Dieren en planten

Taxsus stekken


Als je van tuinieren houdt, is het stekken van planten een essentiële vaardigheid om te beheersen. Een van de meest populaire planten om te stekken is de Taxus, die bekend staat om zijn prachtige blad en vertakte stengels. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over Taxus stekken om je eigen bloeiende tuin te kweken.

Wat is een Taxus?

Taxus of Taxus baccata (de gewone Taxus) is een struik die groeit tot een hoogte van 2,5 – 4 meter en een breedte van 2 – 3 meter. Het is een wintergroene plant die prachtig donkergroen gebladerte heeft dat zeer geschikt is om in hagen te snoeien.

Waarom zou je Taxus willen stekken?

Als je een bestaande Taxus hebt die je wilt verjongen of als je je eigen planten wilt kweken in plaats van kopen, dan is Taxus stekken een uitstekende optie. Naast dat het goedkoper is dan het kopen van planten, is het ook een leuke hobby en kunnen je planten precies zo groeien als je wilt.

Wanneer is de beste tijd om Taxus te stekken?

De beste tijd voor Taxus stekken is in juli en augustus wanneer de plant actief groeit. Dit is meestal de tijd waarop je nieuwe takken ziet verschijnen. Het is belangrijk om te onthouden dat het belangrijk is om gezonde takken met nieuwe groei te kiezen als je van plan bent om te stekken.

Hoe maak je stekken van Taxus?

Om te beginnen met Taxus stekken, heb je scherpe snoeischaren nodig om gezonde takken van de plant af te snijden. Kies takken van ongeveer 20-30 centimeter lang en knip voorzichtig alle zijtakken weg. Zodra je de tak in de gewenste grootte hebt geknipt, verwijder je alle bladeren van de onderste helft van de tak. Het is belangrijk om de takjes die je wilt stekken niet te lang aan de lucht bloot te stellen, het vocht in de takjes is belangrijk voor het stekken.

Hoe prepareer je de stekken?

Dompel de onderste 2,5 – 5 centimeter van de takken in stekpoeder dat rijk is aan groeihormonen. De poeder stimuleert de groei van de wortels en helpt de stekken sneller te wortelen. Na het dompelen van de takjes in het stekpoeder, klop je overtollige poeder van de takjes.

Hoe plant je de stekken?

Gebruik een pot of container van ongeveer 15-20 centimeter diep, afhankelijk van de grootte van de takken die je hebt. Het is belangrijk om de container eerst met zand op te vullen voordat je de stekken toevoegt. Prik een gaatje in het zand en plaats de takken in de container. Na het plaatsen van de takken voeg je maisgrond toe tot de container vol is en geef je het water.

Hoe verzorg je stekken van Taxus?

Geef je stekken regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. De stekken hebben geen direct zonlicht nodig, dus plaats de pot of container op een licht beschaduwde plaats. Na ongeveer zes tot acht weken zullen de stekken wortel hebben geschoten en kun je ze verplanten in je tuin.

Kan je stekken van Taxus veilig aanraken?

Als je met Taxus werkt, is het belangrijk om te weten dat de plant giftig is. Raak daarom je mond niet aan tijdens het werken. Draag handschoenen en beschermende kleding om elk risico op vergiftiging te vermijden.

Kun je Taxus in potten kweken?

Ja, je kunt Taxus stekken in potten laten groeien. Kies in dit geval voor potten van minstens 20 – 30 cm en gebruik goed doorlatende maisgrond. Het is belangrijk om voldoende water te geven, want potten hebben de neiging snel uit te drogen.

Kun je Taxus stekken in de herfst planten?

Het is beter om Taxus in de herfst niet te stekken, omdat de groei langzamer wordt en de takken minder geneigd zijn om te wortelen. Daarom is het het beste om in juli en augustus te stekken, wanneer de plant actief groeit en de nieuwe takken verschijnen.

Kunnen Taxus stekken buiten overwinteren?

Taxus kunnen overwinteren, maar voor de beste overlevingskans moeten de stekken goed beschermd worden. In de winter moeten stekken bedekt zijn met een laagje mulch en moet je voorkomen dat je de stekken nat laat worden omdat dit de wortels zal beschadigen.

Hoe weet je of Taxus stekken zijn geworteld?

Om te controleren of je Taxus stekken zijn geworteld, kun je voorzichtig aan de stekken trekken. Als er weerstand is, betekent dit dat de takken stevig aan de grond vastzitten, wat aangeeft dat de wortels zijn gegroeid.

Wanneer kunnen Taxus stekken in de tuin worden geplant?

Het planten van je stekken in de tuin moet gebeuren als ze gezond en wortelvast zijn. Dit is meestal na ongeveer acht weken. Kies een plek in je tuin met voldoende zonlicht voor je planten.

Hoe vaak moet je Taxus bezuinigen nadat het is geplant?

Het snoeien van je Taxus planten is essentieel om ze in de gewenste vorm en grootte te houden. Het snoeien moet ongeveer twee keer per jaar gebeuren. In het voorjaar, voor de groei en in het najaar, na de groei.

Conclusie

Het stekken van Taxus is een eenvoudig proces dat weinig vaardigheden vereist. Door het volgen van deze stappen, kun je je eigen Taxus stekken laten groeien, die kunnen verjongen in je tuin of in containers. Het is een leuke en duurzame manier om je tuin te verrijken.

Veelgestelde vragen

1. Kan je stekken van Taxus buiten planten?
Ja, als je Taxus stekken beschermt tegen het weer en de grond voorbereid voor het planten, kun je stekken buiten planten.

2. Hoeveel licht heeft Taxus nodig om te groeien?
De Taxus plant groeit goed in de volle zon en lichte schaduw.

3. Hoe vaak moet ik mijn Taxus planten water geven?
In de zomer moet je de planten ongeveer eens per week water geven, terwijl in de winter minder water nodig is.

4. Hoe groot kan een Taxus plant worden?
Een Taxus plant kan tot 4 meter hoog worden en 3 meter breed.

5. Zijn er andere manieren om Taxus te laten groeien, behalve stekken?
Je kunt ook Taxus planten kweken uit zaden of via het enten van planten. Het stekken van Taxus is echter de gemakkelijkste en meest populaire methode.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *