Dieren en planten

Vertaling stekken

Wanneer je geïnteresseerd bent in het kweken van planten, is de term “stekken” je vast niet onbekend. Het is een veelgebruikte manier om nieuwe planten te kweken uit delen van reeds bestaande planten. Maar wist je dat je ook stekken kunt vertalen? In dit artikel gaan we dieper in op deze techniek en leggen we uit hoe je het kunt toepassen voor jouw planten.

Wat is vertaling stekken?

Vertaling stekken, ook wel “generatief vermeerderen” genoemd, is het kweken van nieuwe planten uit delen van een bestaande plant, met behulp van een andere plant als tussenpersoon. Het wordt vooral toegepast bij planten die moeilijk te stekken zijn, zoals bepaalde fruitbomen.

Hoe werkt het?

Bij vertaling stekken wordt er een tussenplant gebruikt als drager voor de gekopieerde plantendelen. Dit kan een plant zijn van hetzelfde geslacht als de stekplant, maar ook een plant van een ander geslacht kan worden gebruikt als deze biologisch verwant is.

Om te beginnen worden er stekken genomen van de te vertalen plant. Deze stekken worden vervolgens zo in de stam of tak van de tussenplant geplaatst dat ze in contact komen met het cambium, een laagje weefsel dat zich tussen het hout en de bast van de stam bevindt. De stekken groeien hierin vast, terwijl de tussenplant zorgt voor de benodigde voedingsstoffen en water.

De stekken blijven in de tussenplant totdat ze voldoende geworteld zijn en zelfstandig kunnen groeien. Hierna worden ze voorzichtig van de tussenplant gehaald en als individuele plant uitgeplant.

Wanneer gebruik je vertaling stekken?

Vertaling stekken wordt vooral toegepast bij planten die lastig te stekken zijn en/of planten die speciale eisen stellen aan de grond of groeiomstandigheden. Ook wordt het soms gebruikt om waardevolle rassen te behouden of om ziekteresistente planten te creëren.

Voordelen van vertaling stekken

Het gebruik van een tussenplant heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere kweekmethoden. Zo kan de tussenplant zorgen voor extra bescherming, ondersteuning en voeding van de stekken. Ook kunnen de stekken nog verder groeien en ontwikkelen tijdens het groeien in de tussenplant, wat de kans op succes vergroot.

Tips voor vertaling stekken

– Zorg voor schone stekken en gereedschap om infecties te voorkomen.
– Wees geduldig en geef de stekken genoeg tijd om te wortelen voordat je ze uitplant.
– Let op dat de tussenplant voldoende zonlicht, water en voedingsstoffen krijgt om de stekken goed te laten groeien.
– Gebruik bij voorkeur een tussenplant van hetzelfde geslacht en ras om de kans op succes te vergoten.

Veelgestelde vragen

Kan ik alle planten vertaalstekken?

Niet alle planten zijn geschikt voor vertaalstekken. Het werkt het best bij planten die lastig te stekken zijn en/of een specifieke bodem of groeiomgeving vereisen.

Welke tussenplant kan ik het beste gebruiken?

Over het algemeen werkt een tussenplant van hetzelfde geslacht en ras het best. Maar een biologisch verwante plant kan ook worden gebruikt.

Hoe lang duurt het voordat de stekken genoeg geworteld zijn om uit te planten?

Dit verschilt per plantensoort, maar meestal duurt het enkele weken tot een paar maanden voordat de stekken voldoende geworteld zijn om uit te planten.

Moet ik de tussenplant speciaal behandelen?

De tussenplant moet zorgen voor voldoende bescherming, ondersteuning en voeding van de stekken. Zorg daarom voor een goede bodem, genoeg zonlicht en voldoende water en voedingsstoffen.

Kan ik ook vertaalstekken in de winter doen?

Het is mogelijk om in de winter vertaalstekken te doen, maar de groei van de stekken zal waarschijnlijk langzamer zijn vanwege de lagere temperaturen en de minder sterke zonnestraling.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *