Dieren en planten

Rabarber stekken

Rabarber is een populaire plant in Nederland, vooral vanwege de heerlijke desserts die je ermee kunt maken. Maar wist je dat je ze ook zelf kunt kweken? Door rabarber te stekken, kun je in een paar maanden je eigen rabarberplanten kweken. In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet.

Wat zijn rabarberstekken?

Rabarberstekken zijn delen van de rabarberplant die je kunt gebruiken om nieuwe rabarberplanten te kweken. Het zijn kleine stukjes van de wortelstok, die je uitgraaft en in de grond zet. Deze stekken zullen uitgroeien tot nieuwe planten.

Wanneer kun je rabarber stekken?

Rabarberstekken kun je het beste in het vroege voorjaar (februari-maart) stekken, wanneer de plant nog in rust is. Het is ook mogelijk om in het najaar stekken te nemen, maar dan is de kans op succes kleiner.

Hoe neem je rabarber stekken?

1. Graaf de rabarberplant uit: Voordat je de stekken kunt nemen, moet je de rabarberplant uitgraven. Maak de wortels en de aarde rond de plant voorzichtig los.

2. Verwijder de stekken: Snij met een scherp mesje de wortelstok in stukken van ongeveer 10 cm lang. Zorg dat elk stuk minimaal één groeipunt heeft.

3. Plant de stekken: Maak een geul in de grond waar je de stekken in kunt planten. Zorg dat de bovenkant van de stekken gelijk is met de grond.

4. Geef water: Geef de stekken voldoende water en blijf regelmatig water geven zodat de planten goed kunnen groeien.

Hoe verzorg je rabarberplanten?

Rabarberplanten hebben voldoende zonlicht en voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Geef de planten daarom regelmatig meststoffen en zet ze op een zonnige plek in de tuin. Geef ze daarnaast regelmatig water zodat ze niet uitdrogen.

Hoe lang duurt het voordat je rabarber kunt oogsten?

Het duurt ongeveer 1 tot 2 jaar voordat je rabarber kunt oogsten van de nieuwe planten. Dit heeft te maken met de groeicyclus van de plant.

Wanneer kun je rabarber oogsten?

Rabarber kun je oogsten vanaf het tweede jaar, in het voorjaar (april-mei). Pluk alleen de grote stelen en laat de kleine stelen zitten zodat de plant kan blijven groeien.

Kan ik mijn rabarberplanten vermeerderen?

Ja, het is mogelijk om rabarberplanten te vermeerderen door stekken te nemen. Dit kun je elk jaar doen, maar zorg ervoor dat je niet te veel stekken neemt zodat de moederplant genoeg energie overhoudt om te groeien.

Hoe bewaar ik rabarber?

Rabarber kun je het beste bewaren in de koelkast, in een afgesloten zak of bakje. Hier blijft rabarber ongeveer een week goed.

Kan ik rabarber invriezen?

Ja, je kunt rabarber invriezen om het langer te bewaren. Snij de rabarber in stukjes en stop het in een diepvrieszakje. Label het zakje met de datum en zet het in de vriezer. Rabarber blijft ingevroren ongeveer 6 maanden goed.

Hoe gebruik ik rabarber in de keuken?

Rabarber is vooral bekend vanwege de zoetzure smaak en wordt vaak gebruikt in desserts. Je kunt rabarber koken, in de oven garen of er jam van maken. Het recept voor een klassieke rabarbertaart vind je hieronder.

Klassieke rabarbertaart: het recept

– 250 gram bloem
– 150 gram boter
– 125 gram suiker
– 1 ei
– snufje zout
– 500 gram rabarber

1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een taartvorm in.
2. Meng de bloem, boter, suiker en zout in een kom en kneed het tot een deeg.
3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en leg het in de taartvorm.
4. Snij de rabarber in kleine stukjes en verdeel het over het deeg.
5. Bak de taart in 40-45 minuten gaar in de oven. Laat hem daarna afkoelen en smullen maar!

Conclusie

Rabarber stekken is een leuke manier om zelf rabarberplanten te kweken. Door zorgvuldig de stappen in dit artikel te volgen, kun je al snel genieten van je zelfgekweekte rabarber. Vergeet niet de planten goed te verzorgen en het geduld te hebben om te kunnen oogsten. En als je genoeg rabarber hebt, vergeet dan niet om er een heerlijke rabarbertaart van te bakken!

Veelgestelde vragen

1. Wanneer moet ik rabarber stekken?
2. Hoe verzorg ik mijn rabarberplanten?
3. Wanneer kan ik mijn rabarber oogsten?
4. Kan ik rabarber invriezen?
5. Hoe maak ik een rabarberjam?

1. Wanneer moet ik rabarber stekken?

Je kunt rabarber het beste in het vroege voorjaar (februari-maart) stekken als de plant in rust is. In het najaar stekken is ook mogelijk, maar de kans op succes is kleiner.

2. Hoe verzorg ik mijn rabarberplanten?

Rabarberplanten hebben voldoende zonlicht en voedingsstoffen nodig om goed te kunnen groeien. Zet de planten op een zonnige plek en geef ze regelmatig meststoffen en water. Verwijder daarnaast oude bladeren om de planten gezond te houden.

3. Wanneer kan ik mijn rabarber oogsten?

Je kunt rabarber oogsten vanaf het tweede jaar, in het voorjaar (april-mei). Pluk alleen de grote stelen en laat de kleine stelen zitten zodat de plant kan blijven groeien.

4. Kan ik rabarber invriezen?

Ja, je kunt rabarber invriezen om het langer te bewaren. Snij de rabarber in stukjes en stop het in een diepvrieszakje. Label het zakje met de datum en zet het in de vriezer. Rabarber blijft ingevroren ongeveer 6 maanden goed.

5. Hoe maak ik een rabarberjam?

Snij de rabarber in stukjes en doe het in een pan samen met suiker en een beetje water. Laat de rabarber zachtjes koken tot het zacht is en pureer het daarna tot een gladde massa. Doe de rabarberjam in gesteriliseerde potten en sluit ze af. Laat ze ondersteboven afkoelen en bewaar ze daarna op een koele, donkere plaats.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *