Dieren en planten

Streptocarpus stekken

Streptocarpus is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn mooie bloemen en eenvoudige kweekproces. Het kweken van streptocarpus uit stekken is een goedkope en gemakkelijke manier om de plant te vermeerderen en te delen met anderen. In dit artikel leert u hoe u stekken van streptocarpus kunt nemen en hoe u ervoor kunt zorgen dat ze succesvol wortelen en nieuwe planten worden.

Wat zijn stekken en waarom ze gebruiken?

Stekken zijn kleine delen van een plant die kunnen worden gebruikt om nieuw planten te groeien. In plaats van het zaaien van zaden, kunt u delen van de plant nemen en deze wortelen om nieuwe planten te creëren. Het voordeel van stekken is dat u een exacte kopie van de ouderplant krijgt en dat de nieuwe plant vaak sneller groeit dan wanneer u vanuit zaad zou beginnen.

Wanneer stekken nemen?

Het beste moment om streptocarpus stekken te nemen is in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de plant actief groeit en de stengels zacht en flexibel zijn. Vermijd het nemen van stekken in de herfst of winter, omdat de plant dan minder actief is en de stengels harder en brozer zijn.

Zoek de juiste stengels

Om stekken te nemen van streptocarpus, hebt u gezonde stengels nodig die niet bloeien. Kies stengels van ongeveer 10 cm lang en snijd ze af met een scherp mes of schaar net onder een bladknooppunt. Zorg ervoor dat u alleen gezonde stengels kiest zonder ziektes of plagen.

Bereid de stekken voor

Verwijder alle bladeren van de onderste helft van de stengel, behalve het bovenste bladpaar. Snijd de bladeren die u verwijdert, in tweeën om transpiratie van vocht te verminderen. Maak een schuine snede net onder het bladknooppunt om het oppervlak van de stek te vergroten voor het wortelen.

Plaats de stekken

Dompel het uiteinde van de stekken in bewortelingspoeder, dit zal wondgenezing van de stek bespoedigen. U kunt de stekken vervolgens plaatsen in afzonderlijke potten gevuld met vochtige potgrond of een mengsel van vermiculiet en perliet. Zorg ervoor dat u de stekken niet te diep plant en dat u ze voldoende water geeft zonder ze te over-wateren.

Het belangrijkste van wortelen

De meeste stekken wortelen binnen drie tot vier weken, maar streptocarpus kan langer duren. Om wortelen te bevorderen, kunt u de stekken op een warme, heldere plaats plaatsen. Bedek de stekken met transparante plasticfolie of een plastic zak om het vocht vast te houden. Zorg ervoor dat u ook voldoende luchtventilatie hebt in deze omgeving. Verwijder de plasticfolie zodra er nieuwe groei zichtbaar is.

Zorg voor de nieuwe planten

Wanneer uw stekken succesvol wortelen en nieuwe planten worden, verpot deze dan in individuele potten gevuld met potgrond. Pas op voor over-watering, dit kan leiden tot stengelrot. Zorg ervoor dat de planten op een warme, lichte plaats staan, maar vermijd direct zonlicht. Geef de planten regelmatig water, maar voorkom dat de potgrond helemaal uitdroogt.

Conclusie

Streptocarpus stekken is een gemakkelijke en goedkope manier om meer planten te krijgen van uw favoriete streptocarpus planten. Met de juiste zorg en aandacht, zullen uw stekken wortelen en nieuwe planten worden. Het is belangrijk om te onthouden om gezonde en niet-bloeiende stengels te kiezen en de stekken goed voor te bereiden. Zet ze dan op een warme lichte plaats met voldoende luchtstroming en wacht tot de stekken wortelen en nieuwe planten worden.

Veelgestelde vragen

1) Wat is bewortelingspoeder en waar kan ik het krijgen?

Bewortelingspoeder is een plantenoplossing die het proces van wortelvorming bij stekken bevordert. Het is verkrijgbaar bij tuincentra en online winkels.

2) Kan ik stekken nemen van een streptocarpus plant die bloeit?

Het is het beste om stekken te nemen van niet-bloeiende stengels, omdat de bloemen de energie van de plant verbruiken die nodig is voor wortelgroei.

3) Wat is de beste potgrond voor streptocarpus?

Streptocarpus gedijt goed in een goed gedraineerde potgrond met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. U kunt commerciële potgrond kopen of uw eigen mix samenstellen met vermiculiet, perliet en turf.

4) Kan ik stekken nemen van streptocarpus in de winter?

Het is beter om stekken te nemen in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de plant actief groeit en de stengels zacht en flexibel zijn. In de winter is de plant minder actief en zijn de stengels harder en brozer.

5) Kan ik mijn stekken in direct zonlicht plaatsen?

Streptocarpus houdt van helder licht, maar vermijd direct zonlicht omdat dit kan leiden tot bladverbranding en overhitting van het wortelsysteem. Zet de stekken op een warme, lichte plaats met gefilterd zonlicht of indirect zonlicht.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *