Dieren en planten

Stokrozen stekken

Stokrozen zijn prachtige, hoge bloemen die in veel tuinen voorkomen. Als je graag je eigen stokrozen wilt kweken, kun je dit op verschillende manieren doen. Eén daarvan is door middel van stekken. In dit artikel geeft dieren-en-planten.nl je een stap-voor-stap handleiding om stokrozen te stekken.

Wat zijn stekken?

Een stek is een afgesneden stuk van een plant dat in de grond of in water wordt geplaatst om te groeien tot een nieuwe plant. Bij stokrozen is de beste tijd om te stekken in het voorjaar of het najaar. Als je stokrozen in het voorjaar steekt, zullen ze meestal in de zomer bloeien. Als je ze in het najaar steekt, zullen ze in het volgende voorjaar bloeien.

Wat heb je nodig?

Om stokrozen te stekken heb je een aantal dingen nodig:

– Een stokroosplant
– Een goede snoeischaar
– Potgrond
– Een potje of een kweekbak
– Een tuinschaar
– Een kleine kas of een plastic zak

Stap 1: Klaarmaken van de moederplant

De eerste stap bij het stekken van stokrozen is het klaarmaken van de moederplant. Zoek een gezonde tak uit die ongeveer 20 tot 30 cm lang is en knip deze af met de snoeischaar. Zorg ervoor dat er minimaal vier knoppen op de tak zitten. Knip de tak schuin af zodat water geen kans krijgt om binnen te dringen en het afsterven van de tak kan veroorzaken.

Stap 2: Verwijderen van de bladeren

Verwijder de bladeren van de onderste helft van de tak met de tuinschaar. Dit zorgt ervoor dat de tak zich richt op de groei van nieuwe wortels, in plaats van op het behouden van de bladeren.

Stap 3: Het planten van de stek

Vul het potje of de kweekbak met potgrond en druk deze zachtjes aan. Steek de stokroostak ongeveer 5 cm diep in de potgrond zodat de onderkant zich goed in de grond bevindt. Geef de stek daarna water om de grond vochtig te maken.

Stap 4: Afdekken van de stek

Om ervoor te zorgen dat de stek goed kan groeien, moet deze vochtig worden gehouden. Dit kun je doen door de stek af te dekken met een kleine kas of een plastic zak. Zet het potje op een lichte en warme plek, maar niet op een direct zonlicht, dat kan namelijk te warm zijn en schadelijk zijn voor de stek.

Stap 5: Het verzorgen van de stek

Controleer dagelijks of de grond nog vochtig is en geef wanneer nodig water. Als je ziet dat de stek nieuwe wortels krijgt, kun je deze verplanten naar een grotere pot of in de tuin zetten. Dit duurt meestal zo’n 6-8 weken.

Veelgestelde vragen

1. Kun je ook stokrozen stekken vanuit zaadjes?
Nee, dit kan niet omdat stokrozen een tweejarige cyclus hebben en ze een jaar nodig hebben om te groeien voordat ze in het tweede jaar bloeien.

2. Moet ik per se potgrond gebruiken voor het stekken?
Potgrond is aanbevolen, maar het kan ook in gewone tuingrond. Zorg er wel voor dat er voldoende vocht in de grond zit.

3. Kan ik stekken met verschillende lengtes maken?
Ja, zolang er minimaal vier knopjes zitten aan de stek.

4. Kan ik meerdere staven in één pot steken?
Ja, dit is mogelijk. Maar zorg er wel voor dat ze voldoende afstand tussen beide stekken hebben.

5. Hoe weet ik wanneer ik de stekjes moet verpotten?
Als de stek voldoende wortels heeft groeit deze snel in de pot. In dat geval is het nodig om deze te verplanten naar een grotere pot of in de tuin te zetten.

Conclusie

Stokrozen stekken is gemakkelijk en snel te leren. Door deze stap-voor-stap handleiding te volgen kun jij ervoor zorgen dat ook jij je eigen stokrozen kunt kweken. Vergeet niet om je stekken goed te verzorgen en controleer dagelijks of de grond vochtig genoeg is. Als je dit nauwgezet doet, zul je binnenkort genieten van zelfgekweekte stokrozen!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *