Dieren en planten

Rhodondenderon stekken

Rhododendrons zijn prachtige bloembeddenbringers, lente- en zomerplanten die in bijna elke tuin worden gewaardeerd om hun levendige, geurige bloemen en hun regelmatige groei. Of je nu je eigen exemplaren wilt kweken of een bestaande rhododendron moet verjongen, stekken zijn een relatief eenvoudige manier om nieuwe planten te maken die hardy en gezond zijn. Het kweken van rhododendronstekken is een kosteneffectieve manier om je tuin in te richten met deze prachtige veelkleurige bloemen. In dit artikel zullen we ingaan op hoe je rhododendron stekken kunt maken.

Benodigdheden

Voordat je begint met het stekken van rhododendrons, heb je een paar spullen nodig:

– Scherp mes
– Grote plastic zak
– Bewortelingshormoon
– Schone potten
– Potgrond

Wanneer Rhododendrons stekken?

Stekken kunnen het best worden genomen tijdens de zomermaanden, wanneer de plant het meeste groeit en de bladeren gezond zijn. Kies een bladrijke tak van de plant met een lengte van ongeveer 10-15 cm.

Hoe Rhododendrons stekken?

Het stekken van een Rhododendron begint met het selecteren van de juiste tak. Neem de tak dicht bij de basis van de plant en snijdt deze in een hoek van 45 graden af met een scherp mes. Maak een snede net onder een bladpot en zorg ervoor dat deze minimaal 5 cm lang is. Verwijder het onderste bladpaar van de tak.

Behandel de stekken

Dompel de onderkant van de tak in bewortelingshormoon. Zorg ervoor dat de stek voldoende bedekt is, maar schud het teveel overtollig hormoon eraf.

Pot de stekken

Plant de stekken in schone potten gevuld met potgrond. Druk de grond rondom de stekken aan en geef ze water.

Maak gebruik van plastic zakken

Om de stekken warm en vochtig te houden, kun je plastic zakken gebruiken om een ​​soort “mini-kas” te creëren. Dit is vooral handig voor de eerste paar weken terwijl de wortels zich ontwikkelen.

Waar Rhododendrons stekken?

Zorg dat de stekken in een schaduwrijke omgeving staan om de kans op overmatig vochtverlies te verminderen. Je kunt de stekken planten op een schaduwrijke locatie in de tuin of in gecontroleerde omstandigheden in een kas.

Verzorging na het planten

Houd de stekken vochtig door ze af en toe water te geven totdat ze klaar zijn om buiten te worden geplant.

Wanneer de stekken buiten planten?

Je kunt de stekken verplanten zodra de wortels stevig en de stekken gezond zijn. Dit kan een paar weken tot enkele maanden duren.

Conclusie

Het kweken van rhododendrons uit stekken is een eenvoudige en kosteneffectieve manier om nieuwe planten te maken die hardy en gezond zijn. Door een paar eenvoudige stappen te volgen, kun je deze mooie bloemen in je eigen tuin kweken.

Veelgestelde vragen

1. Kun je rhododendrons het hele jaar door stekken?

Nee, het is het beste om rhododendrons in de zomer te stekken wanneer de takken het meest levendig zijn en de bladeren sterk zijn.

2. Moet ik verlichting gebruiken voor mijn rhododendronstekken?

Het is niet nodig om extra verlichting te gebruiken. Rhododendronstekken gedijen goed in natuurlijk licht.

3. Hoe vaak moet ik mijn rhododendronstekken water geven?

Houd de grond vochtig en geef de stekken elke week een paar keer water.

4. Hoe kan ik de groei van mijn rhododendronstekken controleren?

Controleer regelmatig of er wortels groeien. Je kunt de stekken voorzichtig uit de grond halen om te controleren hoe de wortels zich ontwikkelen.

5. Hoe groot moeten mijn rhododendronstekken zijn voordat ik ze buiten kan planten?

Wacht tot de stekken stevig zijn en de wortels gezond zijn om ze buiten te planten. Dit kan enkele weken tot enkele maanden duren.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *