je een bestaande plant neemt en er een stukje vanaf snijdt of breekt, en dat stukje vervolgens gebruikt om een nieuwe plant te kweken. Bij Prunus zijn er verschillende manieren waarop je stekken kunt nemen, afhankelijk van de soort en het doel van de nieuwe plant.

Wanneer moet je Prunus stekken nemen?

De beste tijd om Prunus stekken te nemen, is in de late lente of vroege zomer, wanneer de plant actief groeit. Het is belangrijk dat de plant niet in bloei staat of bloemknoppen heeft, omdat deze energie nodig hebben om te groeien, en dit het stekken kan bemoeilijken.

Hoe neem je Prunus stekken?

Er zijn verschillende manieren om Prunus stekken te nemen, afhankelijk van de soort. De twee meest voorkomende methoden zijn stekken vanaf nieuwe groei en stekken vanaf een tak of scheut die vorig jaar is gegroeid.

Het stekken van groene Prunus stekken

Als je nieuwe groei wilt stekken, dan moet je een stek van de huidige groei knippen. De stek moet ongeveer 10 cm lang zijn en minstens één blad hebben. Verwijder de onderste helft van de bladeren en plant de stek in het groeimedium.

Het stekken van houtachtige Prunus stekken

Als je houtachtige Prunus stekken wilt nemen, dan moet je een tak of scheut selecteren die vorig jaar is gegroeid, en deze in stukken van ongeveer 20 cm knippen. Verwijder de bladeren van de onderste helft van het stekje en plant deze in het groeimedium.

Werkwijze

Verwijder alle bladeren en knip de stek af. Het is belangrijk om een ​​schaar of mes te gebruiken om de stekken af te knippen, zodat er geen onregelmatigheden ontstaan. Zorg ervoor dat er minstens één knop of knoppen op de stek zitten, want deze zullen uitgroeien tot de nieuwe plant.

Groeimedia

Er zijn veel verschillende groeimedia beschikbaar om stekken in te planten, waaronder vermiculiet, perliet, zand, turf, of een mengsel van deze materialen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het groeimedium goed gedraineerd is en niet te vochtig wordt.

Behoud de juiste temperatuur

Prunus stekken hebben de juiste temperatuur nodig om te groeien en te wortelen. Zet de stekken op een plek met helder maar indirect zonlicht en zorg voor een constante temperatuur van ongeveer 18 tot 21 graden Celsius.

Voeg hormonen toe

Als je Prunus stekken wilt laten rooten, kan het helpen om stekhormoon aan het snijvlak toe te voegen voordat je ze in het groeimedium plaatst. Dit hormoon helpt de ontwikkeling van wortels en kan de slagingskans verhogen, maar het is niet noodzakelijk.

Water geven

Prunus stekken hebben regelmatig water nodig om te overleven en te groeien. Zorg ervoor dat je ze niet te nat maakt, want dit kan leiden tot rotting. Je kunt ook een stomprubber gebruiken om de stekken vochtig te houden zonder dat het groeimedium te nat wordt.

Monitoring van Prunus Stekken

Controleer de stekken regelmatig op tekenen van groei, en zorg ervoor dat je ze niet te lang in dezelfde groeimedia houdt. Als ze te groot worden voor hun huidige container, verplant ze dan in een grotere pot.

Hoe verplant je Prunus stekken?

Wanneer de Prunus stekken wortel hebben geschoten en beginnen uit te groeien, kun je ze verplanten naar een grotere bloempot of naar de tuin. Plant ze in een goed gedraineerde grond en water ze regelmatig.

Hoe lang duurt het voordat Prunus stekken wortel schieten?

Het kan tussen de 2 en 8 weken duren voordat Prunus stekken wortel schieten. Dit hangt af van het type Prunus, de grootte van de stek en de omstandigheden waarin ze worden gehouden.

Conclusie

Het nemen van Prunus stekken is een geweldige manier om nieuwe planten te kweken en je eigen tuin te verfraaien. Zorg ervoor dat je de juiste groeimedia gebruikt, de stekken goed in de gaten houdt en ze de juiste temperatuur en vochtigheid geeft. Met wat tijd en aandacht kun je binnen een paar weken nieuwe Prunus planten kweken.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik Prunus stekken het hele jaar door nemen?
2. Hoe vaak moet ik de Prunus stekken water geven?
3. Is het gebruik van stekhormoon noodzakelijk bij het nemen van Prunus stekken?
4. Moet ik de Prunus stekken afdekken met plastic of een kas?
5. Kunnen Prunus stekken worden vermeerderd door zaad?

Antwoorden op veelgestelde vragen

1. Het beste is om Prunus stekken te nemen tijdens de late lente of vroege zomer, wanneer de plant actief groeit.
2. Afhankelijk van de grootte van de container en het groeimedium, moet je de stekken regelmatig vochtig houden. Dit betekent meestal dat je ze om de paar dagen water moet geven.
3. Het gebruik van stekhormoon kan de slagingskans vergroten, maar is niet noodzakelijk.
4. Het kan helpen om de Prunus stekken af te dekken met plastic of een kas om een ​​optimaal vochtgehalte te behouden, maar het is niet noodzakelijk.
5. Ja, je kunt Prunus stekken vermeerderen door zaad, maar dit kan langer duren dan het nemen van stekken en is minder voorspelbaar.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *